Jednoduché

Vyberte si z 876 receptů

Září 10., 2014
Nápoje studené

Čokoládové martini

Nejprve si na okraji sklenky na martini vytvoříme kakaovou krustu, a to tak, že okraj sklenky namočíme do vody a položíme do kakaa. Do šejkru nebo sklenice s uzávěrem poté nalijeme vodku s kakaovým či čokoládovým likérem a přidáme trochu ledové tříště. Vše důkladně protřepeme a opatrně nalijeme do sklenky (abychom si nepoškodili kakaovou krustu). Na závěr ozdobíme nastrouhanými hoblinkami z čokolády a ihned podáváme.
Číst dále »
0 komentářů
Září 10., 2014
Nápoje studené

Čokoládové smoothie (nápoj)

1 banán, 200 ml kokosového mléka (z plechovky), 2 lžíce sirupu Granko, ledová tříšť
Číst dále »
0 komentářů
Červenec 21., 2014
Zavařování a nakládání

Švestkový kompot z loupaných švestek

Švestky omyjeme, odstopkujeme a ponoříme na chvíli do vroucí vody (nejlépe ve spařovacím košíčku nebo cedníku). Jakmile začnou švestky u stopky praskat, vyjmeme je a ostrým nožem sloupneme. Naplníme je do sklenic, proložíme kouskem celé skořice a několika hřebíčky. Zalijeme teplým nálevem z vody a cukru a do každé sklenice před uzavřením přidáme lžíci tuzemáku. Sterilujeme 20 minut při 85°C.
Číst dále »
0 komentářů
Červenec 15., 2014
Zavařování a nakládání

Brusinkový džem

1 kg čerstvých brusinek, 1 hrnek vody, 500 g medu, šťáva z 1 citronu, 2 kousky celé skořice
Číst dále »
0 komentářů
Červen 20., 2014
Nápoje studené

Jahodové smoothie (nápoj)

Jahody zbavíme zelených stopek a omyjeme vodou. Všechny ingredience vložíme do mixéru a rozmixujeme. (Máme-li mixer na led, vhodíme ledové kostky. Pokud jej nemáme, přidáme do smoothie led drcený.) Vzniklý nápoj nalijeme do sklenic, ozdobíme čerstvou jahodou a ihned podáváme. Poznámka: Smoothie (čteme smúsý) je míchaný nápoj z čerstvého ovoce či zeleniny, mléka (popř. jogurtu či zmrzliny) a obvykle i rozsekaného ledu. Může být oslazený medem či přírodním sirupem. Smoothie vzniklo v 60. letech minulého století ve Spojených státech, nyní je však tento nápoj rozšířený po celém světě.
Číst dále »
0 komentářů

Domácí majonéza

Do mísy rozklepneme vejce a rozšleháme je metličkou. Přidáme (a vešleháme) hořčici, sůl, mletý pepř a citronovou šťávu. Za stálého šlehání postupně přidáme i slunečnicový olej – raději pomalu tenkým pramínkem. Vzniklou majonézu ochutíme na závěr oblíbenou hořčicí a máme hotovo! Poznámka: Pro snadné šlehání by všechny ingredience měli mít pokojovou teplotu.
Číst dále »
0 komentářů
Červen 12., 2014
Moučníky pečené

Třešňová bublanina

Třešně omyjeme a vypeckujeme. Žloutky s moučkovým i vanilkových cukrem a změklým máslem utřeme, přisypeme hladkou mouku s kypřicím práškem do pečiva a přilijeme mléko. Vše řádně promícháme a nakonec opatrně vmícháme i ušlehaný sníh z bílků. Troubu si předehřejeme na 200 stupňů Celsia, plech vymažeme tukem a vysypeme hrubou moukou. Připravené těsto vylijeme na plech a poklademe vypeckovanými třešněmi (některé klesnou do těsta, ale to nevadí). Dáme do předehřáté trouby, kde pečeme asi 10 minut při 200 stupních Celsia, poté snížíme teplotu na 170 stupňů a pečeme dalších zhruba 35 minut. Po vyndáme z trouby, mírně pocukrujeme moučkovým cukrem a můžeme podávat.
Číst dále »
0 komentářů
Květen 13., 2014
Nápoje teplé

Čaj z čerstvé máty

1 svazek čerstvé máty, 1 l vody, 1 chemicky neošetřený (bio) citron či limetka, med nebo třtinový cukr Čerstvou mátu opereme pod vodou a osušíme jemně utěrkou. Vložíme ji do konvice nebo džbánu a zalijeme vroucí vodou. Necháme 5 minut vylouhovat a poté přidáme na kolečka nakrájený citron či limetku (nemáme-li chemicky neošetřené ovoce, vymačkáme jen šťávu a nalijeme ji do čaje). Mátový čaj osladíme medem nebo třtinovým cukrem a ihned podáváme.
Číst dále »
0 komentářů
Květen 2., 2014
Omáčky a dresinky

Bešamelová omáčka

V hrnci si rozehřejme máslo a do něj za stálého míchání přidáváme prosátou hladkou mouku. Vytvoříme světlou jíšku, kterou zředíme mlékem. Rozšleháme dohladka metlou a za stálého míchání povaříme do zhoustnutí (asi 20 minut). Dochutíme solí, strouhaným muškátovým oříškem a bílým pepřem. Bešamelová omáčka se hodí například k těstovinám. Poznámka: Pokud do bešamelové omáčky přidáme 2 lžíce rajčatového protlaku a dle chuti i trochu cukru, máme jednoduchou rajskou omáčku. Dvě lžíce nadrobno pokrájené pažitky zase vytvoří pažitkovou omáčku. A vmíchaná plnotučná hořčice s několika kapkami citrónu nám umožní okamžitě podávat hořčicovou omáčku…
Číst dále »
0 komentářů

Vyhledávání receptů

Rubriky