Před každou oslavou, kde budeme holdovat alkoholu, bychom si měli dát něco tučného či mastného, aby ranní kocoviny nebyly tak strašné. Ovarové koleno je přesně to, co by každý měl snís pokud se chystá na silvestrovskou oslavu. Pojďme tedy na jeho přípravu.
Máte chuť na nějaké sváteční odlehčené jídlo? Vyzkoušejte tato zapečená rajčata naplněná rýží, slaninou a sýrem akawi, která chutnají přímo božsky! Připravíme si na ně: 6 pevných rajčat, 100 g rýže (skvělá je naše dlouhozrnná rýže COOP Premium), olivový olej, 1 cibuli, 150 g slaniny, 1 sýr akawi, sůl, mletý pepř, citronová šťáva a čerstvá pažitka nebo petrželka
Cibuli a česnek oloupeme a nakrájíme na kousky. Pórek nakrájíme na kolečka. Na másle si zpěníme nejprve cibuli a po chvíli i pórek. Asi po 5 minutách přidáme hrášek a česnek, také necháme chvilku restovat a poté zalijeme zeleninovým vývarem. Zhruba 4 až 5 minut povaříme (déle ne, jinak hrášek ztratí svou krásně zelenou barvu). Několik hrášků si vyndáme a necháme stranou na ozdobu. Zeleninu s vývarem rozmixujeme ručním mixerem na hladkou polévku a přidáme do ní smetanu. Polévku ochutíme solí a pepřem, nalijeme na talíře a ozdobíme schovanými hrášky. Podáváme s opečenou bagetkou.
Na rybí vývar: ½ kg rybích kostí, kořenová zelenina (např. 1 mrkev, 1 petržel, kousek celerové bulvy), 1 cibule, 6 kuliček černého pepře, 6 kuliček nového koření, 5 bobkových lístků, sůl, 2 l vody Do polévky: 1 mrkev, 1 petržel, kousek celerové bulvy, 1 cibule, kousek másla, trochu hladké mouky, 1 a 1/2 l rybího vývaru (viz výše), 200 g rybího masa (popř. jiker nebo mlíčí), trochu strouhaného muškátového oříšku, sůl, mletý pepř, trochu čerstvé zelené petrželky na ozdobu Na kostičky: 1 rohlík nebo kousek bílé veky, 2 stroužky česneku, kousek másla, sůl
1 očištěný kapr (rozdělený na podkovy), sůl, trochu drceného kmínu, 150 ml bílého jogurtu, hladká mouka, 2 vejce, strouhanka, olej na smažení, 50 g másla, 150 g mandlových plátků, 1 citron, zelená petrželka na ozdobu