Na těsto: 250 g másla, 250 g zakysané smetany, 400 g hladké mouky, špetka soli, ½ lžičky vinného kamene nebo prášku do pečiva Na náplň: 200 g namletých vlašských ořechů (mohou být i povidla nebo mák), 200 g moučkového cukru, 1 bílek (žloutek si nechte na pomazání rohlíčků), 1 lžička skořice, 3 lžíce rumu
100 g másla (do paštiky), 1 cibule, 4 stroužky česneku, 1/2 kg kachních jater, 150 ml červeného vína, sůl, mletý pepř, trochu čerstvého nebo sušeného tymiánu, 50 g másla (na přelití)
Už vám dochází fantazie na vánoční dárky? Tak co takhle darovat něco vlastnoručně vyrobeného? Tento domácí kávový likér vás zachrání – je rychlý, jednoduchý a chutná skvěle! Potěší každého milovníka kávy a navíc vypadá krásně v elegantní lahvi s mašlí. Na kávový likér budeme potřebovat: 1 plechovku slazeného kondenzovaného mléka, 6 vrchovatých lžiček instantní kávy rozpuštěných v 30 ml teplé vody (doporučujeme naši instantní kávu Family Nový Den), 250 ml smetany ke šlehání, 150 ml tuzemáku, 1 sáček vanilkového cukru a podle chuti i trochu mleté skořice.
Dýni rozkrojíme, vydlabeme vnitřek se semínky a dýni omyjeme. Její dužinu nakrájíme na menší kostky a ty dáme na plech spolu s pokrájenou cibulí a česnekem. Pokapeme olivovým olejem a vložíme do trouby předehřáté na 200 °Celsia. Pečeme asi 20 minut (dýně změkne a na okrajích zezlátne). V průběhu pečení dýně si připravíme rizoto: Na hlubší pánvičce si na trošce olivového oleje osmahneme nasucho rýži (jen chvíli a stále přitom mícháme), poté ji zalijeme bílým vínem a dále postupně přidáváme sběračku vody nebo zeleninového vývaru – vždy, když se předchozí tekutina téměř vyvaří. Takto pokračujeme tak dlouho (asi 15 až 20 minut), dokud není rýže hotová. Poté k ní přidáme opečené kousky dýně s cibulí a česnekem, najemno nastrouhaný kousek čerstvého zázvoru a vše promícháme. Ochutíme solí, mletým pepřem a citronovou šťávou. Podle možností přidáme pár lístků čerstvé šalvěje a můžeme podávat. Dýňové rizoto se hodí jako příloha k masu či rybě, ale výborné je i samotné.
300 g kvalitní hořké čokolády, 250 g syrové červené řepy, 4 vejce, 150 g cukru krupice, 120 g mletých mandlí, 1 lžička prášku do pečiva, 1 lžíce kakaa, olivový olej, hladká mouka a nasekané vlašské ořechy či mandle na ozdobu (nemusí být).
1 vejce, 70 g másla, 70 g krupicového cukru, 150 ml mléka, 200 g polohrubé mouky, 1 kypřicí prášek do pečiva, 10 g holandského kakaa, 20 g kvalitní čokolády, čokoládová poleva (může být hotová), pendrekové tyčinky z lékořice, čokoládové “knoflíky” (popř. tmavé lentilky), kuličky na dekoraci (prodává např. společnost Dr. Oetker), kousek čokolády