Střední

Vyberte si z 450 receptů

Anglický tradiční masový koláč – Shepherd’s Pie

Tradiční masový koláč (Shepherd’s Pie) se v Anglii sice dělá z jehněčího masa, ale můžeme použít i hovězí mleté maso. Výsledek bude stejný – perfektní a jednoduchý oběd, ale taky něco nového na ochutnání.
Číst dále »
25 října., 2019
Zvěřina a ostatní maso

Jehněčí na rozmarýnu

asi 1 a 1/2 kg jehněčího masa, 1/2 lžičky tymiánu, 1 lžička rozmarýnu, 1 lžička soli, 1 lžíce kremžské hořčice, mletý pepř, 4 lžíce olivového oleje, 3 dl červeného vína, 10 větších brambor, sůl, máslo, čerstvý rozmarýn na ozdobu (nemusí být)
Číst dále »
24 října., 2019
Zvěřina a ostatní maso

Dušené maso z divočáka

1 kg masa z divočáka, hladká mouka, 4 lžíce oleje, 2 cibule, 2 mrkve, 4 stroužky česneku, 1 chilli paprička, 4 bobkové listy, 1 větší rajčatový protlak, 3 dl červeného vína, čerstvý libeček na ozdobu (nemusí být)
Číst dále »
22 října., 2019
Zvěřina a ostatní maso

Kebab v pita chlebu

Kebab: 6 kousků jehněčího masa (nejlépe steaků), 2 cibule, 3 větší rajčata, trochu dijonské hořčice, 3 hotové pita chleby Marináda: 4 stroužky česneku, 1 lžička soli, 4 lžíce olivového oleje, 2 lžíce citronové šťávy, 1 lžička hrubě drceného kmínu, 1/2 lžičky mleté sladké papriky, 1 lžíce nadrceného koriandru
Číst dále »

Grilovaný ananas s kuřecím masem

1 ananas, 500 g kuřecích stehenních řízků, 4 lžíce olivového oleje, 1/2 limetky, sůl, hrubě drcený pepř Medová omáčka: 1 lžíce medu, 3 lžíce plnotučné (nebo jiné oblíbené – např. francouzské) hořčice, 1 lžíce sojové omáčky, sůl
Číst dále »
5 srpna., 2019
Bezmasá jídla

Plněné papriky zapečené s nivou

Papriky omyjeme, zbavíme jader a rozkrojíme napůl. Rýži uvařenou podle návodu, necháme vychladnou a přidáme k ní dozlatova opečenou cibulku a nastrouhaný eidam. Osolíme, opepříme a důkladně promícháme. Paprikové lusky si na 15 minut vložíme do předem vyhřáté trouby a pečeme cca 15 minut. Poté je vyndáme a plníme rýžovou směsí. Vše na závěr posypeme nastrouhanou nivou a zakápneme olivovým olejem. Vložíme do trouby a pečeme dalším 15 minut na 180 stupňů.
Číst dále »
9 července., 2019
Ryby a mořské plody

Zapečená treska s bylinkovou krustou, bramborové noky

Zapečená treska s bylinkovou krustou: Filety osolíme a posypeme provensálským kořením. Vložíme na pánev a zprudka osmažíme z každé strany (maximálně 1 minutu na každé straně). Strouhanku smícháme s prolisovaným česnekem, čerstvě pokrájenou petrželkou, solí a zakápneme citronem. Směs rovnoměrně pokládáme na osmažené filety a vložíme na pekáč. Zapékáme při 180 stupních zhruba 15 minut, dokud není krusta dozlatova upečená. Bramborové noky: Brambory uvaříme ve slupce a necháme trochu vychladnout. Oloupeme a najemno nastrouháme. Přidáme vejce mouku a sůl. Důkladně proděláme těsto tak, aby se nám nelepilo ruce. Pokud se lepí, přidáme ještě trochu polohrubé mouky. Z těsta modelujeme malé nočky o velikosti cca 3 cm, které vkládáme do vroucí, osolené vody. Až noky vyplavou navrch, jsou hotové. Vyndáme, a servírujeme k tresce.
Číst dále »

Grilovaný pstruh na citronech a grilované zeleninové špízy

Pstruhy dobře omyjte a osušte. Jelikož je pstruh již vykuchaný, má na břiše řez. Od tohoto řezu udělejte kolmo k páteři z každé strany 5 menších zářezů hlubokých nejvýše 0,3 cm, aby se pstruh dobře opékal. Potřete rybu z obou stran olivovým olejem, osolte a opepřete. Citrony omyjte teplou vodou. Jeden nakrájejte na kolečka a z druhého nastrouhejte kůru. Petrželku nasekejte na menší kousky. Kolečka citronu vkládejte do jednotlivých zářezů (pouze z jedné strany) a přidejte do nich i trochu nasekané petrželky. Z druhé strany vyplňte zářezy pouze petrželkou. Do břišní dutiny vložte zbytky petrželky a citronových koleček. Pečte na grilu dle velikosti ryby asi 7 minut z každé strany. Těsně před otočením rybu podle chuti ještě posypte citronovou kůrou a chilli kořením. Při podávání poklaďte plátky másla. Podávat můžete s bagetou, kváskovým chlebem, bílým jogurtem s citronovou kůrou a koprem. Výborně se hodí také grilované zeleninové špízy. Grilované zeleninové špízy Namočte 4 dřevěné špejle na 30 minut do studené vody, aby se na grilu nepřipalovaly. Na marinádu prošlehejte med, hořčici a olej, osolte a opepřete. Zeleninu napíchejte střídavě na špejle a potřete připravenou omáčkou. Grilujte na mřížce, postupně otáčejte a potírejte zbylou marinádou. Tip: Dřevěné špejle na špízy před použitím […]
Číst dále »
14 června., 2019
Drůbež

Pálivé indické kuře (Madras)

1 kuře (o váze asi 1 a 1/2 kg), 2 lžíce citronové šťávy, 1 lžička chilli, čerstvě umletý pepř, 30 g másla, 1 lžíce rostlinného oleje, 1 velká cibule, 2 stroužky česneku, 2 lžičky nastrouhaného čerstvého zázvoru, 1 lžička mletého koriandru, 1 lžička mletého římského kmínu, 1/2 lžičky mleté kurkumy, sůl, 150 ml vody
Číst dále »

Vyhledávání receptů

Rubriky