Střední

Vyberte si z 451 receptů

9 července., 2019
Ryby a mořské plody

Zapečená treska s bylinkovou krustou, bramborové noky

Zapečená treska s bylinkovou krustou: Filety osolíme a posypeme provensálským kořením. Vložíme na pánev a zprudka osmažíme z každé strany (maximálně 1 minutu na každé straně). Strouhanku smícháme s prolisovaným česnekem, čerstvě pokrájenou petrželkou, solí a zakápneme citronem. Směs rovnoměrně pokládáme na osmažené filety a vložíme na pekáč. Zapékáme při 180 stupních zhruba 15 minut, dokud není krusta dozlatova upečená. Bramborové noky: Brambory uvaříme ve slupce a necháme trochu vychladnout. Oloupeme a najemno nastrouháme. Přidáme vejce mouku a sůl. Důkladně proděláme těsto tak, aby se nám nelepilo ruce. Pokud se lepí, přidáme ještě trochu polohrubé mouky. Z těsta modelujeme malé nočky o velikosti cca 3 cm, které vkládáme do vroucí, osolené vody. Až noky vyplavou navrch, jsou hotové. Vyndáme, a servírujeme k tresce.
Číst dále »

Grilovaný pstruh na citronech a grilované zeleninové špízy

Pstruhy dobře omyjte a osušte. Jelikož je pstruh již vykuchaný, má na břiše řez. Od tohoto řezu udělejte kolmo k páteři z každé strany 5 menších zářezů hlubokých nejvýše 0,3 cm, aby se pstruh dobře opékal. Potřete rybu z obou stran olivovým olejem, osolte a opepřete. Citrony omyjte teplou vodou. Jeden nakrájejte na kolečka a z druhého nastrouhejte kůru. Petrželku nasekejte na menší kousky. Kolečka citronu vkládejte do jednotlivých zářezů (pouze z jedné strany) a přidejte do nich i trochu nasekané petrželky. Z druhé strany vyplňte zářezy pouze petrželkou. Do břišní dutiny vložte zbytky petrželky a citronových koleček. Pečte na grilu dle velikosti ryby asi 7 minut z každé strany. Těsně před otočením rybu podle chuti ještě posypte citronovou kůrou a chilli kořením. Při podávání poklaďte plátky másla. Podávat můžete s bagetou, kváskovým chlebem, bílým jogurtem s citronovou kůrou a koprem. Výborně se hodí také grilované zeleninové špízy. Grilované zeleninové špízy Namočte 4 dřevěné špejle na 30 minut do studené vody, aby se na grilu nepřipalovaly. Na marinádu prošlehejte med, hořčici a olej, osolte a opepřete. Zeleninu napíchejte střídavě na špejle a potřete připravenou omáčkou. Grilujte na mřížce, postupně otáčejte a potírejte zbylou marinádou. Tip: Dřevěné špejle na špízy před použitím […]
Číst dále »
14 června., 2019
Drůbež

Pálivé indické kuře (Madras)

1 kuře (o váze asi 1 a 1/2 kg), 2 lžíce citronové šťávy, 1 lžička chilli, čerstvě umletý pepř, 30 g másla, 1 lžíce rostlinného oleje, 1 velká cibule, 2 stroužky česneku, 2 lžičky nastrouhaného čerstvého zázvoru, 1 lžička mletého koriandru, 1 lžička mletého římského kmínu, 1/2 lžičky mleté kurkumy, sůl, 150 ml vody
Číst dále »
5 června., 2019
Ryby a mořské plody

Marinovaný a pečený losos

500 g lososa (nejlépe čerstvého – jen chlazeného), 1 dl olivového oleje, 3 lžíce bílého vína, 2 lžíce octa balzamico, 2 prolisované stroužky česneku, 50 g sezamových semínek, 1 lžíce medu, několik plátků citronu, sůl, pepř
Číst dále »

