Recepty

Vyberte si z 1377 receptů

8 července., 2024
Grilované pochoutky

Květák na grilu

Nemusíte se letos omezovat jen na grilování masa. Zkuste odlehčit a připravte si květákový „steak“. Je křupavý, šťavnatý a správná marináda ho vyladí k dokonalosti. Na 4 porce si připravte: 1 střední květák, 1/3 hrnku olivového oleje, 1 lžíci sweet chilli omáčky (případně 1 lžičku chilli), 1 lžíci kari, 1 stroužek česneku, 1 lžíci octa, sůl a pepř
Číst dále »
0 komentářů
8 července., 2024
Saláty

Salát se zálivkou vinaigrette

Saláty omyjeme, osušíme a natrháme na kousky. Cherry rajčátka omyjeme a pokrájíme. Toastový chléb nakrájíme na kostičky, na pánvičce si rozpustíme máslo a dáme do něj na chviličku opékat prolisovaný česnek. Česnek vyndáme (nesmí se spálit, jen předat své aroma máslu) a kostičky chleba v takto voňavém másle opečeme dozlatova. Opečené krutony necháme vychladnout. Nyní si do mixeru nalijeme vinný ocet a přidáme k němu trochu soli, mletého pepře a čerstvých bylinek s oloupaným stroužkem česneku. Mixujeme asi 10 až 15 sekund, poté přilijeme olivový olej a mixujeme opět 10 až 15 sekund. Hotovou zálivku přelijeme z mixeru na salát s opečenými krutony, jemně promícháme a podle možností přesypeme strouhaným parmazánem. Ihned podáváme. Poznámka: Vinaigrette (čteme vinagret) je směs oleje (např. olivového nebo kukuřičného) s octem (většinou vinným), zpravidla ochucená bylinkami a kořením. Používá se nejčastěji jako zálivka, ale také jako studená omáčka nebo marináda. Vinaigrette je zdrobnělinou z francouzského „vinaigre“, což bývá překládáno jako “ francouzský dresink „.
Číst dále »
0 komentářů
8 července., 2024
Zmrzliny a nanuky

Domácí kávová zmrzlina

1 měkký tvaroh Ranko, 1 balení (200 g) zahuštěného neslazeného mléka Ranko, 1 lžička kakaa (doporučujeme kakao Coop Premium), 2 lžíce instantní kávy, slazení podle chuti (cukr, stévie…), 1 smetana ke šlehání (vyzkoušejte smetanu na šlehání Ranko)
Číst dále »
0 komentářů
4 července., 2024
Zeleninová jídla

Zapečený lilek s rajčaty a mozzarellou

Jednoduchá a lehká večeře, která je vhodná nejen pro milovníky vegetariánské kuchyně. Připravíme si na ni: 1 větší lilek, 3 rajčata, 1 mozzarellu, 1 malou cibuli, 1 lžíci balzamikového octa, olivový olej, sůl, mletý pepř, bylinky (např. provensálské) a kapary (nemusí být).
Číst dále »
0 komentářů

Marinovaná a grilovaná vepřová žebírka

1 a 1/2 kg uzených vepřových žebírek, šťáva z 1/2 citronu, trochu drceného chilli, 1 a 1/2 dl červeného vína, 1 a 1/2 dl olivového oleje, 5 lžic sojové omáčky, 6 stroužků česneku a 3 menší cibule.
Číst dále »
0 komentářů
4 července., 2024
Nápoje studené

Osvěžující jahodovo-citronová sangria

Chcete si připravit osvěžující alkoholický koktejl? Tak sáhněte po něčem originálním, jako je tato skvělá sangria a jistě zabodujete! Na osvěžující jahodovo-citronovou sangrii si připravíme: asi 10 velkých jahod, 1 větší citron, pár lístků čerstvé máty, 1 láhev sladšího bílého vína, 1 hrnek bílého rumu, 3 hrnky méně sladké limonády, 1 hrnek šampaňského a led.
Číst dále »
0 komentářů
4 července., 2024
Saláty

Melounový salát na sladko

1 ks malý žlutého melounu (např. typ medový/síťový), oblíbené drobné letní ovoce (např. maliny, jahody, borůvky), 3 lžíce medu, šťáva z citronu
Číst dále »
0 komentářů
4 července., 2024
Bezmasá jídla

Vaječná omeleta (frittata) s žampiony a fazolkami

3 žampiony, 100 g zelených fazolek v nálevu, 8 vajec, sůl, čerstvě mletý pepř, 200 g sýra (např. čedaru), 4 lžíce olivového oleje
Číst dále »
0 komentářů
3 července., 2024
Moučníky nepečené

Tiramisu s letním ovocem

500 g mascarpone (italský čerstvý smetanový sýr), 1/8 l studené silné kávy (bez lógru!), 4 vejce (žloutky a bílky zvlášť), 4 lžíce moučkového cukru, 2 balení cukrářských piškotů, 1 dl likéru Amaretto (popř. tuzemáku), 2 lžíce kakaa, 1/4 kg letního ovoce (malin, ostružin, jahod, rybízu, borůvek atd.)
Číst dále »
0 komentářů

Vyhledávání receptů

Rubriky