Vařenou řepu nastrouháme. V mixéru si rozmixujeme ovesné vločky s lněným semínkem a vmícháme do řepy. Přidáme prolisovaný česnek a najemno nakrájenou cibuli. Osolíme, opepříme a vmícháme i nasekanou čerstvou petrželku. Ze směsi tvarujeme karbanátky, které vyskládáme na plech vyložený pečicím papírem. Pokapeme olivovým olejem a pečeme v troubě rozehřáté na 180 stupňů zhruba 40 minut. Dozlatova opečené karbanátky podáváme buď samostatně, nebo například k masu či rybě.
Lilky si omyjeme a podélně rozkrojíme. Vydlabeme dužinu, kterou překrájíme na malé kousky. Do menší misky vysypeme kuskus a připravíme dle návodu. Mezitím si dáme na olej dozlatova osmažit cibulku, ke které přidáme vydlabanou lilkovou dužinu a smažíme zhruba 5 minut dokud lilek nezměkne. Osmažené lilky a rajčátka rozkrojená napůl smícháme s hotovým kuskusem do kterého na závěr rozdrobíme balkánský sýr, osolíme, opepříme, zakápneme citronovou šťávou a důkladně promícháme. Hotovou směsí plníme vydlabané lilky. Vložíme do trouby a zapékáme při 200°C zhruba 45 min. Poznámka: K zapékaným lilkům s kuskusem se výborně hodí jogurtový dip s koprem. Recept na něj najdete ZDE
Pokud bramborové hranolky nahradíte těmito cuketovými, nejenže je můžete mlsat s menšími výčitkami, ale zachutnají vám více než ty klasické! Na cuketové hranolky budeme potřebovat: 1 střední cuketu, 2 vejce, 1/2 hrnku strouhaného tvrdého sýra (eidam, parmazán…), 1 hrnek strouhanky, sůl, mletý pepř a koření podle chuti.
Jednoduchá a lehká večeře, která je vhodná nejen pro milovníky vegetariánské kuchyně. Připravíme si na ni: 1 větší lilek, 3 rajčata, 1 mozzarellu, 1 malou cibuli, 1 lžíci balzamikového octa, olivový olej, sůl, mletý pepř, bylinky (např. provensálské) a kapary (nemusí být).