Pro gurmány

Vyberte si z 469 receptů

Špenátová roláda se sýrem a šunkou

Roláda: 400 g mraženého špenátu, 3 vejce, 120 g polohrubé mouky, 1 stroužek česneku, 1/2 lžičky soli, olej Náplň: 200 g tvarohového sýru typu lučina, 100 g tvrdého sýra, 100 g zakysané smetany, 2 stroužky česneku, sůl, 200 g kvalitní šunky
Číst dále »
1 komentář
28 února., 2017
Moučníky pečené

Mrkvový dort s tvarohem

350 g cukru, 4 vejce, 300 g mrkve, trochu citrónové kůry, špetka soli, 80 g hladké mouky, 1/2 sáčku kypřicího prášku do pečiva, 300 g měkkého tvarohu, 5 lžic tuzemáku, 1 vanilkový lusk, máslo na vymazání dortové formy, kousek nastrouhané mrkve na ozdobu
Číst dále »
0 komentářů
22 února., 2017
Vepřové maso

Orlická specialita zvaná Rampušák

Na pánvi rozpálíme olej, přidáme na kousky nakrájené vepřové maso a opékáme. Postupně přidáme nakrájená játra, slaninu, žampiony, šunku, na jemno pokrájenou cibuli a feferonky. Ochutíme solí, kečupem, pepřem. Na ohni ponecháme do té doby, než je maso měkké. Podáváme posypané pokrájenou jarní cibulkou a jako přílohu servírujeme rýži, brambory, hranolky nebo bramboráčky. Poznámka: Tato specialita dostala jméno podle horského ducha, vládce a ochránce Orlických hor. Rampušák je odpovědný za počasí, je patronem sportovců a Horské služby a nad horami vládne v zimě. V létě přebírá vládu princezna Kačenka, která chrání přírodu a má blíže k dětem.
Číst dále »
0 komentářů
9 února., 2017
Hovězí maso

Hovězí steak s chřestem

300 g hovězího steaku, 4 lžíce olivového oleje, 1/2 lžičky soli, 1/2 lžičky čerstvě mletého zeleného pepře, smetana na šlehání
Číst dále »
0 komentářů
7 února., 2017
Moučníky pečené

Dezert Crème brûlée

Crème brûlée je vynikající vanilkový dezert známý po celém světě. Tajemství správně připraveného Crème brûlée je v jemné chuti přírodní vanilky a v kontrastu mezi vychlazeným krémem a horkou karamelovou krustou. Výraz crème brûlée v překladu znamená „opálený krém“
Číst dále »
0 komentářů
1 února., 2017
Polévky teplé

Polévka s lososem a zeleninou

300 g lososa (filety), sůl, mletý bílý pepř, 2 lžíce citronové šťávy, 2 mrkve, 150 g řapíkatého celeru, kousek másla, 1 cibule, 6 kuliček nového koření, asi 150 g mražených zelených fazolek, 1 l zeleninového vývaru (může být i z kostky), čerstvá zelená petrželka na ozdobu
Číst dále »
0 komentářů
24 ledna., 2017
Bramborové pokrmy

Bramborové noky s omáčkou pesto

Noky: Neoloupané brambory dáme vařit. Uvařené zcedíme, oloupeme a ještě horké rozšťoucháme šťouchadlem. Přidáme hladkou mouku se solí a vypracujeme do hladké, mírně lepkavé směsi. Trochou hladké mouky poprášíme vál a z těsta vytvoříme několik šišek silných asi 3 cm. Ty pak pokrájíme na kousky dlouhé okolo 2 cm. Vzniklé noky můžeme ještě zmáčknout mezi prstem a vidličkou (získají tak tvar originálních italských gnocchi). Mezitím si dáme vařit vodu do velkého hrnce. Noky vhodíme do vařicí vody a vyndaváme je (např. cedníkem) ve chvíli, kdy vyplavou na hladinu. Pesto: Bazalkové pesto buď můžeme koupit již hotové ve skleničce nebo si jej vyrobíme z výše uvedených ingrediencí sami doma. Recept naleznete ZDE Na závěr naservírujeme horké noky talíř a přelijeme omáčkou pesto (stačí 1 lžíce na 1 porci). Posypeme strouhaným sýrem a podle chuti ještě ozdobíme lístkem čerstvé bazalky. Ihned podáváme.
Číst dále »
0 komentářů
5 ledna., 2017
Drůbež

Kuřecí stehna na olivách

4 kuřecí stehna, sůl, mletý pepř, 6 lžic olivového oleje, 4 stroužky česneku, 1 a 1/2 dl bílého vína, 1 a 1/2 dl kuřecího vývaru, 1 mrkev, 1/2 zelené cukety, 1 sklenička nebo konzerva oliv (černých či zelených), čerstvá petrželová nať na ozdobu
Číst dále »
0 komentářů
2 ledna., 2017
Mleté maso

Švédské masové kuličky s omáčkou

Masové kuličky: 1/2 kg směsi mletého vepřového a hovězího masa, 3 stroužky česneku, 1 středně velká cibule, 5 malých vařených brambor, sůl a pepř, trochu hladké mouky, olej na smažení Omáčka: 1 lžíce másla, 1 lžíce olivového oleje, 2 lžíce hladké mouky, 300 ml smetany na vaření, 250 ml horkého hovězího vývaru, muškátový oříšek Příloha: bramborová kaše a nakládané brusinky nebo brusinkový džem
Číst dále »
0 komentářů

Vyhledávání receptů

Rubriky