Karamel všichni známe, ale vyzkoušeli jste už někdy chuť slaného karamelu? Sůl karamel krásné zvýrazní a dodá opravdu netradiční kulinářský zážitek. Na slaný karamel si připravíme: 1 hrnek krystalového cukru, 6 lžic vody, 1 lžičku vanilkového extraktu, 1 hrnek smetany ke šlehání a 1 lžičku mořské soli.
350 ml mléka, 450 g hladké špaldové mouky, 340 g másla, 50 g cukru, 14 g instantního droždí, trochu soli, 1 hladká mouka (na vál), vejce (na potření), sezamová a lněná semínka (na posypání)
1 kg brambor, 70 g másla, 1 a 1/2 lžičky hrubší soli, čerstvě drcený pepř, 1 lžíce nahrubo nasekaných bylinek (oregano, tymián, rozmarýn…), podle chuti můžeme přidat další koření (sladká paprika, chilli, provensálské či řecké bylinky nebo česnek)
Na přípravu živého kvásku vám postačí voda a mouka v poměru 1:1. Mouka by měla být žitná, ta se na přípravu slaného pečiva hodí nejvíce. Dále mějte po ruce čistou větší sklenici, potravinářskou fólii a gumičku.