Nakládané papriky

Papriky omyjeme, rozpůlíme a odstraníme jadérka. Poté je pokrájíme na kousky. Cibuli očistíme a pokrájíme na kolečka, česnek očistíme a pokrájíme na plátky. Papriky klademe do sklenic, kde je prokládáme kolečky cibule a plátky česneku. Podle chuti přidáme i čerstvou bazalku. Do každé sklenice přidáme na špičku nože Pomůcky ke konzervování. Vodu svaříme s octem, cukrem a solí a vařící nálev nalijeme na papriky. Do každé sklenice přidáme jednu lžíci olivového oleje. Sklenice uzavřeme, trochu s nimi zatřeseme, postavíme na pečicí plech naplněný do výšky 2 cm horkou vodou a vložíme do spodní poloviny předehřáté trouby (elektrická trouba: 95 °C, plynová trouba: stupeň 1). Pečeme (zavařujeme) 70 minut.
Číst dále »

Sýrové koule s hořčičnou omáčkou

3 vejce, 100 g sýru s modrou plísní, 150 g strouhaného eidamu, 5 lžic hladké mouky, sůl, strouhanka, olej na smažení
Číst dále »

Domácí tofu ze sójových bobů

Na namočení: 500 g kvalitních sójových bobů, voda Na syřidlo: 2 dl studené vody, šťáva ze 2 citrónů, 2 lžíce balzamikového octa
Číst dále »
13 května., 2019
Moučníky nepečené

Pošírované nektarinky

Nektarinky omyjeme, rozpůlíme a vyndáme pecky. Do hrnce nalijeme vodu spolu s bílým vínem a tuzemákem, přisypeme cukr a přidáme koření. Zvolna zahříváme a mícháme, dokud se cukr zcela nerozpustí. Pomalu přivedeme k varu a vaříme na mírném ohni asi 10 minut (přitom stále mícháme). Poté vložíme nektarinky a necháme je dalších 10 až 15 minut na velmi mírném ohni probublávat (aby byly měkké, ale nerozpadaly se). Nakonec dáme i se sirupem vychladit do ledničky a podáváme například spolu s oblíbenou zmrzlinou. Poznámka: Pošírování je pomalé vaření ve vodě s přidáním octa či vína a koření nebo bylinek.
Číst dále »
26 února., 2019
Sladká jídla

Plněné a smažené koblížky

V misce rozetřeme droždí s trochou cukru. Přidáme polovinu teplého mléka, vrchovatou lžíci mouky, promícháme a dáme na teplé místo vzejít kvásek. Mezitím utřeme máslo se zbývajícím cukrem do pěny, přidáme žloutky a dobře zpracujeme. Přilijeme napěněný kvásek, tuzemák, sůl a citronovou kůru. Postupně přidáváme mouku a zbytek teplého mléka. Vařečkou dál propracováváme, aby bylo krásně hladké, vláčné a na povrchu se tvořily puchýřky. Pak ho zakryjeme utěrkou a necháme na teplém místě zhruba hodinu kynout. Poté těsto přesuneme na pomoučený vál a vyválíme plát silný asi jeden centimetr. Otočeným hrnečkem vykrajujeme kolečka, přičemž na jedno dáme vždy lžičku marmelády a druhým kolečkem jej přiklopíme. Okraje zamáčkneme prstem a opět skleničkou vykrojíme. Dáme na utěrku a necháme ještě půl hodiny kynout. V kastrolu si mezitím rozehřejte tuk (musí ho být dost na to, aby v něm koblížky při smažení plavaly). Plněné a vykynuté koblížky smažíme dvě až tři minuty dozlatova. Pak je otočíme a osmažíme i z druhé strany. Vyjmeme, posypeme moučkovým cukrem a můžeme podávat. Koblihy smažené na sádle 500 g hladké mouky (pokojová teplota), asi 250 ml mléka, 20 g droždí, 2 žloutky, 1 poctivá lžíce másla nebo sádla, 1 lžíce rumu, 2 lžičky cukru, lžička soli, 1 […]
Číst dále »

Vyhledávání receptů

Rubriky