Znáte Poke bowl? Je to tradiční havajský pokrm, jehož základem je rýže a syrové ryby, tudíž je bohatý na omega-3 mastné kyseliny a vitaminy. Nebojte se tento trend letošního roku s námi vyzkoušet. Na poke bowl budeme potřebovat: 100 g čerstvého lososa,
Pokud si doma také pěstujete řeřichu, vyzkoušejte skvělou řeřichovou polévku. Řeřicha má vysoký obsah vitamínu C a vitamínu K. Tak se pojďte pustit do jarní očisty.
Jedli jste někdy křupavé cibulové kroužky a zachutnali vám? Není nic jednoduššího, než si je připravit doma. A jsme si jisti, že díky malému vylepšení pomocí kousku sýra vám nebudou chybět už na žádné oslavě či jiné vhodné příležitosti.
Veku či chléb si nakrájíme na kostičky a na másle je dozlatova opražíme. Zbylé máslo rozpustíme v hrnci, smícháme s hladkou moukou, asi půl minuty pražíme a poté přelijeme vychladlým vývarem se smetanou. Vaříme asi 10 minut, pak přisypeme nastrouhaný sýr a necháme ho v polévce zcela rozpustit. Podle chuti polévku přisolíme a opepříme. Přidáme žloutek, který si rozkvedláme v malém množství polévky. Necháme ještě chvilku provařit a můžeme servírovat. Podáváme s nasekanou petrželkou a opečenými kostičkami veky či chleba.
Troubu předehřejeme na 200˚ Celsia. Rýži uvaříme na skus a scedíme. Mezi tím papriky očistíme a zbavíme semínek, aby nám zůstala mistička pro naplnění. Cuketu očistíme a nakrájíme na menší kostičky, cibuli i česnek nakrájíme najemno, cherry rajčata napůlíme. Na větší pánvi zpěníme na olivovém oleji cibulku a česnek, jakmile zesklovatí, přidáme ostatní zeleninu. Podusíme společně přibližně 5 minut a přendáme do větší mísy. K zeleninové směsi přidáme uvařenou rýži, kmín, koriandr a dle chuti osolíme a opepříme. Podle chuti můžeme přidat i špetku chilli. Dobře promícháme a hotovou směsí plníme očištěné papriky. Navrch zasypeme kozím sýrem. Vložíme do vyhřáté trouby a pečeme 10 až 15 minut, dokud papriky nezměknou. Horké zapečené papriky ihned podáváme.