Znáte voňavé ovocné punče, které nikdy nechybí na žádných správných trzích? Není až tak těžké udělat si je v pohodlí domova! Na hruškový punč budeme potřebovat: 3/4 sklenice kvalitního hruškového džusu (nejlépe 100%), 1 tyčinku skořice, 2 hřebíčky, 1 lžíci tuzemáku, cukr dle chuti a voda na zředění dle potřeby.
Velikonoční stůl si zaslouží nejen tradiční dobroty, ale i křupavé americké brambory jako přílohu, která skvěle doplní voňavé pečené maso či zeleninu. Připravíme si na ně: 750 brambor, 4 lžíce řepkového oleje, 1/2 sáčku kořenicího přípravku na americké brambory (doporučujeme naši značku Dle Gusta) a čerstvé bylinky podle chuti (např. rozmarýn).
Hrušku oloupeme a zbavíme jádřince. Banán rovněž oloupeme. Pokrájenou hrušku s banánem dáme do mixéru, podle chuti a možností přidáme trošku čerstvé máty a zalijeme mlékem. Vše rozmixujeme dohladka. Nápoj nalijeme do sklenice a ihned podáváme. Poznámka: Smoothie (čteme smúsý) je míchaný nápoj z čerstvého ovoce či zeleniny, mléka (popř. jogurtu či zmrzliny) a obvykle i rozsekaného ledu. Může být oslazený medem či přírodním sirupem. Smoothie vzniklo v 60. letech minulého století ve Spojených státech, nyní je však tento nápoj rozšířený po celém světě.
Znáte pečený kečup neboli kečup z rajčat, která se pečou v troubě? Pokud ho jednou ochutnáte, už nebudete dělat jiný! Na pečený kečup si připravíme: 2,5 kg hodně zralých rajčat, 2 jablka, 3 červené papriky, 3 cibule, 6 stroužků česneku, 2 lžíce soli, 6 lžic cukru, 1 dl octa, 1 lžíci sladké mleté papriky, 1 lžičku mleté skořice, celý pepř a nové koření (od obojího asi 6 kuliček) a hřebíček (také asi 6 ks).
1/4 litru vody, 1/2 kg krupicového cukru, šťáva ze 2 citronů, štáva ze 2 limetek, 1 litr bílého vína, 1 dl tuzemáku, letní ovoce (jahody, maliny, ostružiny, borůvky…), 1 citron (na plátky) a led