200 g staršího bílého pečiva, 1 poctivá lžíce másla, 300 ml zeleninového nebo drůbežího vývaru, 2 žloutky, smetana na zjemnění, muškátový oříšek a bylinky na ozdobení
Opláchnuté ledvinky odblaníme, podélně rozkrojíme, vyřízneme močovody (případně zbylý tuk) a přes noc je namočíme do mléka. Druhý den je propláchneme, nakrájíme na kousky, dvakrát až třikrát je povaříme – vždy v čisté vodě. Nakonec opět dobře propláchneme studenou vodou. Poté si v kastrolu na rozpáleném sádle lehce osmahneme pokrájenou cibuli se slaninou, přidáme připravené ledvinky a vše chvíli mícháme a smažíme. Poté zalijeme vodou nebo vývarem a dusíme doměkka (minimálně 20 minut). Měkké ledvinky osolíme, opepříme a ochutíme troškou citronové šťávy. Na talíře natrháme omytý a osušený ledový salát, naaranžujeme na něj horké ledvinky (včetně opečené slaniny) a posypeme strouhaným sýrem. Ihned podáváme – například s čerstvým chlebem.
1 balíček směsi palačinky v prášku Varoma, 1 vejce, 1/2 l vody, trochu oleje na smažení, trochu tekutého medu (nemusí být), 2 banány, čokoládová poleva (např. Granko sirup) – podle chuti