Čokoládu nastrouháme, mouku prosejeme. Vmícháme do ní ořechy, čokoládu, citrónovou kůru, kakao a vanilkový cukr. Pak přidáme změklý tuk s vejci a vypracujeme hladké těsto. Formičky ve tvaru košíčků podle potřeby vymažeme tukem a vtlačíme do nich kousky těsta a vymačkáme. Košíčky vložíme na plech a pečeme ve středně vyhřáté troubě (na cca 160 až 170 stupňů Celsia) zhruba 8 – 10 minut. Mezitím si připravíme krém: Máslo utřeme s kakaem a postupně do něj zašleháváme zahuštěné slazené mléko. Dochutíme tuzemákem. Upečené a vychladlé košíčky vyklopíme z formiček a naplníme čokoládovým krémem. Na chladném místě je necháme ztuhnout. Poté si ve vodní lázni rozpustíme čokoládu na vaření s tukem a polevu necháme mírně zchladnout. Touto čokoládovou polevou košíčky přelijeme a na závěr ozdobíme podle fantazie – kokosovou moučkou, strouhanou čokoládou, mandlemi, ořechy, barevnou rýží či lentilkami.
Na vál si prosejeme hladkou mouku, přidáme moučkový cukr se změklým máslem, žloutky a citronovou kůru. Promneme rukama a vytvoříme těsto, které dáme na chvilku do chladu odpočinout. Na pomoučeném vále si z těsta vyválíme tenký plát a vykrájíme srdíčka. U poloviny z nich vykrojíme druhým vykrajovátkem menší srdíčko uprostřed. Všechna srdíčka poklademe na plech vyložený pečicím papírem. Ten dáme do trouby předehřáté na 180 stupňů Celsia, kde pečeme 8 až 10 minut dozlatova. Po vychladnutí slepujeme srdíčka jahodovou marmeládou nebo džemem. Na závěr srdíčka pocukrujeme vlastnoručně vyrobeným vanilkovým cukrem.
Celé citrony vložíme do většího hrnce a zalijeme vodou tak, aby byly zcela potopené. Hrnec uložíme na tři dny do chladna a dvakrát denně v něm měníme vodu. Čtvrtý den vodu slijeme a citrony necháme okapat. Citrony (i skůrou) pokrájíme na kousky, přičemž jadýrka odstraníme. Zalijeme dvěma a půl litry vody a dáme na ještě jeden den do chladu. Již neslíváme a dáme dusit na zhruba 40 minut s pokličkou a asi hodinu bez pokličky, přičemž občas zamícháme. Když je kůra z citronů měkká, vsypeme krupicový a želírovací cukr. Po chvilce přidáme kyselinu citronovou a naposledy krátce povaříme. Horký džem naplníme do čistých sklenic, zavíčkujeme a sklenice obrátíme dnem vzhůru.
Ve vodní lázni si nejprve rozehřejeme ztužený tuk s rozlámanou čokoládou. Po rozpuštění přidáme kakao a podle chuti i moučkový cukr. Stále zahříváme a mícháme, aby se nám nevytvořily hrudky. Do hotové čokoládové polevy poté vmícháme trochu kokosové moučky. Podle potřeby opět přihřejeme a tyčinky v polevě namáčíme. Necháme ztuhnout a podáváme jako netradiční pochoutku.
Z avokáda vyjmeme pecku a vydlabeme dužinu. Tu dáme do mixéru, kam přilijeme i smetanový jogurt a mléko. Přihodíme kostky ledu s kokosovou moučkou a nápoj důkladně rozmixujeme. Nalijeme do sklenic, podle možností ozdobíme čerstvou bazalkou a ihned podáváme. Poznámka: Smoothie (čteme smúsý) je míchaný nápoj z čerstvého ovoce či zeleniny, mléka (popř. jogurtu či zmrzliny) a obvykle i rozsekaného ledu. Může být oslazený medem či přírodním sirupem. Smoothie vzniklo v 60. letech minulého století ve Spojených státech, nyní je však tento nápoj rozšířený po celém světě.
Nejprve si připravíme makovou náplň: K sypké směsi přilijeme vlažnou vodu a důkladně promícháme. Nyní si z uvedených zbylých surovin (na těsto) vytvoříme smícháním v míse těsto, které dobře propracujeme. Rozdělíme na dva díly a vyválíme na tukem vymazaný a moukou vysypaný plech. Na první díl namažeme připravenou makovou náplň a přiklopíme dílem druhým. Pečeme v předehřáté troubě na 180°C. Hotovou buchtu můžeme ještě ozdobit citronovou polevou.