Mléko nalijeme do kastrůlku a přisypeme vyloupané pistácie s vanilkovými cukry a moučkovým cukrem. Přivedeme k varu a vaříme asi 5 minut, aby pistácie změkly a uvolnily svoji vůni. Poté rozmixujeme tyčovým mixérem a necháme v lednici vychladnout. Do studeného pistáciového mléka přidáme šlehačku, guaranovou gumu a jemně nasekanou mátu. Vše důkladně rozmícháme. Na závěr vyšleháme ještě jednou mixérem a dáme do zmrzlinovače, popř. do mrazáku (tam ale musíme čas od času zamíchat, aby konzistence zmrzliny byla co nejlepší).
Na pánvi rozpustíme máslo a k němu přidáme krystalový a vanilkový cukr. Ztlumíme plamen a zvolna mícháme, dokud cukr nezačne karamelizovat. Vytvoříme světle hnědý karamel, který zastříkneme trochou citronové šťávy. Promícháme a přidáme maliny. Maliny necháme ohřát (podle chuti je můžeme nechat i rozvařit) a nakonec k nim nalijeme griotku. Do průhledných sklenic nalámeme větší část hořických trubiček a proložíme je vanilkovou zmrzlinu. Podle chuti ozdobíme našlehanou šlehačkou a celými malinami. Završíme oplatkou, čokoládou a zapíchnutými hořickými trubičkami. Ihned podáváme.
Na korpus budeme potřebovat: 200 g máslových sušenek a 100 g másla. Na náplň pak: 1 smetana ke šlehání, 4 plátky želatiny, 250 g sýra ricotta (můžeme nahradit rovněž lučinou nebo měkkým tučným tvarohem), 3 lžíce moučkového cukru, čerstvé jahody a jahodová marmeláda (popř. topping) na ozdobu.
1 svazek čerstvé máty, 1 l vody, 1 chemicky neošetřený (bio) citron či limetka, med nebo třtinový cukr Čerstvou mátu opereme pod vodou a osušíme jemně utěrkou. Vložíme ji do konvice nebo džbánu a zalijeme vroucí vodou. Necháme 5 minut vylouhovat a poté přidáme na kolečka nakrájený citron či limetku (nemáme-li chemicky neošetřené ovoce, vymačkáme jen šťávu a nalijeme ji do čaje). Mátový čaj osladíme medem nebo třtinovým cukrem a ihned podáváme.
Nejprve si připravíme korpus. Oddělíme bílky od žloutků. K žloutkům přisypeme cukr a vyšleháme do pěny. Přilijeme olej, mléko a vmícháme. Hladkou mouku prosejeme společně s kakaem a práškem do pečiva, a poté po částech zašleháme do těsta. Z bílků vyšleháme tuhý sníh a pomocí stěrky zlehka přidáme ke směsi. Těsto vlijeme na vysypaný a vymazaný plech s vyššími okraji nebo do dortové formy a pečeme ve vyhřáté troubě na 170°C po dobu asi 30 minut. Mezitím si připravíme krém. V míse smícháme tvaroh, zakysanou smetanu a vychladlý puding. Smetanu ke šlehání vyšleháme do tuha a rovněž přidáme do krému. Čokoládu nasekáme na malé kousky a také přisypeme. Nakonec osladíme vanilkovým cukrem, popřípadě ještě podle chuti klasickým krystalovým cukrem. Jakmile nám korpus vychladne, kolem dokola vyřízneme obdélník tak, aby po krajích zůstal asi centimetr těsta. Vyříznutý obdélník opatrně vydlabeme, ovšem vespod nám musí zůstat ještě vrstva těsta. Do vytvořeného důlku postupně klademe podélně rozkrájené banány, jeden vedle druhého, dokud nezaplníme celou plochu. Na banány natřeme bohatou vrstvu krému. Nakonec vydlabanou část rozdrolíme a povrch celého dezertu zasypeme. Necháme důkladně vychladit a podáváme.
4 čokoládové vejce – s překvapením nebo bez něj (doporučujeme naše dvojbarevné kouzelné čokoládové vejce s překvapením Dolcezza), vanilková nebo kokosová zmrzlina, strouhaný kokos na ozdobu