Znáte tvarohové smetanové krémy pro děti? Tak my jsme z nich připravili výborné lívanečky! Na tvarohové lívanečky si připravíme: 210 g (3 ks) tvarohového Papánka Ranko (popř. jiný smetanový tvarohový krém), 200 ml mléka, 2 vejce, špetku soli, trochu vanilkového extraktu, pár kapek stévie (nebo jiného sladidla), 1 hrnek (150 g) hladké mouky (špaldové či klasické pšeničné), 1/2 sáčku prášku do pečiva, trochu oleje na opečení a zdobení podle chuti.
Na těsto: 250 g másla, 250 g zakysané smetany, 400 g hladké mouky, špetka soli, ½ lžičky vinného kamene nebo prášku do pečiva Na náplň: 200 g namletých vlašských ořechů (mohou být i povidla nebo mák), 200 g moučkového cukru, 1 bílek (žloutek si nechte na pomazání rohlíčků), 1 lžička skořice, 3 lžíce rumu
100 g másla (do paštiky), 1 cibule, 4 stroužky česneku, 1/2 kg kachních jater, 150 ml červeného vína, sůl, mletý pepř, trochu čerstvého nebo sušeného tymiánu, 50 g másla (na přelití)
Už vám dochází fantazie na vánoční dárky? Tak co takhle darovat něco vlastnoručně vyrobeného? Tento domácí kávový likér vás zachrání – je rychlý, jednoduchý a chutná skvěle! Potěší každého milovníka kávy a navíc vypadá krásně v elegantní lahvi s mašlí. Na kávový likér budeme potřebovat: 1 plechovku slazeného kondenzovaného mléka, 6 vrchovatých lžiček instantní kávy rozpuštěných v 30 ml teplé vody (doporučujeme naši instantní kávu Family Nový Den), 250 ml smetany ke šlehání, 150 ml tuzemáku, 1 sáček vanilkového cukru a podle chuti i trochu mleté skořice.
Dýni rozkrojíme, vydlabeme vnitřek se semínky a dýni omyjeme. Její dužinu nakrájíme na menší kostky a ty dáme na plech spolu s pokrájenou cibulí a česnekem. Pokapeme olivovým olejem a vložíme do trouby předehřáté na 200 °Celsia. Pečeme asi 20 minut (dýně změkne a na okrajích zezlátne). V průběhu pečení dýně si připravíme rizoto: Na hlubší pánvičce si na trošce olivového oleje osmahneme nasucho rýži (jen chvíli a stále přitom mícháme), poté ji zalijeme bílým vínem a dále postupně přidáváme sběračku vody nebo zeleninového vývaru – vždy, když se předchozí tekutina téměř vyvaří. Takto pokračujeme tak dlouho (asi 15 až 20 minut), dokud není rýže hotová. Poté k ní přidáme opečené kousky dýně s cibulí a česnekem, najemno nastrouhaný kousek čerstvého zázvoru a vše promícháme. Ochutíme solí, mletým pepřem a citronovou šťávou. Podle možností přidáme pár lístků čerstvé šalvěje a můžeme podávat. Dýňové rizoto se hodí jako příloha k masu či rybě, ale výborné je i samotné.