Recepty

Vyberte si z 1372 receptů

Domácí majonéza

Do mísy rozklepneme vejce a rozšleháme je metličkou. Přidáme (a vešleháme) hořčici, sůl, mletý pepř a citronovou šťávu. Za stálého šlehání postupně přidáme i slunečnicový olej – raději pomalu tenkým pramínkem. Vzniklou majonézu ochutíme na závěr oblíbenou hořčicí a máme hotovo! Poznámka: Pro snadné šlehání by všechny ingredience měli mít pokojovou teplotu.
Číst dále »
0 komentářů
12 června., 2014
Moučníky pečené

Třešňová bublanina

Třešně omyjeme a vypeckujeme. Žloutky s moučkovým i vanilkových cukrem a změklým máslem utřeme, přisypeme hladkou mouku s kypřicím práškem do pečiva a přilijeme mléko. Vše řádně promícháme a nakonec opatrně vmícháme i ušlehaný sníh z bílků. Troubu si předehřejeme na 200 stupňů Celsia, plech vymažeme tukem a vysypeme hrubou moukou. Připravené těsto vylijeme na plech a poklademe vypeckovanými třešněmi (některé klesnou do těsta, ale to nevadí). Dáme do předehřáté trouby, kde pečeme asi 10 minut při 200 stupních Celsia, poté snížíme teplotu na 170 stupňů a pečeme dalších zhruba 35 minut. Po vyndáme z trouby, mírně pocukrujeme moučkovým cukrem a můžeme podávat.
Číst dále »
0 komentářů
12 června., 2014
Nápoje studené

Anglická třešňovice (Sherry brandy)

Omyté třešně a višně vypeckujeme a vložíme do kameninové nádoby. Přidáme rozdrcené pecky, zalijeme koňakem a dobře uzavřeme. Necháme šest týdnů stát. Po této době přidáme cukr svařený v malém množství vody a necháme odležet ještě další týden. Procedíme přes husté síto nebo přes plátno, slijeme do lahví a necháme odležet nejméně tři měsíce.
Číst dále »
2 komentáře
12 června., 2014
Polévky teplé

Třešňová polévka s krupicovými noky

Polévka: 3/4 kg zralých třešní, 1/2 l vody, 250 ml sladké smetany, 1 až 3 lžíce moučkového cukru, citronová šťáva Noky: 1 hrnek mléka, špetka soli, 1 lžíce másla, 100 g hrubé krupice, 1 vejce
Číst dále »
0 komentářů

Domácí ledový čaj

3 sáčky kvalitního černého čaje, 1 l vroucí vody, 2 lžíce třtinového cukru nebo tekutého medu, šťáva ze 2 citronů, 1 l sody nebo perlivé vody, ledové kostky nebo tříšť, několik lístků čerstvé máty
Číst dále »
0 komentářů
2 května., 2014
Moučníky pečené

Tvarohová bábovka

160 g másla, 250 g cukru, 4 vejce, kúra a šťáva z 1/2 citrónu, 500 g tvarohu, trochu soli, 200 g dětské krupičky, 1 prášek do pečiva, máslo a hrubá mouka na vymazání formy, moučkový cukr na posypání
Číst dále »
0 komentářů
2 května., 2014
Omáčky a dresinky

Bešamelová omáčka

V hrnci si rozehřejme máslo a do něj za stálého míchání přidáváme prosátou hladkou mouku. Vytvoříme světlou jíšku, kterou zředíme mlékem. Rozšleháme dohladka metlou a za stálého míchání povaříme do zhoustnutí (asi 20 minut). Dochutíme solí, strouhaným muškátovým oříškem a bílým pepřem. Bešamelová omáčka se hodí například k těstovinám. Poznámka: Pokud do bešamelové omáčky přidáme 2 lžíce rajčatového protlaku a dle chuti i trochu cukru, máme jednoduchou rajskou omáčku. Dvě lžíce nadrobno pokrájené pažitky zase vytvoří pažitkovou omáčku. A vmíchaná plnotučná hořčice s několika kapkami citrónu nám umožní okamžitě podávat hořčicovou omáčku…
Číst dále »
0 komentářů
28 dubna., 2014
Omáčky a dresinky

Pikantní studená rajčatová omáčka (Salsa)

Rajčata omyjeme a nakrájíme na velmi malé kousky. Přidáme najemno nasekanou chilli papričku s cibulí a česnekem. Ochutíme citronovou šťávou, solí a podle možností i trochou čerstvého (nasekaného) či sušeného koriandru. Vše smícháme dohromady v misce a dáme na 2 hodiny do ledničky, aby se všechny chutě propojily. Podáváme například s mexickými brambůrky (neboli tortilla chipsy) – recept na ně máme ZDE Poznámka: Salsa je španělské označení slova “omáčka” a ve světě je již zaběhlým synonymem pro omáčku na rajčatovém základě, zpravidla pálivou a typickou především pro mexickou kuchyni. Salsa se používá jako dip – tedy k namáčení brambůrků či jiných pochutin. V Latinské Americe existuje mnoho variant této omáčky, kdy jsou rajčata míchána například s mangem, ananasem, kukuřicí či avokádem.
Číst dále »
0 komentářů

Velikonoční zajíčci

Do větší mísy prosijeme mouku a uprostřed vyhloubíme důlek. Přidáme sůl, vejce a vsypeme 50 g cukru. Rozehřejeme máslo, 1 polévkovou lžíci mléka si dáme stranou a zbytek vlijeme do rozehřátého tuku. Droždí smícháme se zbytkem cukru a spolu s vlažným mlékem a tukem přidáme do mouky. Vše dohromady uhněteme v hladké těsto a necháme na teplém místě asi 30 minut kynout. Potom těsto na vále znovu prohněteme a necháme znova kynout ještě dalších asi 15 minut. Z vykynutého těsta utvoříme bulky (těla zajíčků) a nůžkami nastříhneme každému z nich uši. Jako očka vtlačíme do těsta malé hřebíčky. Zajíčky rozložíme na vymaštěný plech nebo pečicí papír a necháme ještě 10 minut odpočinout. Ve zbytku mléka rozmícháme žloutek a zajíčky jím potřeme. V předehřáté troubě při 190 °C pečeme asi 20 minut dozlatova.
Číst dále »
0 komentářů

Vyhledávání receptů

Rubriky