Narozeniny

Vyberte si z 204 receptů

14 června., 2022
Nápoje studené

Koktejl Bloody Mary

Drink na počest anglické královny Marie I. Tudorovny. I té se říkalo krvavá Mary. Stejnojmenný drink má tedy barvu krve, a díky vodce, tabascu a pepři je ostrý jak katova sekera. 45 ml vodky Marshall, 90 ml rajčatového džusu, 15 ml citronové šťávy, tabasco, sůl, pepř, 3 kapky worcestrové omáčky, led, stonek řapíkatého celeru a plátek citronu na ozdobu.
Číst dále »
0 komentářů
10 června., 2022
Moučníky nepečené

Dezert s banánem a vaječným likérem

250 ml zakysané smetany (např. Ranko), asi 1 dl hustého vaječného likéru (doporučujeme náš vaječný likér Marshall), 2 banány, 1 smetana ke šlehání (vyzkoušejte naši smetanu ke šlehání 33% Ranko), čokoládový sirup, čokoláda a oblatky na ozdobu (nemusí být)
Číst dále »
0 komentářů
23 května., 2022
Ryby a mořské plody

Pizza s ančovičkami (Pizza Napoli)

Těsto: 200 g hladké mouky, 1/2 droždí, 1 lžička cukru, 1 dl vody, 1/4 lžičky soli, 1 lžíce olivového oleje Náplň: 1 lžíce rajčatového protlaku, 1 stroužek česneku, 2 lžíce olivového oleje, 80 g ančoviček, čerstvé oregano
Číst dále »
0 komentářů

Domácí čokoládové bonbony

50 g kakaového másla, 2 lžíce holandského kakaa, 2 lžíce moučkového cukru a podle chuti nasekané oříšky, mandle nebo drcené kakaové boby
Číst dále »
0 komentářů
5 května., 2022
Grilované pochoutky

Kuře s čokoládou

1 kuře (o váze asi 1 kg), sůl, 4 lžíce olivového oleje, 1 cibule, 4 stroužky česneku, šťáva z 1/2 citronu, 3 lžíce medu, 1 lžička mleté skořice, trochu drceného chilli koření, 1/2 l vody nebo kuřecího vývaru, 60 g kvalitní hořké čokolády
Číst dále »
0 komentářů

Domácí bazalkové pesto

2 svazky čerstvé bazalky, 4 stroužky česneku, 1 lžíce piniových oříšků (můžeme použít také slunečnicová semínka), sůl, olivový olej, 2 lžíce strouhaného parmazánu
Číst dále »
0 komentářů
26 dubna., 2022
Omáčky a dresinky

Hořčičná omáčka s medem

6 lžic zakysané smetany Ranko, 2 lžíce tekutého medu, 5 lžic plnotučné hořčice, 1 lžíce dijonské hořčice, 2 lžíce šťávy z citronu, 1 stroužek česneku, sůl, mletý pepř
Číst dále »
0 komentářů
22 dubna., 2022
Moučníky pečené

Turecký moučník Baklava

Vlašské ořechy a pistácie rozsekáme a promícháme s kořením  (trochu rozsekaných pistácií si necháme na posypání hotového moučníku). Přidáme moučkový a vanilkový cukr a rozehřáté máslo. Poté si rozdělíme listové těsto na tři části a z každé vyválíme plát (čtverec). První plát položíme na plech vyložený pečicím papírem a na těsto dáme polovinu ořechové náplně. Překryjeme druhým plátem, opět dáme polovinu směsi a zakončíme třetím čtvercem těsta. Pomažeme rozšlehaným žloutkem a všechny tři placky nakrojíme ostrým nožem na čtverečky. Těsto pokropíme vodou a pečeme v předem vyhřáté troubě na 180° C 30 minut, poté zvýšíme teplotu na 190° C a pečeme ještě 15 minut, až je moučník křupavý. Nyní se pustíme do přípravy sirupu: Ten připravíme smícháním všech surovin, které necháme na mírném ohni rozpustit. Poté oheň zesílíme a necháme sirup vařit až do zhoustnutí. Upečenou a voňavou baklavu vyndáme z trouby a přelijeme připraveným sirupem. Na závěr moučník posypeme schovanými pistáciemi a ihned podáváme.
Číst dále »
0 komentářů
21 dubna., 2022
Moučníky pečené

Dezert Mille-feuille

Slyšeli jste již někdy o dezertu zvaném Mille-feuilles (čteme “mil fœj”)? Mille-feuilles znamená v překladu “tisíc lístků (plátků)” a je to původem francouzský dezert skládající se ze tří vrstev listového těsta a dvou vrstev cukrářského krému s ovocem. Vypadá úchvatně, ačkoliv jeho příprava není vůbec složitá. Vyzkoušíte? Na dezert Mille-feuilles si připravíme: 300 g listového těsta, 1 vejce (na potření listového těsta) + 4 vejce (do krému), 125 g krupicového cukru, 60 g hladké mouky, 500 ml mléka, 1 lžičku vanilkové esence nebo trochu dřeně z vanilkového lusku, 100 g smetany ke šlehání, 500 g čerstvých malin (popř. jahod) a trochu moučkového cukru.
Číst dále »
0 komentářů

Vyhledávání receptů

Rubriky