Pro gurmány

Vyberte si z 501 receptů

21 srpna., 2023
Drůbež

Kuřecí křídla na pomerančích

Zázvor je zdrojem řady tělu prospěšných vitamínů: A, B1, B2, C, E, i minerálních látek jako sodík, hořčík, fosfor, draslík, vápník či železo. Pokud budete zázvor pravidelně používat, podpoříte tím své trávení. Pomáhá také při rýmě a nachlazení a je prevencí rakoviny. Na kuřecí křídla na pomerančích budeme potřebovat: 500 g kuřecích křídel a pažitku nebo jarní cibulku na ozdobu. Na marinádu: 3 lžíce sójové omáčky, 
3 lžíce olivového oleje, 2 lžíce medu, 
3 lžíce rajčatového protlaku, 3 stroužky česneku, šťávu z 1 pomeranče, 1 lžíci škrobu (popř. tapiokové mouky), 1/2 lžičky mletého pepře
 a 1/2 lžičky zázvorového koření.
Číst dále »
16 srpna., 2023
Moučníky nepečené

Tiramisu do skleničky ze zakysané smetany

Tiramisu je tradiční italský dezert, jehož název vznikl ze slov “tirami su”, která znamenají “vytáhni mě” nebo “zvedni mě”. Ve volném překladu pak tento název zní “rozvesel mě”. Originální tiramisu se vyrábí z čerstvého smetanového sýra mascarpone, my jsme jej však nahradili zakysanou smetanou (což mu na chuti vůbec neubralo ) a připravili netradičně do skleničky.  Na rychlé tiramisu do skleničky budeme potřebovat: 2 kelímky zakysané smetany (vyzkoušejte naši zakysanou smetanu Ranko), 2 vanilkové cukry, cca půl balíčku dětských piškotů Babyland, asi 2 dl silné černé kávy, 4 lžíce likéru amareto a holandské kakao na posypání (doporučujeme naše výborné kakao COOP Premium).
Číst dále »
10 srpna., 2023
Nápoje studené

Domácí ochucená voda z ovoce a bylinek

ovoce podle chuti a možností (např. citron, nektarinka, pomeranč, ananas, maliny, jahody, borůvky, rybíz, limetka, broskev, jablko, hruška, angrešt…), čerstvé bylinky (máta, meduňka, rozmarýn, levandule apod.), voda, led
Číst dále »

Bylinková marináda s octem

2 lžíce balzamikového octa, 50 ml oleje, 1 lžíce kapar nasekaných najemno, hrst bazalky, hrst oregana, 1 lžíce nasekané pažitky, 1 menší najemno nasekaný stroužek česneku, sůl, pepř
Číst dále »
8 srpna., 2023
Pomazánky

Hummus ze zeleného hrášku

2 hrnky čerstvě vyloupaného hrášku, 1 hrnek slunečnicových semínek, 6 lžic oleje (např. olivového), šťáva a kůra z ½ limetky nebo citronu, 4 stroužky česneku, trochu mletého římského kmínu, sůl a pepř.
Číst dále »
1 srpna., 2023
Moučníky pečené

Levandulová bábovka

170 g cukru, 200 g změklého másla, 4 vejce pokojové teploty, 250 g měkkého tvarohu pokojové teploty, 300 g hladké mouky, 1 sáček kypřícího prášku do pečiva, 1 balíček vanilkového cukru, 1 lžíce levandulových květů (suchých nebo čerstvých), máslo a strouhanka na vymazání formy, moučkový cukr na pocukrování
Číst dále »
13 června., 2023
Drůbež

Indické máslové kuře (Butter Chicken)

Kuře: 750 g kuřecích prsou, 140 g bílého jogurtu Ranko, 1 lžíce citronové šťávy, 2 lžičky koření garam masaly, 1 lžička kurkumy, 1 lžička chilli, 1 lžička římského kmínu, 1 lžíce strouhaného čerstvého zázvoru, 2 utřené stroužky česneku Omáčka: 30 g másla, 400 g krájených rajčat, 250 ml smetany ke šlehání Ranko, 1 lžíce cukru, 2 lžičky soli
Číst dále »
8 června., 2023
Domácí výrobky

Domácí karamelky

Do hlubšího kastrolu na sporáku si nasypeme cukr a začneme jej pomalu rozehřívat nad  ohněm. Stále mícháme, aby se nám nepřipálil. Do rozpuštěného cukru zlato-hnědé barvy přidáme máslo a stále mícháme. Necháme znova zbarvit zlato-hnědé a odstavíme z ohně. Poté pomalu přilijeme ohřátou smetanu a pečlivě smícháme a spojíme. Vzniklou karamelovou hmotu nalijeme do máslem vymazané nádoby, posypeme mořskou solí a necháme tuhnout při pokojové teplotě. Než hmota ztuhne úplně, nakrájíme ji na malé úhledné karamelky (krychličky či kvádříky) – nejlépe to jde nožem namočeným do studené vody .
Číst dále »
22 května., 2023
Ryby a mořské plody

Pečené sardinky s česnekem a rozmarýnem

400 g malých sardinek (mohou být čerstvé nebo mražené), šťáva z 1 citronu, 1 dl olivového oleje, 3 stroužky česneku, čerstvý rozmarýn, sůl
Číst dále »

Vyhledávání receptů

Rubriky