Lilek nakrájíme na kolečka tloušťky asi půl cm a dáme je na plech vyložený pečicím papírem, kde je osolíme a pokapeme olejem a vinným octem. Dáme do trouby vyhřáté na 180 stupňů Celsia a pečeme je zhruba 15 minut doměkka a dozlatova. Necháme je vychladnout a vychladlé je navrstvíme do skleniček. Proložíme plátky čerstvého česneku (případně čerstvých bylinek) a zalijeme olejem. Necháme několik dní v lednici marinovat. Jako přílohu servírujeme chléb nebo bílou bagetku.
Slyšeli jste už o polévce lohikeitto? Tato lososová polévka pochází z Finska a je jakousi kombinací bramboračky a rybího vývaru. A jakkoliv se to může zdát nesourodé, chutě báječně ladí a polévku si jistě zamilujete.
10 ks bílého nebo zeleného chřestu (popř. kombinace obou), 1 balení listového těsta (vyzkoušejte naše mražené listové těsto Dle Gusta), asi 50 g listového špenátu, 200 g šunky, 150 g tvrdého sýra (např. eidam, gouda či ementál), 250 ml smetany (doporučujeme naši smetanu Ranko), 2 vejce
Bílý chřest oloupeme od hlavičky směrem dolů a vložíme do osolené vroucí vody, do které přidáme plátek másla a plátek citronu. Chřest vaříme zhruba 10 až 12 minut (podle velikosti). Poté ho opatrně slijeme a ještě horký zabalíme do plátků šunky (můžeme dávat více kusů chřestu do jedné rolky – záleží na velikosti chřestu i pokrájené šunky). Vzniklé rolky svážeme jarní cibulkou, posypeme nasekanou pažitkou a petrželkou a ihned podáváme. Jako přílohu volíme například čerstvé pečivo.
Panenky nejdříve dobře odblaňte, poté je omyjte, osušte, mírně osolte a opepřete. Na marinádu smíchejte med, hořčici a olivový olej, poměr zvolte podle chuti. Nakonec vmíchejte otrhané lístky tymiánu a ingredience dobře prošlehejte. K marinování můžete použít igelitový sáček: vlijte marinádu, přidejte maso, zauzlujte, vše důkladně promněte a nechte v lednici přes noc. Pokud chcete grilovat okamžitě, postačí k marinování 1 hodina. Před grilováním vyjměte panenky z lednice a nechejte dojít do pokojové teploty. Přebytek marinády otřete, aby se nepřipalovala. Grilujte na roštu 10–15 minut dle velikosti masa. Po dobu grilování panenky postupně obracejte a potírejte zbylou marinádou. Hotové panenky můžete před podáváním mírně dosolit. Podávejte nakrájené přes vlákno na šikmé řezy. Doplňte zeleninovým salátem nebo se středomořskou salsou. Středomořská salsa Rajčata a cibuli nakrájejte na malé kousky. Lístky petrželky nasekejte nadrobno, stejně i chilli papričky, olivy nasekejte nahrubo. Vše vložte do větší mísy, přidejte citronovou šťávu, olivový olej a podle chuti osolte a opepřete. Nechejte chvíli v chladu odležet, aby se všechny ingredience řádně prolnuly. TIP: Před krájením a podáváním nechte maso chvíli odležet, zvláště v případě, grilujete-li větší kusy masa. Servírujte s nápoji Coca-Cola.