V létě chutná nejlépe něco lehkého, svěžího a zároveň výživného – přesně takový je domácí hummus! Stačí pár surovin a během chvilky máte hotovou skvělou pomazánku, dip i přílohu v jednom. Na cizrnovou pomazánku zvanou hummus si připravíme: 150 g sušené cizrny (doporučujeme naši značku Varoma), 1 lžíci olivového oleje, 2 lžíce sezamové pasty tahini, šťávu z půlky citronu, 1 stroužek česneku, 1 vrchovatou lžička soli a zelenou petrželku na ozdobu.
Je vaše zahrádka plná křupavých okurek? Využijte je jinak než obvykle – třeba do vynikajícího smoothie s banánem! Na okurkové smoothie s banánem si připravíme: 1 okurku, 1 zralý banán, 1 smetanový jogurt a šťávu z 1 limetky.
Prázdniny jsou ideální čas na sladkou snídani, kterou si děti zamilují! Ztracený toast s borůvkami voní po skořici, krásně křupe a jeho příprava je tak snadná, že zvládne pomoct i malý kuchař. 6 plátků toastového chleba, 1 vejce, trochu mléka, kousek másla, 1 lžíce olivového oleje, skořicový cukr (např. Varoma), čerstvé (nebo mražené) borůvky, borůvkový džem a šlehačka.
Vše sypké smícháme, přidáme máslo, mléko, olej a vejce. Vznikne řídké těsto, do kterého nasypeme rybíz a promícháme. Koláčovou formu nebo menší pekáč vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou, nalijeme na něj těsto a dáme péct do středně vyhřáté trouby. Upečeme dozlatova a podáváme s čajem nebo kávou.
Konec školního roku je za rohem a naše děti čeká odměna za vysvědčení! Udělejme jim radost domácími nanuky z vanilkového pudinku, jahod a tvarohu – osvěží, potěší a chutnají lépe než jakákoli známka. Na pudinkové nanuky s jahodami si připravíme: 1 sáček vanilkového pudinku Varoma, 500 ml mléka, 3 lžíce cukru, 250 g jahod, 1 polotučný tvaroh a 1 lžičku citronové šťávy (podle chuti).
1 vejce, 100 g moučkového cukru, 1 vanilkový cukr, 80 ml oleje, 200 ml jahodového kefírového mléka (vyzkoušejte naše kefírové jahodové mléko Ranko), 250 g hladké mouky, 1 kypřicí prášek do pečiva, 50 g čokolády na vaření, čerstvé jahody