Náročné

Vyberte si z 36 receptů

22 dubna., 2022
Polévky teplé

Vietnamská hovězí polévka Pho

Vývar: 2 kg hovězích morkových kostí, asi 4 l vody, 1 cibule, větší kus čerstvého zázvoru, 2 tobolky kardamomu, 2 hvězdičky badyánu, kousek celé skořice, 1 lžíce soli Dále: sáček plochých rýžových nudlí, 1 červená cibule, 2 jarní cibulky, 2 hrsti čerstvých klíčků, svazek čerstvých bylinek, 500 g kvalitní hovězí svíčkové, citron nebo limetka, čerstvé chilli papričky
Číst dále »
0 komentářů
22 dubna., 2022
Moučníky pečené

Turecký moučník Baklava

Vlašské ořechy a pistácie rozsekáme a promícháme s kořením  (trochu rozsekaných pistácií si necháme na posypání hotového moučníku). Přidáme moučkový a vanilkový cukr a rozehřáté máslo. Poté si rozdělíme listové těsto na tři části a z každé vyválíme plát (čtverec). První plát položíme na plech vyložený pečicím papírem a na těsto dáme polovinu ořechové náplně. Překryjeme druhým plátem, opět dáme polovinu směsi a zakončíme třetím čtvercem těsta. Pomažeme rozšlehaným žloutkem a všechny tři placky nakrojíme ostrým nožem na čtverečky. Těsto pokropíme vodou a pečeme v předem vyhřáté troubě na 180° C 30 minut, poté zvýšíme teplotu na 190° C a pečeme ještě 15 minut, až je moučník křupavý. Nyní se pustíme do přípravy sirupu: Ten připravíme smícháním všech surovin, které necháme na mírném ohni rozpustit. Poté oheň zesílíme a necháme sirup vařit až do zhoustnutí. Upečenou a voňavou baklavu vyndáme z trouby a přelijeme připraveným sirupem. Na závěr moučník posypeme schovanými pistáciemi a ihned podáváme.
Číst dále »
0 komentářů

Boloňské lasagne

Nejprve si připravíme masové ragú: V hlubším kastrolu rozehřejeme olivový olej  s máslem a zvolna na něm restujeme najemno nakrájenou cibuli a česnek. Přidáme hovězí maso a znovu zarestujeme. Podlijeme vínem, přidáme pokrájená rajčata, protlak, koření na těstoviny, sůl a pepř. Při nízké teplotě necháme dusit asi hodinu, dokud nevytvoříme celistvou hustou omáčku. V průběhu vaření masového ragú uděláme bešamel: Z másla a mouky vytvoříme světlou jíšku, přilijeme vlažné plnotučné mléko – tolik, abychom získali bešamel krémové konzistence. Dochutíme strouhaným muškátovým oříškem, solí a bílým pepřem. Nyní si předvaříme lasagne v osolené vodě max. 2 minuty. Do hotového masového ragú ještě vmícháme na závěr najemno nasekanou bazalku a pokrájené olivy. Do skleněného pekáčku, který jsme vymazali máslem, vložíme první vrstvu těstovin, zalijeme ji vrstvou boloňské omáčky, zasypeme strouhaným parmezánem, opět proložíme vrstvou těstovin a postup opakujeme podle množství surovin a velikosti zapékací mísy. Končíme boloňskou omáčkou, přelijeme bešamelem a posypeme strouhaným parmezánem. Vložíme do vyhřáté trouby a pečeme zhruba 45 minut na 180 stupňů. Zapečené lasagne ihned podáváme. Poznámka: Věděli jste, že lasagne (česky lazáně nebo lazaně), které mají tvar širokých obdélníkových plátků, pocházejí z italského města Bologna? Proto se i hotové jídlo prokládané nejrůznějšími náplněmi nazývá Boloňské lasagne.
Číst dále »
0 komentářů
27 října., 2021
Drůbež

Pečená kachna se zelím

1 kachna, sůl a kmín (na kachnu), 400 g zelí, 1 větší cibule, 50 g sádla, 1 lžíce celého kmínu, 100 g hladké mouky, 2 lžíce cukru, sůl, trochu bílého vína
Číst dále »
0 komentářů
23 září., 2021
Moučníky pečené

Apple pie makronky (s chutí jablečného koláče)

