Lilky si omyjeme a podélně rozkrojíme. Vydlabeme dužinu, kterou překrájíme na malé kousky. Do menší misky vysypeme kuskus a připravíme dle návodu. Mezitím si dáme na olej dozlatova osmažit cibulku, ke které přidáme vydlabanou lilkovou dužinu a smažíme zhruba 5 minut dokud lilek nezměkne. Osmažené lilky a rajčátka rozkrojená napůl smícháme s hotovým kuskusem do kterého na závěr rozdrobíme balkánský sýr, osolíme, opepříme, zakápneme citronovou šťávou a důkladně promícháme. Hotovou směsí plníme vydlabané lilky. Vložíme do trouby a zapékáme při 200°C zhruba 45 min. Poznámka: K zapékaným lilkům s kuskusem se výborně hodí jogurtový dip s koprem. Recept na něj najdete ZDE
Na makronky: 90 g bílků, 200 g cukru moučka, 110 g mandlové mouky, špetka soli, 50 g cukru krupice, trochu fialového potravinářského barviva, 1 lžíce levandulových květů na posypání (nemusí být). Na krém: 125 g mascarpone, 1 lžíce moučkového cukru, 1 lžíce vanilkového extraktu, trochu fialového potravinářského barviva a 50 ml vyšlehané smetany.
Chcete tip na rychlé, zdravé a navíc úžasně chutnající jídlo? Pak špenátové noky z jemné krupičky jsou jasná volba! Na noky si připravíme: Na těsto: 1/2 litru mléka, 80 g másla, 220 g jemné krupičky (doporučujeme naši krupičku Babyland), sůl, trochu tymiánu, 2 hrsti čerstvého špenátu, hrst čerstvé bazalky a 2 vejce. Navrch pak: kousek rozpuštěného másla a tvrdý sýr.
Tato domácí zmrzlina je veganská a je vyrobená z pouhých 3 ingrediencí. Budeme potřebovat jen vychlazené kokosové mléko, mražené banány a vanilku. Na domácí zmrzlinu z kokosového mléka a mražených banánů si připravíme: 1 plechovku plnotučného kokosového mléka, 2 až 3 mražené banány (oloupané a nakrájené na kolečka) a trochu vanilkového extraktu (nebo dřeň z vanilkového lusku).