400 g červené řepy, 1 jablko, 1 malá cibule, 50 g křenu, sůl, 2 lžičky cukru, kmín, 100 ml olivového oleje, 1 lžíce citronové šťávy, zelená petrželka nebo kopr
Karamel všichni známe, ale vyzkoušeli jste už někdy chuť slaného karamelu? Sůl karamel krásné zvýrazní a dodá opravdu netradiční kulinářský zážitek. Na slaný karamel si připravíme: 1 hrnek krystalového cukru, 6 lžic vody, 1 lžičku vanilkového extraktu, 1 hrnek smetany ke šlehání a 1 lžičku mořské soli.
Křen, zázvor, česnek a cibuli oloupeme. Pokud máme sekací robot nebo mixér, vše jen pokrájíme na kousky a v robotu či mixéru rozmixujeme nahrubo. Pokud jej nemáme, křen a zázvor nastrouháme a česnek s cibulí nasekáme nožem nadrobno. Vše dáme do mísy, kam přidáme i nasekané chilli papričky a práškovou kurkumu. Promícháme. Nyní si připravíme 4 zavařovací sklenice a vzniklou směs do nich přendáme (mělo by nám to vyjít zhruba do poloviny sklenice). Zbytek každé sklenice dolijeme jablečným octem. Sklenice pevně uzavřeme a dáme do spíže. Po následujících 14 dní každý den protřepáváme a po uplynutí této doby přecedíme. Tonikum užíváme preventivně 1 lžíci denně, při nemoci (nachlazení, rýma, kašel, chřipka) až 4 lžíce denně. Poznámka: Zcezenou pevnou část nevyhazujeme, ale použijeme při vaření.