Netradiční příloha například k pečenému masu, která jistě oslní nejednoho strávníka. Pečené sladké brambory a jablka, oglazované směsí z hnědého cukru a másla, korunované křupavými ořechy. Ideální na příjemné podzimní obědy nebo večeře. Na pečené batáty s jablky si připravíme: 3 středně velké batáty, 1 větší jablko, 1/3 hrnku hnědého cukru, 1 lžíci vody, 2 lžíce másla, 1/4 hrnku sekaných vlašských ořechů a špetku mletého hřebíčku.
Mexické lupínky nachos jsou skvělou pochoutkou na jakoukoliv party nebo rodinnou oslavu. Zkuste si je připravit snadno doma a oslňte tak své hosty něčím novým! Připravíme si: Na nachos: 3 tortillové placky, 1 lžíci olivového oleje, 1/2 lžičky chilli, 1/2 lžičky soli a trochu mletého pepře. Na rajčatový dip: 2 větší rajčata, 1 lžíci kečupu, 1 stroužek česneku, podle chuti 1 chilli papričku, sůl a mletý pepř.
Lilky si omyjeme a podélně rozkrojíme. Vydlabeme dužinu, kterou překrájíme na malé kousky. Do menší misky vysypeme kuskus a připravíme dle návodu. Mezitím si dáme na olej dozlatova osmažit cibulku, ke které přidáme vydlabanou lilkovou dužinu a smažíme zhruba 5 minut dokud lilek nezměkne. Osmažené lilky a rajčátka rozkrojená napůl smícháme s hotovým kuskusem do kterého na závěr rozdrobíme balkánský sýr, osolíme, opepříme, zakápneme citronovou šťávou a důkladně promícháme. Hotovou směsí plníme vydlabané lilky. Vložíme do trouby a zapékáme při 200°C zhruba 45 min. Poznámka: K zapékaným lilkům s kuskusem se výborně hodí jogurtový dip s koprem. Recept na něj najdete ZDE
Chcete tip na rychlé, zdravé a navíc úžasně chutnající jídlo? Pak špenátové noky z jemné krupičky jsou jasná volba! Na noky si připravíme: Na těsto: 1/2 litru mléka, 80 g másla, 220 g jemné krupičky (doporučujeme naši krupičku Babyland), sůl, trochu tymiánu, 2 hrsti čerstvého špenátu, hrst čerstvé bazalky a 2 vejce. Navrch pak: kousek rozpuštěného másla a tvrdý sýr.
Na špejle střídavě napichujeme malou mozzarellu, cherry rajčátko, olivu a lístek bazalky. Špízy položíme na talíř a překapeme olivovým olejem smíchaným s troškou soli a posekaného oregana. Dáme vychladit do ledičky a můžeme podávat.
Máte už dárek k nedělnímu Dni otců? Pokud má váš tatínek rád zajímavá jídla, připravte mu opilé švestky se slaninou, opečené na grilu nebo v troubě. Vsadíme se, že takový předkrm předtím ještě nikdy neochutnal! 200 g sušených švestek (bez pecky), 100 g loupaných mandlí, 1 dl vodky (vyzkoušejte naši vodku Marshall), 200 g krájené anglické slaniny