Recepty

Vyberte si z 1287 receptů

Boloňské lasagne

Nejprve si připravíme masové ragú: V hlubším kastrolu rozehřejeme olivový olej  s máslem a zvolna na něm restujeme najemno nakrájenou cibuli a česnek. Přidáme hovězí maso a znovu zarestujeme. Podlijeme vínem, přidáme pokrájená rajčata, protlak, koření na těstoviny, sůl a pepř. Při nízké teplotě necháme dusit asi hodinu, dokud nevytvoříme celistvou hustou omáčku. V průběhu vaření masového ragú uděláme bešamel: Z másla a mouky vytvoříme světlou jíšku, přilijeme vlažné plnotučné mléko – tolik, abychom získali bešamel krémové konzistence. Dochutíme strouhaným muškátovým oříškem, solí a bílým pepřem. Nyní si předvaříme lasagne v osolené vodě max. 2 minuty. Do hotového masového ragú ještě vmícháme na závěr najemno nasekanou bazalku a pokrájené olivy. Do skleněného pekáčku, který jsme vymazali máslem, vložíme první vrstvu těstovin, zalijeme ji vrstvou boloňské omáčky, zasypeme strouhaným parmezánem, opět proložíme vrstvou těstovin a postup opakujeme podle množství surovin a velikosti zapékací mísy. Končíme boloňskou omáčkou, přelijeme bešamelem a posypeme strouhaným parmezánem. Vložíme do vyhřáté trouby a pečeme zhruba 45 minut na 180 stupňů. Zapečené lasagne ihned podáváme. Poznámka: Věděli jste, že lasagne (česky lazáně nebo lazaně), které mají tvar širokých obdélníkových plátků, pocházejí z italského města Bologna? Proto se i hotové jídlo prokládané nejrůznějšími náplněmi nazývá Boloňské lasagne.
Číst dále »
0 komentářů
Prosinec 1., 2021
Polévky teplé

Francouzská cibulačka s vínem

1 kg cibule, 100 g másla, trošku tymiánu a rozmarýnu (nemáme-li čerstvé bylinky, použijeme sušené), 2 lžíce cukru, mletý pepř, bobkový list, sůl, 2 dl bílého vína (vyzkoušejte bílé víno Árie), 1 lžíce krupice, 1 l kuřecího vývaru, 1 bílá bageta, 200 g tvrdého sýra (např. eidam 45% Ranko)
Číst dále »
0 komentářů
Listopad 29., 2021
Nápoje studené

Domácí kombucha dochucená kořením

Pěstujete si doma kombuchu? Pokud vás už omrzela její základní chuť, vyzkoušejte i její kořeněnou variantu.
Číst dále »
0 komentářů

Domácí kvašená zelenina

1 kg zelí (bílého nebo červeného), 6 mrkví, 4 cibule, 2 lžíce soli a 1 lžíce kmínu.
Číst dále »
0 komentářů
Listopad 26., 2021
Polévky teplé

Zelňačka s uzeným masem

500 g kyselého zelí, 2 l masového nebo zeleninového vývaru, sušený bobkový list (asi 5 lístků), 5 kuliček nového koření, 2 středně velké brambory, 1 lžíce kmínu, kousek másla, 2 cibule, 150 g uzeného masa, 1 lžička mleté sladké papriky, sůl, zelené bylinky na ozdobu (např. pažitka, petrželka…)
Číst dále »
0 komentářů
Listopad 26., 2021
Zeleninová jídla

Škvarkové zelňáky

300 g kysaného zelí, 300 g hladké mouky, 1 hrst překrájených škvarků, 100 g vepřového sádla, 1 vejce, sůl, kmín, pepř
Číst dále »
0 komentářů
Listopad 26., 2021
Polévky teplé

Boršč s masem

200 g hovězího masa, 200 g vepřového masa, 300 g kořenové zeleniny (mrkev, petržel, celer), 300 g kysaného (nebo sterilovaného) zelí, 200 g červené řepy, bobkový list, celý pepř (asi 10 kuliček), nové koření (asi 8 kuliček), 1 kvalitní klobása, 1 menší konzerva rajčatového protlaku, ocet, sůl, 1 kelímek kysané smetany a čerstvé bylinky na ozdobu (nemusí být)
Číst dále »
0 komentářů

Domácí nakládané zelí

3 hlávky zelí, sůl, kmín a dle chuti: jablka, křen, řepa, mrkev
Číst dále »
0 komentářů
Listopad 26., 2021
Přílohy

Dušené červené zelí

1 hlávka červeného zelí (o váze asi 600 g), 2 lžíce sádla, 3 červené cibule, 1 lžíce celého kmínu, 2 bobkové listy, 2 kuličky nového koření, 2 dl červeného vína, 1 jablko, sůl, cukr a ocet
Číst dále »
0 komentářů

Vyhledávání receptů

Rubriky