Jednoduché

Vyberte si z 877 receptů

Květen 2., 2014
Omáčky a dresinky

Bešamelová omáčka

V hrnci si rozehřejme máslo a do něj za stálého míchání přidáváme prosátou hladkou mouku. Vytvoříme světlou jíšku, kterou zředíme mlékem. Rozšleháme dohladka metlou a za stálého míchání povaříme do zhoustnutí (asi 20 minut). Dochutíme solí, strouhaným muškátovým oříškem a bílým pepřem. Bešamelová omáčka se hodí například k těstovinám. Poznámka: Pokud do bešamelové omáčky přidáme 2 lžíce rajčatového protlaku a dle chuti i trochu cukru, máme jednoduchou rajskou omáčku. Dvě lžíce nadrobno pokrájené pažitky zase vytvoří pažitkovou omáčku. A vmíchaná plnotučná hořčice s několika kapkami citrónu nám umožní okamžitě podávat hořčicovou omáčku…
Číst dále »
0 komentářů
Duben 30., 2014
Nápoje studené

Jogurtový nápoj s jahodami či čokoládou

1 kelímek jogurtu, 2 lžíce jemně nastrouhané čokolády, 1 lžíce medu nebo cukru, 1/8 mléka nebo: 1 kelímek jogurtu, 8 cl jahodového džusu, hrst jahod, 1 lžíce medu nebo cukru, 1/8 litru mléka
Číst dále »
0 komentářů
Duben 28., 2014
Omáčky a dresinky

Pikantní studená rajčatová omáčka (Salsa)

Rajčata omyjeme a nakrájíme na velmi malé kousky. Přidáme najemno nasekanou chilli papričku s cibulí a česnekem. Ochutíme citronovou šťávou, solí a podle možností i trochou čerstvého (nasekaného) či sušeného koriandru. Vše smícháme dohromady v misce a dáme na 2 hodiny do ledničky, aby se všechny chutě propojily. Podáváme například s mexickými brambůrky (neboli tortilla chipsy) – recept na ně máme ZDE Poznámka: Salsa je španělské označení slova “omáčka” a ve světě je již zaběhlým synonymem pro omáčku na rajčatovém základě, zpravidla pálivou a typickou především pro mexickou kuchyni. Salsa se používá jako dip – tedy k namáčení brambůrků či jiných pochutin. V Latinské Americe existuje mnoho variant této omáčky, kdy jsou rajčata míchána například s mangem, ananasem, kukuřicí či avokádem.
Číst dále »
0 komentářů

Pikantní vajíčková tlačenka

Vejce, párky a zeleninu pokrájíme na kostičky. Nálev z kyjovanky doplníme podle potřeby vodou a podle návodu na obalu připravíme želatinu. Do částečně vychladlé želatiny vložíme veškeré ingredience, osolíme, opepříme a podle chuti přidáme trošku mletého chilli. Nalijeme do formy (může být „srnčí hřbet“, ale i třeba malé bábovičky) a dáme do ledničky ztuhnout. Servírujeme na listech salátu spolu s čerstvým pečivem.
Číst dále »
0 komentářů

Domácí tatarská omáčka

Do majonézy připravené podle uvedeného receptu přidáme nastrouhané sterilované okurky, nadrobno nakrájenou cibuli, prolisovaný česnek a nasekanou petrželku. Ochutíme bílým vínem, podle chuti dosolíme a dáme vychladit do ledničky.
Číst dále »
2 komentáře
Leden 30., 2014
Vepřové maso

Postřekovské ledvinky

600 g vepřových ledvinek, 1 velká cibule, 1 párek, 150 ml smetany, 50 g sádla, 1 lžíce mleté sladké papriky, 1/2 l hovězího vývaru (může být z kostky), 2 lžíce hladké mouky, sůl, pepř
Číst dále »
0 komentářů
Říjen 4., 2013
Vepřové maso

Pardubický špíz

½ kg vepřové kýty, 150 g anglické slaniny, 1 červená cibule, sůl, pepř, muškátový květ, 2 lžíce ostrého kečupu, 2 lžíce oleje na potírání Náplň: 1 vejce, ½ dl smetany ke šlehání, kapary, 120 g mletého vepřového masa
Číst dále »
0 komentářů
Červenec 24., 2013
Zmrzliny a nanuky

Tvarohové nanuky v čokoládě

domácí tvarohová zmrzlina, čokoládové polevy (např. tmavá, světlá či oříšková od společnosti Dr. Oetker), dřívka a formičky na nanuky
Číst dále »
0 komentářů

Jahodový džem

Jahody omyjeme a očistíme od stopek. Vložíme je do hrnce, kde je rozmačkáme šťouchadlem na brambory a dáme na 5 minut vařit. Poté přidáme trošku cukru smíchaného s Gelfixem. Vaříme 1 minutu a přidáme zbylý cukr s kyselinou citronovou. Vaříme 5 až 8 minut (podle požadované konzistence) a horký džem plníme do připravených vymytých suchých sklenic (bude jich zhruba šest o obsahu 250 ml). Uzavřeme vysterilizovanými víčky (ta vyvaříme několik minut v horké vodě) a skleničky obrátíme dnem vzhůru. Jahodový džem necháme vychladnout.
Číst dále »
0 komentářů

Vyhledávání receptů

Rubriky