Recepty

Vyberte si z 1407 receptů

25 ledna., 2021
Těstoviny

Těstoviny s tuňákem a olivami

Těstoviny dáme do osolené vroucí vody a uvaříme “na skus”. Scedíme a pokapeme olivovým olejem. Na pánvičku si dáme tuňáka (i s olejem), prolisovaný česnek, citronovou kůru i šťávu a olivy. Mírně opečeme (nesmíme moc, jinak by nám česnek zhořkl), přidáme rajčatový protlak a dochutíme mletým pepřem a případně solí. Smícháme s uvařenými těstovinami, posypeme nasekanou zelenou petrželkou a ihned podáváme.
Číst dále »
18 ledna., 2021
Nápoje teplé

Mocca čokoláda

1 litr polotučného mléka, 200 g nastrouhané kvalitní hořké čokolády, 3 lžíce holandského kakaa, ½ šálku cukru, ¼ šálku silné kávy (espressa), šlehačka, strouhané oříšky a čokoláda na ozdobu (podle chuti)
Číst dále »
13 ledna., 2021
Polévky teplé

Gulášová polévka v chlebu

asi 1/2 kg předního hovězího masa, kousek sádla, 2 cibule, 3 stroužky česneku, 2 brambory, 1 větší mrkev, kousek bulvy celeru, 1 lžička kmínu, 1 lžíce mleté sladké papriky, 2 l vody, sůl, mletý pepř, 1 lžička majoránky, 1 malý bochník chleba na polévku, jarní cibulka (nemusí být)
Číst dále »
6 ledna., 2021
Pomazánky

Lososová pomazánka

Připravte si lehkou a zdravou večeři nebo svačinu, která nezabere mnoho času a chutná báječně! Budeme potřebovat: 100 g uzeného lososa, 200 g krémového sýra (doporučujeme např. naše žervé Ranko), asi 5 sušených rajčat naložených v oleji a čerstvé bylinky (kopr, bazalka, pažitka…)
Číst dále »
10 prosince., 2020
Moučníky pečené

Vanilkové crème brûlée

400 ml smetany ke šlehání, 90 ml plnotučného mléka, 1 vanilkový lusk, 5 žloutků, 50 g cukru (nejlépe třtinového) plus cca 2 lžíce na vytvoření krusty
Číst dále »
16 listopadu., 2020
Polévky teplé

Mrkvová polévka s fenyklem

Mrkev oloupeme a fenyklové bulvy omyjeme a očistíme. Mrkev i fenykl nakrájíme na kostičky. (Několik tenkých plátků mrkve a fenyklu můžeme nechat na ozdobu.) Cibuli také oloupeme a pokrájíme. Ve větším hrnci rozpálíme olivový olej a nejprve na něm osmahneme pokrájenou cibuli. Asi po 3 minutách přidáme kostičky fenyklu a mrkve a za stálého míchání opékáme dalších zhruba 5 minut. Poté přilijeme horký zeleninový vývar a necháme pod pokličkou přibližně 15 minut vařit. Nyní vše rozmixujeme ručním tyčovým mixerem. Na závěr již jen ochutíme citronovu šťávou, osolíme, opepříme a přidáme roztlučený římský kmín. Ozdobíme schovanými tenkými plátky mrkve a fenyklu s čerstvou zelenou petrželkou. Podáváme s pečivem.
Číst dále »
3 listopadu., 2020
Omáčky a dresinky

Holandská omáčka

3 žloutky, 4 dl bílého vína (doporučujeme naše víno Árie), 150 g rozpuštěného másla (vyzkoušejte naše máslo Ranko), sůl, šťáva z 1/2 citronu, kayenský pepř
Číst dále »

Domácí rýžové víno (Sake)

3 l vody, 1 kg krystalového cukru, 1/2 kg rýže, 1 kostka droždí, 50 g rozinek, 6 ks nového koření, 6 ks hřebíčku, 1 vanilkový lusk, kus (asi 5 cm) čerstvého zázvoru, 1 chemicky neošetřený pomeranč, 1 chemicky neošetřený citron
Číst dále »
2 listopadu., 2020
Zvěřina a ostatní maso

Bažant na víně s houbami

1 bažant, 150 g anglické slaniny vcelku, sůl, 1 lžíce koření na divočinu (zvěřinu), 1 větší cibule, 1 sklenička konzervovaných hub v sladkokyselém nálevu (asi 300 g), 50 g rozpuštěného másla, 1/2 l bílého vína, 1/2 l vody, tymián (nejlépe čerstvý)
Číst dále »

Vyhledávání receptů

Rubriky