1/2 kg hrachu, 1 a 1/2 l vody, 2 lžíce olivového oleje, 1 cibule, 200 g slaniny, 4 stroužky česneku, 1 l vývaru, sůl, pepř, majoránka, máslo, bílé pečivo (na kostičky)
Cibuli a česnek oloupeme a nakrájíme na kousky. Pórek nakrájíme na kolečka. Na másle si zpěníme nejprve cibuli a po chvíli i pórek. Asi po 5 minutách přidáme hrášek a česnek, také necháme chvilku restovat a poté zalijeme zeleninovým vývarem. Zhruba 4 až 5 minut povaříme (déle ne, jinak hrášek ztratí svou krásně zelenou barvu). Několik hrášků si vyndáme a necháme stranou na ozdobu. Zeleninu s vývarem rozmixujeme ručním mixerem na hladkou polévku a přidáme do ní smetanu. Polévku ochutíme solí a pepřem, nalijeme na talíře a ozdobíme schovanými hrášky. Podáváme s opečenou bagetkou.
Na rybí vývar: ½ kg rybích kostí, kořenová zelenina (např. 1 mrkev, 1 petržel, kousek celerové bulvy), 1 cibule, 6 kuliček černého pepře, 6 kuliček nového koření, 5 bobkových lístků, sůl, 2 l vody Do polévky: 1 mrkev, 1 petržel, kousek celerové bulvy, 1 cibule, kousek másla, trochu hladké mouky, 1 a 1/2 l rybího vývaru (viz výše), 200 g rybího masa (popř. jiker nebo mlíčí), trochu strouhaného muškátového oříšku, sůl, mletý pepř, trochu čerstvé zelené petrželky na ozdobu Na kostičky: 1 rohlík nebo kousek bílé veky, 2 stroužky česneku, kousek másla, sůl
Sýr cottage je známý pro svou typickou chuť a málokoho napadne využít jej i do sladkých jídel. Vyzkoušejte však tento recept na čokoládové řezy se sýrem cottage a budete chutí mile překvapeni. Na čokoládové řezy budeme potřebovat: Na korpus: 440 g polohrubé mouky, 220 g cukru krupice, 110 ml oleje, 220 ml vlažného mléka, 2 až 3 lžíce kakaa, 1 prášek do pečiva, 3 vejce a 100 g čokolády. Na krém pak: 1 šlehačku 33%, 100 g hořké čokolády a 100 g sýra cottage.
Vůně skořice, čokolády a jablek – co víc si přát na sladký start adventu? Na muffiny si připravíme: Na jablečné pyré: 3 až 4 větší jablka, 1 celou skořici, 1 badyán, šťávu z 1 citronu a 400 ml vody. Na muffiny pak: 250 g jablečného pyré, 250 g tvarohu ve vaničce, 100 g tekutého medu, 6 lžic rozpuštěného kokosového oleje, trochu vanilkového extraktu, 200 g špaldové hladké mouky, 1 lžičku kypřicího prášku do pečiva, 1 lžičku mleté skořice, trošku soli, 2 vejce, vlašské ořechy a rozinky podle chuti, 100 g nalámané čokolády.