Tvaroh si nahrubo nastrouháme, osolíme, přidáme mletou sladkou papriku a kmín. Řádně promícháme a dáme do alobalu. Ten vložíme do mísy, kterou zakryjeme utěrkou a dáme na teplé místo (na okno v létě, na topení v zimě). Necháme jej zde ležet asi čtyři dny a denně (!) jej promícháváme. Připravenost poznáme tak, že takto uleželý tvaroh by měl skoro “téci”. Poté si v hrnci rozpálíme máslo, tvaroh na něj vyklopíme a uvedeme téměř k varu. Plamen vypneme, vmícháme žloutek a sýr mícháme do zhoustnutí. Podle chuti ještě případně dosolíme a přelijeme do porcelánové mísy. Domácí sýr necháme ztuhnout v ledničce a podáváme jej se zeleninou a čerstvým chlebem.
Nálevový sáček zalijeme vařicí vodou a po 10 minutách vyluhování sáček vyjmeme. Ihned podáváme. Připravujeme vždy čerstvý šálek. Poznámka: Tento čaj obsahuje smetanku lékařskou, mátu peprnou a skořici, které podporují trávení, dále pak kopřivu, vřes a zelený čaj podporující vylučování.
Plátky toastového chleba pokapeme vždy z jedné strany několika kapkami olivového oleje. Na dva plátky chleba položíme vždy plátek tvrdého sýra, dva kousky salámu, kousek rajčete, salátové okurky a papriky. Překlopíme plátky tvrdého sýra, salátu a zakončíme opět toastovým chlebem. Vložíme do toastovače a opečeme dozlatova.
Celé citrony vložíme do většího hrnce a zalijeme vodou tak, aby byly zcela potopené. Hrnec uložíme na tři dny do chladna a dvakrát denně v něm měníme vodu. Čtvrtý den vodu slijeme a citrony necháme okapat. Citrony (i skůrou) pokrájíme na kousky, přičemž jadýrka odstraníme. Zalijeme dvěma a půl litry vody a dáme na ještě jeden den do chladu. Již neslíváme a dáme dusit na zhruba 40 minut s pokličkou a asi hodinu bez pokličky, přičemž občas zamícháme. Když je kůra z citronů měkká, vsypeme krupicový a želírovací cukr. Po chvilce přidáme kyselinu citronovou a naposledy krátce povaříme. Horký džem naplníme do čistých sklenic, zavíčkujeme a sklenice obrátíme dnem vzhůru.
Také máte letos na zahradě třešní, že nevíte, co s nimi? Bublanin a koláčů už máte dost, ale byla by přeci jenom škoda, kdyby se třešně nechaly na stromě uhnít. Zkuste tuhle výbornou marmeládu.
Z avokáda vyjmeme pecku a vydlabeme dužinu. Tu dáme do mixéru, kam přilijeme i smetanový jogurt a mléko. Přihodíme kostky ledu s kokosovou moučkou a nápoj důkladně rozmixujeme. Nalijeme do sklenic, podle možností ozdobíme čerstvou bazalkou a ihned podáváme. Poznámka: Smoothie (čteme smúsý) je míchaný nápoj z čerstvého ovoce či zeleniny, mléka (popř. jogurtu či zmrzliny) a obvykle i rozsekaného ledu. Může být oslazený medem či přírodním sirupem. Smoothie vzniklo v 60. letech minulého století ve Spojených státech, nyní je však tento nápoj rozšířený po celém světě.