300 g pohankové mouky hladké, 200 g másla, 100 g jemného třtinového cukru, 120 g nasekaných lískových oříšků, 2 lžíce tekutého medu, dřeň z 1 vanilkového lusku (popř. trochu vanilkové pasty či extraktu) a moučkový cukr (na obalení rohlíčků).
K voňavým Vánocům jistě neodmyslitelně patří sladký a hustý vaječný likér. Někteří ale jeho konzumaci raději vynechávají, například kvůli intoleranci laktózy. Nicméně tak tomu nutně nemusí být. Zkuste sáhnout po mléce kokosovém nebo třeba mandlovém a neodpírejte si již tuto vánoční lahůdku. Budeme potřebovat: 800 ml kokosového mléka, 5 žloutků, 1 celou skořici, 1 hvězdičku badyánu, špetku muškátového oříšku, 1 lžičku vanilkového extraktu a 200 ml tuzemáku.
Vůně skořice, čokolády a jablek – co víc si přát na sladký start adventu? Na muffiny si připravíme: Na jablečné pyré: 3 až 4 větší jablka, 1 celou skořici, 1 badyán, šťávu z 1 citronu a 400 ml vody. Na muffiny pak: 250 g jablečného pyré, 250 g tvarohu ve vaničce, 100 g tekutého medu, 6 lžic rozpuštěného kokosového oleje, trochu vanilkového extraktu, 200 g špaldové hladké mouky, 1 lžičku kypřicího prášku do pečiva, 1 lžičku mleté skořice, trošku soli, 2 vejce, vlašské ořechy a rozinky podle chuti, 100 g nalámané čokolády.
200 g čerstvého křenu, 3 brambory, 1 a 1/2 l vody, 60 g másla, 2 cibule, 3 stroužky česneku, 200 ml smetany ke šlehání, sůl, mletý pepř, 4 natvrdo uvařená vejce a 100 g nasucho opečené slaniny (plátky).
Brokolici i květák omyjeme a odstraníme košťály. Rozdělíme na růžičky a dáme vařit do osolené vodě na 13 minut. Poté vodu slijeme a necháme vychladnout. Mezitím si vymastíme zapékací misku kouskem másla a nahrubo nastrouháme sýr. Na hlubší pánev připravíme bešamelovou omáčku: Rozpustíme máslo, vmícháme hladkou mouku a uděláme světlou jíšku. Přilijeme mléko a rozšleháme metličkou dohladka. Povaříme do zhoustnutí. Na závěr ochutíme solí, mletým bílým pepřem a trochou nastrouhaného muškátového oříšku. Uvařenou brokolici a květák přendáme do vymazané zapékací misky, poklademe sýrem a přelijeme bešamelovou omáčkou. Dáme do trouby předehřáté na 200 stupňů Celsia a pečeme asi 15 minut dozlatova. Podáváme například s vařenými brambory.
Nejprve si připravíme masové ragú: V hlubším kastrolu rozehřejeme olivový olej s máslem a zvolna na něm restujeme najemno nakrájenou cibuli a česnek. Přidáme hovězí maso a znovu zarestujeme. Podlijeme vínem, přidáme pokrájená rajčata, protlak, koření na těstoviny, sůl a pepř. Při nízké teplotě necháme dusit asi hodinu, dokud nevytvoříme celistvou hustou omáčku. V průběhu vaření masového ragú uděláme bešamel: Z másla a mouky vytvoříme světlou jíšku, přilijeme vlažné plnotučné mléko – tolik, abychom získali bešamel krémové konzistence. Dochutíme strouhaným muškátovým oříškem, solí a bílým pepřem. Nyní si předvaříme lasagne v osolené vodě max. 2 minuty. Do hotového masového ragú ještě vmícháme na závěr najemno nasekanou bazalku a pokrájené olivy. Do skleněného pekáčku, který jsme vymazali máslem, vložíme první vrstvu těstovin, zalijeme ji vrstvou boloňské omáčky, zasypeme strouhaným parmezánem, opět proložíme vrstvou těstovin a postup opakujeme podle množství surovin a velikosti zapékací mísy. Končíme boloňskou omáčkou, přelijeme bešamelem a posypeme strouhaným parmezánem. Vložíme do vyhřáté trouby a pečeme zhruba 45 minut na 180 stupňů. Zapečené lasagne ihned podáváme. Poznámka: Věděli jste, že lasagne (česky lazáně nebo lazaně), které mají tvar širokých obdélníkových plátků, pocházejí z italského města Bologna? Proto se i hotové jídlo prokládané nejrůznějšími náplněmi nazývá Boloňské lasagne.