Střední

Vyberte si z 434 receptů

Špenát s vejcem

Čerstvý špenát důkladně omyjeme a listy spaříme v osolené vodě. Na oleji si mezitím zpěníme plátky česneku (na mírném ohni!), přidáme spařený špenát, osolíme, opepříme, zamícháme a přilijeme smetanu. Doprostřed rozklepneme vajíčka a necháme je pod pokličkou “dojít”. Hotový pokrm ihned podáváme.
Číst dále »
0 komentářů
4 dubna., 2016
Pomazánky

Pěna z kuřecích jater

Asi patnáct kousků kuřecích jater, sůl, pepř, několik lístků jemně nasekané petržele a šalotky, 60 g másla (na osmažení slaniny), 60 g tučné vepřové slaniny, 120 až 150 g změklého másla, 1 dl mírně našlehané smetany
Číst dále »
0 komentářů
31 března., 2016
Přílohy

Mexické brambůrky (Tortilla chips)

1 hrnek kukuřičné mouky, 1 hrnek hladké mouky, 1/2 sáčku kypřicího prášku do pečiva, 2 lžíce másla, mletý pepř, sůl, ½ lžičky chilli, olivový olej (nebo olej na smažení)
Číst dále »
5 komentářů
16 března., 2016
Moučníky pečené

Tvarohový koláč (cheesecake) z lučiny

Korpus: 200 g máslových sušenek (např. BeBe), 100 g másla Náplň: 500 g lučiny, 1/2 hrnku krupicového cukru, 2 vanilkové cukry, 4 vejce Dále: kandované višně (včetně sirupu) popř. jiné oblíbené ovoce
Číst dále »
0 komentářů
1 března., 2016
Moučníky pečené

Čokoládové košíčky plněné krémem

Čokoládu nastrouháme, mouku prosejeme. Vmícháme do ní ořechy, čokoládu, citrónovou kůru, kakao a vanilkový cukr. Pak přidáme změklý tuk s vejci a vypracujeme hladké těsto. Formičky ve tvaru košíčků podle potřeby vymažeme tukem a vtlačíme do nich kousky těsta a vymačkáme. Košíčky vložíme na plech a pečeme ve středně vyhřáté troubě (na cca 160 až 170 stupňů Celsia) zhruba 8 – 10 minut. Mezitím si připravíme krém: Máslo utřeme s kakaem a postupně do něj zašleháváme zahuštěné slazené mléko. Dochutíme tuzemákem. Upečené a vychladlé košíčky vyklopíme z formiček a naplníme čokoládovým krémem. Na chladném místě je necháme ztuhnout. Poté si ve vodní lázni rozpustíme čokoládu na vaření s tukem a polevu necháme mírně  zchladnout. Touto čokoládovou polevou košíčky přelijeme a na závěr ozdobíme podle fantazie – kokosovou moučkou, strouhanou čokoládou, mandlemi, ořechy, barevnou rýží či lentilkami.
Číst dále »
0 komentářů
23 února., 2016
Moučníky pečené

Medový dort s karamelovým krémem

Nejprve si připravíme těsto: Žloutky s cukrem utřeme do pěny, přidáme teplou vodu, rozpuštěný med, poté mouku s kořením, sodou a práškem do pečiva. Nakonec jemně vmícháme sníh z bílků. Pečeme ve vymazané a vysypané dortové formě nejdříve při vyšší teplotě, když těsto vyběhne, zmírníme ji, případně formu přikryjeme alobalem. (Upečení zjistíme píchnutím špejle do korpusu. Nelepí-li se těsto na špejli, je korpus hotový, vyndáme jej z trouby a necháme vychladnout.) Nyní se pustíme do přípravy krémové náplně: Uvaříme karamelový puding a necháme ho vychladnout. Vyšleháme změklé máslo s cukrem, přidáme ořechy a vychladlý puding. Upečený a vychladlý korpus rozkrojíme na tři až pět placek, které znovu slepíme krémem. Poté potřeme krémem boky a vršek korpusu a vršek zasypeme mletými ořechy. Podle chuti poklademe piškoty nebo celými ořechy. Necháme odležet v chladu alespoň půl dne.
Číst dále »
0 komentářů
23 února., 2016
Hovězí maso

Hovězí guláš

100 g sádla, 1 kg cibule, 1 lžička drceného kmínu, 1 kg hovězí kližky, sůl, mletý pepř, 2 lžíce rajského protlaku, 1 lžíce sladké červené papriky, trochu čerstvé petrželky na ozdobu (nemusí být)
Číst dále »
0 komentářů
17 února., 2016

Mexický kotlík s jasmínovou rýži

Na sporáku necháme rozpálit trochu oleje a vhodíme nadrobno nakrájenou cibuli. Když zezlátne, vhodíme na proužky nakrájenou papriku, fazole, ze kterých slijeme vodu, a kukuřici. Popřípadě můžeme také použít mexickou zeleninovou směs. Podlijeme troškou vody, přiklopíme a necháme chvilku dusit, dokud paprika nezměkne. Poté přidáme rajčata nakrájená na větší kousky. Přimícháme protlak a trochu kečupu, dochutíme chilli, solí a pepřem podle chuti. Pokud se nám směs zdá příliš hustá, můžeme přidat trošku vody. Ještě si připravíme jasmínovou rýži. Odměříme si jeden a půl hrnku rýže a pod studenou vodou ji důkladně propláchneme. Vložíme do hrnce se silnějším dnem a přidáme 2 hrnky vody. Můžeme také osolit, ale není to nutné, jasmínová rýže je velmi chutná sama o sobě. Přivedeme k varu, poté stáhneme na nižší plamen a necháme vařit až do té doby, než se všechna voda vsákne a rýže změkne.
Číst dále »
0 komentářů

Linecká srdíčka

Na vál si prosejeme hladkou mouku, přidáme moučkový cukr se změklým máslem, žloutky a citronovou kůru. Promneme rukama a vytvoříme těsto, které dáme na chvilku do chladu odpočinout. Na pomoučeném vále si z těsta vyválíme tenký plát a vykrájíme srdíčka. U poloviny z nich vykrojíme druhým vykrajovátkem menší srdíčko uprostřed. Všechna srdíčka poklademe na plech vyložený pečicím papírem. Ten dáme do trouby předehřáté na 180 stupňů Celsia, kde pečeme 8 až 10 minut dozlatova. Po vychladnutí slepujeme srdíčka jahodovou marmeládou nebo džemem. Na závěr srdíčka pocukrujeme vlastnoručně vyrobeným vanilkovým cukrem.
Číst dále »
0 komentářů

Vyhledávání receptů

Rubriky