Limetku omyjeme (neloupeme) a nakrájíme na menší dílky. Ty vložíme do vysoké sklenice spolu s kostkami ledu a zalijeme třtinovým rumem. Zbytek sklenice dolijeme colou a ozdobíme plátkem limetky. Ihned podáváme.
Do mísy nasypeme polohrubou mouku a přidáme k ní moučkový i vanilkový cukr, rozdrobené droždí, špetku soli, mletou skořici a nastrouhanou citronovou kůru. Do mísy rozklepneme také vejce a přilijeme máslo rozpuštěné v teplém mléce. Spojíme do hladkého těsta, které posypeme hladkou moukou a přikryjeme utěrkou. Dáme do tepla zhruba na hodinu vykynout. Vykynuté těsto rozdělíme na přibližně 30 dílů, z každého dílu uděláme bochánek, který rukou trochu zploštíme. Malým kulatým vykrajovátkem uděláme uprostřed díru. Koblížky přikryjeme utěrkou a necháme dalších asi 15 minut v teple dokynout. Pak je smažíme z obou stran na rozpáleném oleji dozlatova a přebytečný tuk osušíme do papírového ubrousku. V průběhu smažení si připravíme jahodovou polevu: Prosátý moučkový cukr nasypeme do misky a přidáme k němu citronovou šťávu s jahodovou marmeládou a vroucí vodou. Vše utřeme na hladkou polevu. Osmažené a osušené koblížky touto polevou přelijeme a polevu necháme zaschnout. (Pochopitelně můžeme na polevu použít i rozpuštěnou čokoládu.) Koblížky podáváme například s kávou. Poznámka: Donuts nebo donuty (čteme donats či donaty) jsou vlastně podobné našim kynutým koblihám, jen s tím rozdílem, že mají uprostřed otvor a dovnitř se nedává sladká náplň. Hořejší část donutu se často posypává oříšky nebo polévá pudinkem či čokoládou. Donuty jsou dnes […]
Svěží a lehce nakyslá chuť švestek výborně doplní sladký krém a sušenkový korpus. Tento dezert si zamilujete! Na švestkový cheesecake si připravíme: trochu másla na vymazání formy a trochu hrubé mouky na vysypání formy. Dále pak: 200 g máslových sušenek, 70 g másla, 250 g mascarpone, 250 g měkkého tvarohu, 2 vejce, 150 g moučkového cukru, 1/2 lžíce strouhané citronové kůry, 1 lžíci citronové šťávy, 1 lžáci vanilkového extraktu a zralejší švestky.