Také jste podlehli chuti těchto křehkých barevných krásek? Vyzkoušejte tuto netradiční příchuť amerického koláče, kterou si jistě zamilujete! Na 15 kusů budeme potřebovat: Na skořápky: 55 g mandlové mouky (nebo velmi jemně namletých mandlí), 100 g cukru moučka, 13 g cukru krupice, 90 g bílků, špetku soli, 1 lžičku skořice a gelové potravinové barvivo (není nutné). Na krém pak: 2 malá jablka, ½ lžíce třtinového cukru, 1 lžíci tuzemáku, ½ lžíce javorového sirupu nebo medu, 50 g másla a 2 lžíce cukru moučka.
Číst dále »
0 komentářů

Domácí tortelliny s rajčatovou omáčkou

Tortelliny: 400 g hladké mouky, 2 ks vajec, 100 ml vody, sůl, 1 lžíce olivového oleje, máslo, na náplň (sýr nebo ochucené mleté maso) Rajčatová omáčka: 3 lžíce olivového oleje, 1 konzerva loupaných rajčat, 3 stroužky česneku, sůl, pepř, oregano, tymián, čerstvá bazalka Na závěr: kousek másla, trochu strouhaného sýra a čerstvé lístky bazalky na ozdobu (nemusí být)
Číst dále »
0 komentářů
10 září., 2021
Bramborové pokrmy

Bramborové noky s rajčatovou omáčkou

Noky: 500 g brambor, 150 g hladké mouky, 1 lžička soli, trochu hladké mouky na vyválení Rajčatová omáčka: 5 větších zralých rajčat (popř. 1 plechovka loupaných rajčat), 4 stroužky česneku, 2 lžíce olivového oleje, sůl, trochu soli a vinného octa Na ozdobu: čerstvé zelené bylinky (např. bazalka), strouhaný sýr (nejlépe parmazán)
Číst dále »
0 komentářů

Domácí lasagne s tvarohem a špenátem

Nejprve si vytvoříme těsto na lasagne: Mouku nasypeme na vál a promícháme se špetkou soli. Do mouky uděláme důlek a pomalu do něj vléváme vejce rozšlehaná s vodou. Promícháváme nožem, poté těsto hněteme důkladně rukama, dokud není úplně hladké. Vláčnou hmotu poté necháme půl hodiny odpočinout. Nyní se pustíme do náplně: Tu připravíme rozšleháním smetany, vejce, tvarohu a strouhaného parmazánu. Vmícháme rozmražený (resp. povolený) špenát a prolisovaný česnek. Osolíme a opepříme. Odpočinuté těsto tence rozválíme a vykrajujeme obdélníky o velikosti zapékací formy. Těsto bez vaření vkládáme do formy a prokládáme připravenou tvarohovo-špenátovou náplní (vrchní vrsta bude z náplně). Navrstvené lasagne přelijeme rozpuštěným máslem a dáme do trouby předehřáté na 200 °C, kde zapékáme asi 40 minut. Před podáváním můžeme ozdobit čerstvou bazalkou.
Číst dále »
0 komentářů
26 března., 2021
Moučníky pečené

Citronové makronky

Nejprve si připravíme těsto: V mixeru necháme chvilku (max. 20 sekund) mixovat moučkový cukr s mletými mandlemi, citronovou kůrou a troškou žlutého potravinářského barviva. Z bílků si vedle vyšleháme sníh a opatrně do něj přidáváme krupicový cukr, aby nám vznikla pevná hmota. Tu také velmi opatrně vmícháme do sypké směsi z mandlí, moučkového cukru, citronové kůry a barvy. Vzniklé těsto přendáme do cukrářského sáčku a plech vyložíme pečicím papírem. Na plech uděláme asi 30 koleček o průměru 3 cm (raději více od sebe, aby se neslepila). Troubu předehřejeme na 160° Celsia. Než dáme plech do troubu, silně klepneme plechem o stůl či kuchyňskou linku (bublinky z těsta se tak dostanou ven). Pečeme 10 až 15 minut, necháme dalších 10 minut vychladnout na plechu a až poté je sundáme. Nyní se pustíme do přípravy náplně: Mascarpone nebo Philadelphii vyšleháme s moučkovým cukrem a vmícháme citrónovou šťávu. Upečené makronky slepujeme vždy dvě k sobě připravenou náplní.
Číst dále »
0 komentářů

Vyhledávání receptů

Rubriky