2 pěkné skleničky o objemu 3 dl, 250 g oloupaných a uvařených meruněk, 100 ml smetany, špetka soli, 100 g jogurtu, špetka skořice, 1 lžíce medu, 1 lžička drcených květů levandule, asi 5 oblíbených sušenek (esíčka, BEBE, medové sušenky), na ozdobu lístky máty a levandulové květy (nemusí být)
Rozemleté levandulové květy dáme do hrnce a zalijeme vodou. Přidáme pokrájené citrony s celou skořicí a necháme 20 minut mírně vařit. Hrnec odstavíme z plotny a levanduli s citrony a skořicí necháme zhruba 1 den vyluhovat. Poté scedíme, přisypeme cukr a za občasného míchání jej necháme nad plamenem rozpustit. Poté ještě chvíli povaříme, dokud není konzistence medu ideální. Ještě horký med naplníme do vymytých a vysušených skleniček. Levandulový med servírujeme například namazaný na chléb s máslem.
Na gril nepatří jen maso a zelenina, takové grilované ovoce je třeba naprosto dokonalé! Jeho sladkost vynikne a chutě se znásobí… A co teprve, když ho před grilováním namočíme v tuzemáku, to je pak opravdový gurmánský zážitek pro dospělé, který byste si neměli nechat ujít. Na grilovaný ananas s tuzemákem si připravíme: 1 čerstvý ananas, asi 2 dl tuzemáku (vyzkoušejte náš tuzemák Marshall), 3 lžíce třtinového cukru, kousek másla, trochu našlehané šlehačky a oblíbené oříšky (například kešu nebo piniové ořechy).
Není nad čerstvé domácí koblížky plněné marmeládou, čokoládou či krémem. Ovšem pakliže se nebojíte i originálních a moderních kombinací, vyzkoušejte tuto verzi s banánovým krémem a křupavou karamelovou slaninou. Ačkoliv se propojení těchto chutí může zdát na první pohled velice zvláštní, výsledná chuť vás naprosto ohromí! Budeme potřebovat: Na těsto: 400 g hladké mouky, 40 g cukru krupice, 1 kostku droždí, 100 ml vlažné vody, 50 ml mléka, 2 vejce, 1 lžičku soli, 40 g másla a olej na smažení. Na náplň: 350 ml mléka, 1 velký banán, 5 žloutků, 90 g cukru krupice, 1 lžičku vanilkového extraktu, ¾ hrnku hladké mouky a 2 lžíce kukuřičného škrobu. Navrch pak: 3 lžíce cukru moučka + 1 lžíce vody, ½ hrnku třtinového cukru a 100 g slaniny.
2 kg ovoce, 3 kousky celé skořice, 3 hvězdičky badyánu, 8 hřebíčků, šťáva z 2 citronů (z 1 bio citronu i kůra), 1 kg krupicového cukru, 2 dl tuzemáku nebo griotky
V míse začneme šlehat máslo, dokud nezíská krémovou konzistenci. Přidáme cukr a vanilkový extrakt a znovu zašleháme. To samé také s vejci. Poté postupně vmícháme mouku se sodou a solí. Bílou čokoládu nasekáme na drobnější kousky, dáme do vhodné nádoby a na deset minut vložíme do mrazáku. Díky tomu se čokoláda při pečení tolik nerozehřeje a bude mnohem více křupavá. Po deseti minutách čokoládu vyndáme a zamícháme do těsta. Brusinky pokrájíme na menší kusy a rovněž přidáme do těsta. Pomocí lžíce tvoříme menší kuličky asi o velikosti pingpongového míčku. Skládáme je v rozestupech na plech vyložený pečicím papírem. Pečeme 8 až 10 minut v troubě vyhřáté na 190°C, dokud sušenky nezezlátnou.