Stévie je sladidlo izolované z přírodního zdroje (z rostliny – stévie sladké). Její výhodou je, že nezvyšuje hladinu krevního cukru (ocení diabetici) a má nízkou energetickou hodnotu. Na zdravý domácí nanuk budeme potřebovat: 2 banány , 200 g bílého smetanového jogurtu , vanilkový cukr (může být i sypká stévie) , 2 lžíce drcených mandlí .
Fazole si nejprve propláchneme a namočíme přes noc. Druhý den je dáme spolu s čistou vodou, cibulí (na čtvrtinky) a kořením do tlakového hrnce a vaříme zhruba 40 minut. Z uvařených fazolí vyndáme koření a spolu s cibulí fazole částečně rozmačkáme. Přidáme strouhanku, vejce, prolisovaný česnek, sůl a nasekané zelené bylinky. Kdo chce, dochutí ještě lahůdkovým droždím. Z připravené směsi tvarujeme mokrýma rukama karbanátky, které smažíme na oleji nebo přepuštěném másle.
Brambory očistíme (škrábat nemusíme) a dáme vařit – nejlepší je to v páře, ale můžeme je dát klasicky do vody. Mezitím si do větší mísy vymačkáme citronovou šťávu a přidáme do ní olivový olej, rozpuštěné máslo, sůl a nasekané čerstvé bylinky. Řádně promícháme. Přidáme i uvařené brambory, již jen jemně promícháme a necháme je nasáknout a obalit bylinkovou směsí. Podáváme k masu, pečené zelenině, rybám nebo třeba samotné k zakysanému mléku.
Vepřový bůček naložíme den předem do směsi cukru a soli v poměru 1:1. Poměru se vůbec nebojte, díky cukru chuť soli prostoupí do masa a cukr pak na povrchu bůčku nádherně zkaramelizuje. Bůček dáme do kastrolu a necháme ho péct při 180 stupních 2 – 2,5 hodiny. Po vyndání by měl být úžasně měkký a bude se téměř rozpadat. Bůček dáme na půl hodiny vychladnout a pak ho nakrájíme na tenké plátky. Bagetku si rozpečeme v troubě, rozřízneme jí a na obě strany naneseme pálivou omáčku. Pokud nemáte rádi pálivé, použijte kečup. Na spodní půlku naskládáme ledový salát, okurku, nakrájený bůček a koriandr. Přiklopíme horní půlkou bagetky. Poznámka: Vyzkoušejte do receptu naši skvělou domácí chilli omáčku s česnekem
Znáte domácí kešu zmrzlinu? Je neskutečně dobrá, není na ni potřeba žádný mléčný výrobek a díky kešu ořechům je i velice zdravá! Na kešu zmrzlinu si připravíme: 160 g nesolených kešu ořechů (vyzkoušejte naši značku Dle Gusta), 4 banány a sladidlo podle chuti (stévie, erytritol, javorový sirup…).
150 g pšeničné chlebové mouky, 50 g celozrnné mouky, 50 g lněných semínek, 3 g sušeného droždí, 4 g soli, 150 g studené vody, 10 g olivového oleje, sušené bylinky, sezamové semínko, mák nebo hrubě mletá sůl na posypání