Těsto: 150 g čokolády na vaření, 150 g másla, 300 g hladké mouky, 100 g cukru, 2 vejce Náplň: 50 g másla, 250 g cukru, 250 g lískových oříšků, 250 g vlašských ořechů
Drink na počest anglické královny Marie I. Tudorovny. I té se říkalo krvavá Mary. Stejnojmenný drink má tedy barvu krve, a díky vodce, tabascu a pepři je ostrý jak katova sekera. 45 ml vodky Marshall, 90 ml rajčatového džusu, 15 ml citronové šťávy, tabasco, sůl, pepř, 3 kapky worcestrové omáčky, led, stonek řapíkatého celeru a plátek citronu na ozdobu.
Vlašské ořechy a pistácie rozsekáme a promícháme s kořením (trochu rozsekaných pistácií si necháme na posypání hotového moučníku). Přidáme moučkový a vanilkový cukr a rozehřáté máslo. Poté si rozdělíme listové těsto na tři části a z každé vyválíme plát (čtverec). První plát položíme na plech vyložený pečicím papírem a na těsto dáme polovinu ořechové náplně. Překryjeme druhým plátem, opět dáme polovinu směsi a zakončíme třetím čtvercem těsta. Pomažeme rozšlehaným žloutkem a všechny tři placky nakrojíme ostrým nožem na čtverečky. Těsto pokropíme vodou a pečeme v předem vyhřáté troubě na 180° C 30 minut, poté zvýšíme teplotu na 190° C a pečeme ještě 15 minut, až je moučník křupavý. Nyní se pustíme do přípravy sirupu: Ten připravíme smícháním všech surovin, které necháme na mírném ohni rozpustit. Poté oheň zesílíme a necháme sirup vařit až do zhoustnutí. Upečenou a voňavou baklavu vyndáme z trouby a přelijeme připraveným sirupem. Na závěr moučník posypeme schovanými pistáciemi a ihned podáváme.
Slyšeli jste již někdy o dezertu zvaném Mille-feuilles (čteme “mil fœj”)? Mille-feuilles znamená v překladu “tisíc lístků (plátků)” a je to původem francouzský dezert skládající se ze tří vrstev listového těsta a dvou vrstev cukrářského krému s ovocem. Vypadá úchvatně, ačkoliv jeho příprava není vůbec složitá. Vyzkoušíte? Na dezert Mille-feuilles si připravíme: 300 g listového těsta, 1 vejce (na potření listového těsta) + 4 vejce (do krému), 125 g krupicového cukru, 60 g hladké mouky, 500 ml mléka, 1 lžičku vanilkové esence nebo trochu dřeně z vanilkového lusku, 100 g smetany ke šlehání, 500 g čerstvých malin (popř. jahod) a trochu moučkového cukru.
Mandle vložíme do mixéru a podle výkonnosti mixéru mixujeme do krásné, hladké hmoty. Vmícháme citronovou šťávu se solí (pokud jsme neměli mandle solené) a máme hotovo! Mandlové máslo skvěle chutná na opečených toastech.