Oběd

Vyberte si z 519 receptů

30 srpna., 2024
Saláty

Salát s vejci a ančovičkami

2 až 3 plátky toastového chleba, 2 stroužky česneku, 1 lžíce olivového oleje, 2 natvrdo uvařená vejce, různé druhy salátů (salátový mix – cca 100 g), 80 g ančoviček, 100 g tvrdého sýra, sůl, hrubě mletý pepř
Číst dále »

Rychlé domácí nachos s rajčatovým dipem

Mexické lupínky nachos jsou skvělou pochoutkou na jakoukoliv party nebo rodinnou oslavu. Zkuste si je připravit snadno doma a oslňte tak své hosty něčím novým! Připravíme si: Na nachos: 3 tortillové placky, 1 lžíci olivového oleje, 1/2 lžičky chilli, 1/2 lžičky soli a trochu mletého pepře. Na rajčatový dip: 2 větší rajčata, 1 lžíci kečupu, 1 stroužek česneku, podle chuti 1 chilli papričku, sůl a mletý pepř.
Číst dále »

Zapečený lilek s kuskusem

Lilky si omyjeme a podélně rozkrojíme. Vydlabeme dužinu, kterou překrájíme na malé kousky. Do menší misky vysypeme kuskus a připravíme dle návodu. Mezitím si dáme na olej dozlatova osmažit cibulku, ke které přidáme vydlabanou lilkovou dužinu a smažíme zhruba 5 minut dokud lilek nezměkne. Osmažené lilky a rajčátka rozkrojená napůl  smícháme s hotovým kuskusem do kterého na závěr rozdrobíme balkánský sýr, osolíme, opepříme, zakápneme citronovou šťávou a důkladně promícháme. Hotovou směsí plníme vydlabané lilky. Vložíme do trouby a zapékáme při 200°C zhruba 45 min. Poznámka: K zapékaným lilkům s kuskusem se výborně hodí jogurtový dip s koprem. Recept na něj najdete ZDE 
Číst dále »
26 července., 2024
Předkrmy a lehká jídla

Špenátové noky z krupičky

Chcete tip na rychlé, zdravé a navíc úžasně chutnající jídlo? Pak špenátové noky z jemné krupičky jsou jasná volba! Na noky si připravíme: Na těsto: 1/2 litru mléka, 80 g másla, 220 g jemné krupičky (doporučujeme naši krupičku Babyland), sůl, trochu tymiánu, 2 hrsti čerstvého špenátu, hrst čerstvé bazalky a 2 vejce. Navrch pak: kousek rozpuštěného másla a tvrdý sýr.
Číst dále »

Grilovaná zelenina

cca 700 g zeleniny podle chuti – např. žlutá paprika, lilek, cherry rajčátka, pórek, cuketa…, 6 lžic olivového oleje, 4 stroužky česneku, trochu citronové šťávy, sůl
Číst dále »
19 července., 2024
Polévky teplé

Rychlá fazolová polévka

1 cibule, trochu olivového oleje, 1 mrkev, 3 brambory, 3 stroužky česneku, 1 konzerva sterilovaných bílých fazolí (mohou být i v tomatě), 1 litr zeleninového vývaru (může být i z kostky), 2 bobkové listy, sůl, mletý pepř, kousek rozmarýnu (můžeme nahradit trochou majoránky) a trošku chilli (nemusí být)
Číst dále »
10 července., 2024
Rýžové pokrmy

Rizoto se sušenými rajčaty

4 lžíce olivového oleje, 1 cibule, 400 g rýže (nejlepší je kulatá rýže zvaná arborio), 3 stroužky česneku, 2 dl bílého vína, cca 1 litr vývaru, sklenička naložených sušených rajčat v oleji, sůl, čerstvě mletý pepř
Číst dále »
8 července., 2024
Saláty

Salát se zálivkou vinaigrette

Saláty omyjeme, osušíme a natrháme na kousky. Cherry rajčátka omyjeme a pokrájíme. Toastový chléb nakrájíme na kostičky, na pánvičce si rozpustíme máslo a dáme do něj na chviličku opékat prolisovaný česnek. Česnek vyndáme (nesmí se spálit, jen předat své aroma máslu) a kostičky chleba v takto voňavém másle opečeme dozlatova. Opečené krutony necháme vychladnout. Nyní si do mixeru nalijeme vinný ocet a přidáme k němu trochu soli, mletého pepře a čerstvých bylinek s oloupaným stroužkem česneku. Mixujeme asi 10 až 15 sekund, poté přilijeme olivový olej a mixujeme opět 10 až 15 sekund. Hotovou zálivku přelijeme z mixeru na salát s opečenými krutony, jemně promícháme a podle možností přesypeme strouhaným parmazánem. Ihned podáváme. Poznámka: Vinaigrette (čteme vinagret) je směs oleje (např. olivového nebo kukuřičného) s octem (většinou vinným), zpravidla ochucená bylinkami a kořením. Používá se nejčastěji jako zálivka, ale také jako studená omáčka nebo marináda. Vinaigrette je zdrobnělinou z francouzského „vinaigre“, což bývá překládáno jako “ francouzský dresink „.
Číst dále »
4 července., 2024
Zeleninová jídla

Zapečený lilek s rajčaty a mozzarellou

Jednoduchá a lehká večeře, která je vhodná nejen pro milovníky vegetariánské kuchyně. Připravíme si na ni: 1 větší lilek, 3 rajčata, 1 mozzarellu, 1 malou cibuli, 1 lžíci balzamikového octa, olivový olej, sůl, mletý pepř, bylinky (např. provensálské) a kapary (nemusí být).
Číst dále »

Vyhledávání receptů

Rubriky