Střední

Vyberte si z 451 receptů

Dýňovo-rajčatové čatní

1 středně velká dýně (čisté váhy asi 1 kg – bez vydlabaných semínek a oloupané kůry), 500 g zralých rajčat, 3 cibule, 4 stroužky česneku, 50 g rozinek, 650 g cukru, 40 g soli, 1/2 l octa (8 %), 2 lžičky mletého zázvoru, 1 lžička mletého pepře, 1 lžička mletého nového koření
Číst dále »
6 září., 2021
Mleté maso

Plněné papriky s rajčatovou omáčkou

6 až 8 bílých či zelených dlouhých paprik (mohou být pálivé), 400 g mletého hovězího masa, 1 starší rohlík, 100 g tvrdého sýra, 2 vejce, sůl, pepř, trochu mléka, 1 velká cibule, 50 g másla, 1 konzerva loupaných rajčat, cca 1/2 l vody nebo vývaru
Číst dále »
24 srpna., 2021
Sladká jídla

Švestkové knedlíky z kynutého těsta

Nejprve si připravíme těsto a kvásek: Do mísy nasypeme hrubou mouku, uprostřed uděláme větší důlek, do něhož nasypeme cukr. Na cukr rozdrobíme droždí a vše zalijeme vlažným mlékem. Kvásek necháme nabobtnat. Na kraj mísy rozklepneme ještě žloutek a přisypeme sůl. Vzešlý kvásek zpracujeme s ostatními ingrediencemi do tuhého a nelepivého těsta. Mísu přikryjeme utěrkou a necháme kynout. Po vykynutí rozdělíme na jednotlivé bochánky, které ještě mírně vytvarujeme (pomáháme si přitom vždy trochou hrubé mouky) a dovnitř vložíme vyloupané a omyté švestky. Bochánky pevně uzavřeme, aby švestky nebyly vůbec vidět. Takto připravené knedlíky vkládáme na naolejovaný pařáček do velkého hrnce, kde jsme nechali vřít vodu. (Olejem potřeme i místa, kde se knedlíky stýkají, aby se k sobě nepřilepily.) Hrnec přikryjeme poklicí a knedlíky necháme uvařit v páře. Špejlí zkoušíme, zda jsou hotové (těsto se nesmí na špejli lepit). Hotové švestkové knedlíky servírujeme na talíře, přesypeme moučkovým cukrem, mletou skořicí a polijeme máslem. Podle chuti můžeme přelít i čokoládovou polevou.
Číst dále »
24 srpna., 2021
Hovězí maso

Hovězí steak se švestkovou omáčkou

Hovězí steak: 4 hovězí steaky, 6 lžic olivového oleje, drcený barevný pepř Švestková omáčka: 1 cibule, 4 lžíce olivového oleje, 1 lžíce cukru (nejlépe hnědého třtinového), 1/4 l červeného vína, 1/4 l drůbežího vývaru, 1 lžíce sójové omáčky, 200 g švestkových povidel, sůl
Číst dále »
19 srpna., 2021
Moučníky pečené

Meruňková bublanina

1 kg zralých meruněk, 250 g másla, 200 g moučkového cukru, 5 žloutků, 2 dl mléka, 370 g polohrubé mouky, 1 kypřicí prášek do pečiva, 1 lžička citronové kůry z chemicky neošetřeného (bio) citronu, 5 bílků, tuk na vymazání a hrubá mouka na vysypání formy, moučkový cukr na pocukrování hotové bublaniny
Číst dále »
19 srpna., 2021
Moučníky pečené

Broskvový koláč

4 vejce, 150 g moučkového cukru, 300 g polohrubé mouky, 1/2 balíčku kypřícího prášku do pečiva, 1 dl oleje, 600 g broskví, 6 lžic tekutého medu
Číst dále »
16 srpna., 2021
Moučníky pečené

Meruňkové knedlíky s meruňkovým sirupem

Tvaroh smícháme s polohrubou moukou, vejci a troškou soli. Vypracujeme do vláčného těsta, které necháme asi 1/2 hodiny odpočinout. Mezitím si omyjeme a vypeckujeme meruňky (12 ks). Místo pecky pak vložíme do meruňky kostku cukru. Z odleželého těsta vyválíme placku (o síle asi 2 cm) a z ní vykrajujeme větší kolečka (zhruba o průměru 10 cm) Na každé kolečko položíme meruňku s cukrem a zabalíme ji do těsta. Rukama vytvarujeme kulaté knedlíky, které dáme do téměř vařicí vody a necháme je v ní asi 12 minut (voda by neměla vařit!). Mezitím si připravíme sirup: Meruňky (700 g) omyjeme, vypeckujeme a umeleme na masovém mlýnku. Získanou šťávu přecedíme a dáme spolu s medem, vinným octem a kořením do kastrůlku. Přivedeme k varu a za stálého míchání svaříme do konzistence sirupu. Hotové knedlíky vyndáme z vody a necháme okapat. Ihned servírujeme přelité meruňkovým sirupem. Poznámka: Místo meruňkového sirupu můžeme knedlíky podávat také klasicky přelité rozpuštěným máslem a posypané moučkovým cukrem s mletou skořicí.
Číst dále »
26 července., 2021
Zmrzliny a nanuky

Indická zmrzlina (Kulfi)

2 plechovky kondenzovaného mléka (po 400 g), 4 rozlousknuté lusky kardamomu, špetka šafránu, 100 g cukru, 100 g pistácií, 2 lžíce nasekaných mandlí, několik kapek mandlové esence
Číst dále »
5 července., 2021
Moučníky nepečené

Horké maliny s hořickými trubičkami

Na pánvi rozpustíme máslo a k němu přidáme krystalový a vanilkový cukr. Ztlumíme plamen a zvolna mícháme, dokud cukr nezačne karamelizovat. Vytvoříme světle hnědý karamel, který zastříkneme trochou citronové šťávy. Promícháme a přidáme maliny. Maliny necháme ohřát (podle chuti je můžeme nechat i rozvařit) a nakonec k nim nalijeme griotku. Do průhledných sklenic nalámeme větší část hořických trubiček a proložíme je vanilkovou zmrzlinu. Podle chuti ozdobíme našlehanou šlehačkou a celými malinami. Završíme oplatkou, čokoládou a zapíchnutými hořickými trubičkami. Ihned podáváme.
Číst dále »

Vyhledávání receptů

Rubriky