Střední

Vyberte si z 451 receptů

11 března., 2025
Saláty

Caesar salát s lososem

Lososa očistíme (omyjeme a osušíme), nakrájíme na menší kostky a lehce potřeme olivovým olejem. Zprudka jej opečeme na nepřilnavé pánvi dozlatova (uvnitř by však maso mělo zůstat měkké) – pečeme asi 2 až 3 minuty z každé strany. Opečené kousky lososa mírně osolíme, pokapeme citronovou šťávou a necháme chvilku odležet. Nyní si připravíme dresink: Ten vyrobíme tak, že všechny uvedené ingredience ušleháme ponorným mixérem a vzniklý dresink dáme vychladit. Opečeného lososa dáme dáme do mísy, na pánev přilijeme olivovým olej a osmažíme na něm na kostičky nakrájenou bílou bagetu. Při opékání ke krutonům z bagety přidáme i prolisovaný česnek a na závěr krutony trochu osolíme. Poté omyjeme, osušíme a natrháme ledový salát a nakrájíme cherry rajčátka. Obojí dáme do mísy s opečenými kousky lososa, přihodíme krutony z bagetky a vše zalijeme vychlazeným dresinkem. Posypeme strouhaným parmazánem či jiným oblíbeným sýrem a můžeme podávat. Poznámka: Caesar (čteme césar) salát poprvé vytvořil Ital Caesar Cardini (1896-1956), který emigroval z Itálie do USA a vedl restauraci nejen tam (konkrétně v San Diegu), ale i v 17 mil vzdálené mexické Tijuaně. Jeho původní verze Caesar salátu se od té současné liší jen tím, že Cardini do dresinku nepřidával ančovičky (místo nich dával worchestrovou omáčku). Každopádně již tenkrát v salátu […]
Číst dále »
4 března., 2025
Polévky teplé

Polévka Minestrone

3 lžíce olivového oleje, 1 velká cibule, 3 stroužky česneku, 200 g fazolí, cca 1 a 1/2 l vody nebo vývaru, 1 konzerva loupaných rajčat, 2 lžíce rajčatového protlaku, 2 mrkve, kousek bulvového celeru, 2 brambory, 1 bobkový list, 3 kuličky nového koření, nať z čerstvé petržele (případně i čerstvá tymiánová nať), sůl a pepř
Číst dále »

Skořicové koblížky bez kynutí

1 vejce, 1 lžíce změklého másla, 1/3 šálku cukru, 2 šálky polohrubé mouky, ½ šálku plnotučného mléka, špetka soli, 2 lžičky kypřicího prášku, skořice a moučkový cukr na ozdobení, rostlinný olej na smažení
Číst dále »
25 února., 2025
Vepřové maso

Vepřové kotlety plněné sýrem

4 vepřové kotlety, 200 g tvrdého sýra (např. gouda), 2 stroužky česneku, 1 cibule, kousek čerstvého tymiánu (popř. trošku sušeného), 6 lžic olivového oleje, sůl, mletý pepř, 1 dl vody nebo vývaru, 250 ml smetany
Číst dále »
25 února., 2025
Bramborové pokrmy

Skládané pečené brambory s parenicou

4 větší brambory uvařené ve slupce, plátky parenice (vyzkoušejte naši uzenou pareničku Ranko), plátky anglické slaniny, sušená rajčata naložená v oleji, čerstvý rozmarýn, sůl
Číst dále »
20 února., 2025
Drůbež

Kuřecí prsa zapečená se sýrem a cibulí

Kuřecí prsa nařízneme a dovnitř vložíme sýr (část si necháme na posypání). Spíchneme párátky a pomalu opečeme na oleji na pánvi ze všech stran. Opečená kuřecí prsa vyndáme a na stejném oleji opečeme i nasekanou cibuli. Poté vše přendáme do zapékací misky, osolíme, opepříme a přidáme bylinky. Podlijeme vývarem a dáme do trouby předehřáté na 180 stupňů Celsia, kde pečeme asi 40 minut. Před koncem pečení posypeme zbylým sýrem a necháme roztát a zezlátnout. Podáváme s hranolkami nebo s bramborovou kaší.
Číst dále »

Cibule zapečené s kozím sýrem a slaninou

4 velké červené cibule (popř. mohou být i bílé či žluté), 150 g kvalitní slaniny, 150 g kozího sýra, čerstvý tymián (nemusí být)
Číst dále »
19 února., 2025
Těstoviny

Zapečené těstoviny s brokolicí a pivním sýrem

Vyzkoušejte lahodnou kombinaci těstovin, brokolice a pivního sýra, která vás dostane na první sousto. Rychlé, voňavé a tak návykové, že neodolá ani největší gurmán! Na zapečené těstoviny s brokolicí a pivním sýrem si připravíme: 300 g těstovin (např. penne), 500 g brokolice, 200 g uzeného masa nebo slaniny, 220 g (2 ks) pivního sýra Ranko, 1 cibuli, 2 stroužky česneku, 200 ml smetany 12% Ranko, 1 lžíci dijonské hořčice, 1 lžíci olivového oleje, sůl a pepř.
Číst dále »
17 února., 2025
Moučníky pečené

Valašské tvarohové koláčky

Nejprve si přesejeme mouku do větší mísy, uprostřed vyhloubíme důlek a rozdrobíme droždí. Droždí rozmícháme ve vlažném mléce s trochou cukru a mouky na kaši, povrch posypeme moukou, mísu přikryjeme utěrkou a kvásek necháme na teplém místě asi 10 až 20 minut kynout (nejméně tak dlouho, dokud se na moučné vrstvě na kvásku neobjeví trhliny). Vzešlý kvásek promícháme s moukou a se solí a přidáme ostatní ingredience. Těsto mísíme dřevěnou vařečkou tak dlouho, až se začnou tvořit bublinky. (Správně vypracované těsto je pevné a suché, nepřichytává se na stěny mísy, nelepí se. Pro vypracování těsta můžeme místo vařečky použít rovněž svoje ruce. Když se nám těsto lepí na prsty, musíme ho ještě hníst nebo můžeme přidat trochu mouky.) Hotové vypracované těsto posypeme moukou, přikryjeme utěrkou a necháme aspoň 30 minut kynout. Poté těsto vyndáme na vál a z těsta vytvoříme malé bochánky, které necháme ještě zhruba 20 minut kynout. Bochánky zmáčkneme na placky se silnějším okrajem. Nyní si smícháme všechny ingredience na náplň a nandáme ji bohatě na koláčky. Ozdobíme rozinkami a okraje koláčků pomažeme rozšlehaným vejcem. Necháme ještě posledních 10 minut odpočinout a poté vložíme do trouby vyhřáté na 200° Celsia. Pečeme dozlatova přibližně 15 minut. Hotové koláčky podle chuti pocukrujeme moučkovým cukrem a můžeme podávat.
Číst dále »

Vyhledávání receptů

Rubriky