Pro gurmány

Vyberte si z 500 receptů

10 srpna., 2023
Nápoje studené

Domácí ochucená voda z ovoce a bylinek

ovoce podle chuti a možností (např. citron, nektarinka, pomeranč, ananas, maliny, jahody, borůvky, rybíz, limetka, broskev, jablko, hruška, angrešt…), čerstvé bylinky (máta, meduňka, rozmarýn, levandule apod.), voda, led
Číst dále »

Bylinková marináda s octem

2 lžíce balzamikového octa, 50 ml oleje, 1 lžíce kapar nasekaných najemno, hrst bazalky, hrst oregana, 1 lžíce nasekané pažitky, 1 menší najemno nasekaný stroužek česneku, sůl, pepř
Číst dále »
8 srpna., 2023
Pomazánky

Hummus ze zeleného hrášku

2 hrnky čerstvě vyloupaného hrášku, 1 hrnek slunečnicových semínek, 6 lžic oleje (např. olivového), šťáva a kůra z ½ limetky nebo citronu, 4 stroužky česneku, trochu mletého římského kmínu, sůl a pepř.
Číst dále »
1 srpna., 2023
Moučníky pečené

Levandulová bábovka

170 g cukru, 200 g změklého másla, 4 vejce pokojové teploty, 250 g měkkého tvarohu pokojové teploty, 300 g hladké mouky, 1 sáček kypřícího prášku do pečiva, 1 balíček vanilkového cukru, 1 lžíce levandulových květů (suchých nebo čerstvých), máslo a strouhanka na vymazání formy, moučkový cukr na pocukrování
Číst dále »
13 června., 2023
Drůbež

Indické máslové kuře (Butter Chicken)

Kuře: 750 g kuřecích prsou, 140 g bílého jogurtu Ranko, 1 lžíce citronové šťávy, 2 lžičky koření garam masaly, 1 lžička kurkumy, 1 lžička chilli, 1 lžička římského kmínu, 1 lžíce strouhaného čerstvého zázvoru, 2 utřené stroužky česneku Omáčka: 30 g másla, 400 g krájených rajčat, 250 ml smetany ke šlehání Ranko, 1 lžíce cukru, 2 lžičky soli
Číst dále »
8 června., 2023
Domácí výrobky

Domácí karamelky

Do hlubšího kastrolu na sporáku si nasypeme cukr a začneme jej pomalu rozehřívat nad  ohněm. Stále mícháme, aby se nám nepřipálil. Do rozpuštěného cukru zlato-hnědé barvy přidáme máslo a stále mícháme. Necháme znova zbarvit zlato-hnědé a odstavíme z ohně. Poté pomalu přilijeme ohřátou smetanu a pečlivě smícháme a spojíme. Vzniklou karamelovou hmotu nalijeme do máslem vymazané nádoby, posypeme mořskou solí a necháme tuhnout při pokojové teplotě. Než hmota ztuhne úplně, nakrájíme ji na malé úhledné karamelky (krychličky či kvádříky) – nejlépe to jde nožem namočeným do studené vody .
Číst dále »
22 května., 2023
Ryby a mořské plody

Pečené sardinky s česnekem a rozmarýnem

400 g malých sardinek (mohou být čerstvé nebo mražené), šťáva z 1 citronu, 1 dl olivového oleje, 3 stroužky česneku, čerstvý rozmarýn, sůl
Číst dále »
22 května., 2023
Ryby a mořské plody

Pečený pstruh s omáčkou pesto

2 pstruhy, šťáva z 1 citronu, sůl, kmín, máslo, olivový olej, 6 lžic bazalkového pesta, 2 rajčata, zelená petrželka na ozdobu, citron na ozdobu
Číst dále »
18 května., 2023
Vepřové maso

Karamelový bůček

1 kg vepřového bůčku s kůží, 2 cibule, 3 lžíce soli, 1 lžíce kmínu a 4 lžíce cukru.
Číst dále »

Vyhledávání receptů

Rubriky