Valentýn

Vyberte si z 73 receptů

16 února., 2022
Moučníky nepečené

Dezert tiramisu

500 g mascarpone, 2 balíčky cukrářských piškotů, 1/8 l studené silné kávy (překapané), 10 lžic likéru Amaretto (popř. tuzemáku), 3 žloutky, 50 g moučkového cukru, asi 3 lžíce kvalitního kakaa
Číst dále »
0 komentářů

Boloňské lasagne

Nejprve si připravíme masové ragú: V hlubším kastrolu rozehřejeme olivový olej  s máslem a zvolna na něm restujeme najemno nakrájenou cibuli a česnek. Přidáme hovězí maso a znovu zarestujeme. Podlijeme vínem, přidáme pokrájená rajčata, protlak, koření na těstoviny, sůl a pepř. Při nízké teplotě necháme dusit asi hodinu, dokud nevytvoříme celistvou hustou omáčku. V průběhu vaření masového ragú uděláme bešamel: Z másla a mouky vytvoříme světlou jíšku, přilijeme vlažné plnotučné mléko – tolik, abychom získali bešamel krémové konzistence. Dochutíme strouhaným muškátovým oříškem, solí a bílým pepřem. Nyní si předvaříme lasagne v osolené vodě max. 2 minuty. Do hotového masového ragú ještě vmícháme na závěr najemno nasekanou bazalku a pokrájené olivy. Do skleněného pekáčku, který jsme vymazali máslem, vložíme první vrstvu těstovin, zalijeme ji vrstvou boloňské omáčky, zasypeme strouhaným parmezánem, opět proložíme vrstvou těstovin a postup opakujeme podle množství surovin a velikosti zapékací mísy. Končíme boloňskou omáčkou, přelijeme bešamelem a posypeme strouhaným parmezánem. Vložíme do vyhřáté trouby a pečeme zhruba 45 minut na 180 stupňů. Zapečené lasagne ihned podáváme. Poznámka: Věděli jste, že lasagne (česky lazáně nebo lazaně), které mají tvar širokých obdélníkových plátků, pocházejí z italského města Bologna? Proto se i hotové jídlo prokládané nejrůznějšími náplněmi nazývá Boloňské lasagne.
Číst dále »
0 komentářů
23 září., 2021
Moučníky pečené

Apple pie makronky (s chutí jablečného koláče)

Také jste podlehli chuti těchto křehkých barevných krásek? Vyzkoušejte tuto netradiční příchuť amerického koláče, kterou si jistě zamilujete! Na 15 kusů budeme potřebovat: Na skořápky: 55 g mandlové mouky (nebo velmi jemně namletých mandlí), 100 g cukru moučka, 13 g cukru krupice, 90 g bílků, špetku soli, 1 lžičku skořice a gelové potravinové barvivo (není nutné). Na krém pak: 2 malá jablka, ½ lžíce třtinového cukru, 1 lžíci tuzemáku, ½ lžíce javorového sirupu nebo medu, 50 g másla a 2 lžíce cukru moučka.
Číst dále »
0 komentářů
30 července., 2021
Zmrzliny a nanuky

Domácí banánová zmrzlina

4 zralé banány, trochu citronové šťávy, 50 g krupicového cukru, 1 vanilkový cukr, 200 ml smetany ke šlehání
Číst dále »
0 komentářů
30 července., 2021
Zmrzliny a nanuky

Domácí kávová zmrzlina

1 měkký tvaroh Ranko, 1 balení (200 g) zahuštěného neslazeného mléka Ranko, 1 lžička kakaa (doporučujeme kakao Coop Premium), 1 lžička instantní kávy, 5 lžic moučkového cukru, 1 smetana ke šlehání (vyzkoušejte smetanu na šlehání Ranko)
Číst dále »
0 komentářů
27 července., 2021
Zmrzliny a nanuky

Banánové nanuky se smetanou

4 zralé banány, 200 ml smetany (může být i kokosová), 2 lžíce arašídové pomazánky (nemusí být)
Číst dále »
0 komentářů
5 července., 2021
Moučníky nepečené

Horké maliny s hořickými trubičkami

Na pánvi rozpustíme máslo a k němu přidáme krystalový a vanilkový cukr. Ztlumíme plamen a zvolna mícháme, dokud cukr nezačne karamelizovat. Vytvoříme světle hnědý karamel, který zastříkneme trochou citronové šťávy. Promícháme a přidáme maliny. Maliny necháme ohřát (podle chuti je můžeme nechat i rozvařit) a nakonec k nim nalijeme griotku. Do průhledných sklenic nalámeme větší část hořických trubiček a proložíme je vanilkovou zmrzlinu. Podle chuti ozdobíme našlehanou šlehačkou a celými malinami. Završíme oplatkou, čokoládou a zapíchnutými hořickými trubičkami. Ihned podáváme.
Číst dále »
0 komentářů
28 června., 2021
Moučníky pečené

Tvarohový koláč (Cheesecake) s jahodami

Na korpus budeme potřebovat: 200 g máslových sušenek a 100 g másla. Na náplň pak: 1 smetana ke šlehání, 4 plátky želatiny, 250 g sýra ricotta (můžeme nahradit rovněž lučinou nebo měkkým tučným tvarohem), 3 lžíce moučkového cukru, čerstvé jahody a jahodová marmeláda (popř. topping) na ozdobu.
Číst dále »
0 komentářů
8 dubna., 2021
Moučníky pečené

Čokoládové suflé

100 g kvalitní hořké čokolády (např. COOP Premium), 90 g másla + 20 g másla (na vymazání hrnečku), 4 lžíce jemně drcených mandlí (na vysypání), 120 g krupicového cukru, 3 lžičky tuzemáku (vyzkoušejte náš tuzemák Marshall), 2 lžíce hladké mouky, 3 vejce (oddělené žloutky a bílky), nastrouhaná čokoláda (na ozdobení)
Číst dále »
1 komentář

Vyhledávání receptů

Rubriky