Recepty veškeré

Vyberte si z 1219 receptů

4 listopadu., 2025
Polévky teplé

Dýňová polévka se zázvorem

1 kg očištěné dužiny z dýně, 2 rajčata, 2 lžíce másla, 1 cibule, 4 stroužky česneku, kousek čerstvého zázvoru, 1 lžíce kari, 1 l kuřecího nebo zeleninového vývaru, 150 ml smetany na šlehání, sůl, mletý pepř, citronová šťáva, trochu cukru, pražená a osolená dýňová semínka (nemusí být)
Číst dále »
4 listopadu., 2025
Přílohy

Olivový chléb se slaninou a ořechy

500 g polohrubé mouky, 2 dl vlažné vody, trochu cukru, 40 g droždí, 15 g soli, 1 dl olivového oleje, 100 g černých oliv, 100 g slaniny, 100 g vlašských ořechů
Číst dále »
3 listopadu., 2025
Zmrzliny a nanuky

Dýňová zmrzlina

Z dýní už jste jistě vyzkoušeli spoustu receptů. Ale narazili jste už někdy na dýňový mražený krém? Rozhodně nebudete litovat! Na dýňovou zmrzlinu budeme potřebovat: 150 g dýňového pyré, 120 g měkkého tvarohu, 3 lžíce medu a 1 lžičku perníkového koření nebo skořice
Číst dále »
3 listopadu., 2025

Dýňový puding

1 malou dýně hokkaido, 100 ml mléka, vanilkový lusk či vanilkový extrakt, špetka skořice, špetka muškátového oříšku, med
Číst dále »
3 listopadu., 2025
Sladká jídla

Dýňové lívanečky

Těsto: 200 g máslové žluté dýně, 1 dl mléka, 4 lžíce moučkového cukru, 100 g hladké mouky, 1 prášek do pečiva, 2 lžíce oleje, 4 vejce (bílky a žloutky zvlášť), špetka soli Dále: olej (na smažení), moučkový nebo krupicový cukr a trochu mleté skořice (na posypání)
Číst dále »
3 listopadu., 2025
Sladká jídla

Dýňové vafle

Z dýní nemusíte uvařit pokaždé jen polévku. Vyzkoušejte tyto sladké vafle, které na vás dýchnou chutí podzimu. Na dýňové vafle si připravíme: 2 vejce, 2 lžíce cukru, 1 hrnek mléka, 1/2 hrnku dýňového pyré, 1 lžíci prášku do pečiva, 1/2 lžičky mleté skořice, špetku muškátového oříšku, špetku anýzu a 1/2 hrnku hladké mouky.
Číst dále »
3 listopadu., 2025
Zeleninová jídla

Zapečená špagetová dýně

1 ks střední špagetové dýně, 50 g másla, 2 lžíce hladké mouky, 250 ml smetany, 200 ml mléka, 100 g žampionů, 2 hrsti čerstvého špenátu, 2 stroužky česneku, 100 g nivy a 100 g eidamu.
Číst dále »
3 listopadu., 2025
Rýžové pokrmy

Dýňové rizoto

Dýni rozkrojíme, vydlabeme vnitřek se semínky a dýni omyjeme. Její dužinu nakrájíme na menší kostky a ty dáme na plech spolu s pokrájenou cibulí a česnekem. Pokapeme olivovým olejem a vložíme do trouby předehřáté na 200 °Celsia. Pečeme asi 20 minut (dýně změkne a na okrajích zezlátne). V průběhu pečení dýně si připravíme rizoto: Na hlubší pánvičce si na trošce olivového oleje osmahneme nasucho rýži (jen chvíli a stále přitom mícháme), poté ji zalijeme bílým vínem a dále postupně přidáváme sběračku vody nebo zeleninového vývaru – vždy, když se předchozí tekutina téměř vyvaří. Takto pokračujeme tak dlouho (asi 15 až 20 minut), dokud není rýže hotová. Poté k ní přidáme opečené kousky dýně s cibulí a česnekem, najemno nastrouhaný kousek čerstvého zázvoru a vše promícháme. Ochutíme solí, mletým pepřem a citronovou šťávou. Podle možností přidáme pár lístků čerstvé šalvěje a můžeme podávat. Dýňové rizoto se hodí jako příloha k masu či rybě, ale výborné je i samotné.
Číst dále »

Zapečená dýně s quinoou

1 máslová dýně, 100 g quinoi, 2 ks rajčat, 1 cibule, sýr akawi, bylinky dle chuti, olivový olej, sůl, pepř
Číst dále »

Vyhledávání receptů

Rubriky