Jednoduché

Vyberte si z 911 receptů

Teplý bramborový salát

Nejprve si uvaříme brambory ve slupce a necháme je mírně vychladnout. Poté slupku sloupneme a brambory pokrájíme. Pokrájené brambory vložíme do misky s víkem (případně do kastrůlku s pokličkou) a zatím nezavíráme. Pokapeme olivovým olejem a opepříme. Poté si oloupeme cibuli a nakrájíme ji na proužky. V malém kastrůlku si smícháme vodu, vinný ocet, cukr a sůl a do tohoto nálevu vhodíme pokrájenou cibuli. Dáme na plotýnku, zahřejeme a necháme cibuli mírně zesklovatět. Vmícháme propasírovný česnek a ještě asi minutu zahříváme (česnek se rozvoní, ale nesmí se opéct, rovněž cibule musí zůstat polosyrová). Horké okamžitě přelijeme přes brambory a uzavřeme. Protřeseme (promícháme). Nálev se vsákne do brambor a dodá jim lahodnou chuť. Hotový bramborový salát posypeme nasekanou zelenou petrželkou a podáváme samotný nebo například k masu.
Číst dále »

Ruský bramborový salát Olivier

1/2 kg brambor, sterilovaný hrášek s karotkou, menší cibule, 1 natvrdo vařené vejce, sterilovaná sladkokyselá okurka, sůl
Číst dále »

Kapustové karbanátky

1/2 kg kapusty, 300 g mletého hovězího masa, 3 vejce, 150 g strouhanky, 2 lžíce mléka, 4 stroužky česneku, sůl, mletý pepř, majoránka, olej na smažení
Číst dále »
30 listopadu., 2017
Hovězí maso

Hovězí stroganov

700 g hovězí svíčkové (popř. roštěné), sůl, mletý pepř, trochu hladké mouky, 5 lžic olivového oleje, 2 cibule, 5 menších žampionů, 2 dl vody, 1 lžíce plnotučné hořčice, 3 lžíce rajčatového protlaku, trochu citronové šťávy, trochu hladkolisté zelené petrželky (nemusí být)
Číst dále »

Zapečená bramborovo-mrkvová kaše

1 kg brambor, 4 větší mrkve, sůl, trochu mléka, kousek másla, 4 žloutky, 1 dl smetany ke šlehání, 100 g tvrdého sýra, muškátový oříšek
Číst dále »

Pardubické perníčky

½ kg hladké mouky, 60 g rostlinného tuku, 180 g moučkového cukru, 2 vejce, 1 lžička jedlé sody, 1 vanilkový cukr, 1 lžíce medu, koření do perníku, 1 žloutek
Číst dále »
21 listopadu., 2017

Domácí turecký med

Med dáme rozehřát. (Pozor! Nikdy ne vařit!) Bílky s cukrem postavíme do vařicí vody a šleháme do zhoustnutí. Pak tenkým pramínkem za stálého míchání přiléváme med. Nakonec přimícháme oříšky. Hmotu buď necháme ztuhnout nebo jen prochladnout a pak ji natíráme na oplatku asi na 1 cm vysoko. Svrchu ji přikryjeme též oplatkou a zatížíme lehkým prkénkem. Druhý den (s oplatkou či bez) krájíme na úzké proužky. Podáváme ke kávě nebo čaji.
Číst dále »
31 října., 2017

Dýňový puding

1 menší dýně hokkaido, 100 ml mléka, 1 vanilkový lusk, špetka skořice, špetka muškátového oříšku, med
Číst dále »
5 října., 2017
Polévky teplé

Polívka podle Magdaleny Dobromily Rettigové

Recept na “Polívku míchanou ze zelených věcí” v původním znění od Magdaleny Dobromily Rettigové: “Dej k hovězímu vařit kapustu, květák, celer a mrkev. Když je to měkké, vyndej to. Kapustu rozkrájej na nudličky, celer na koláčky, květák nech v malých růžičkách, mrkev udělej na proužky a dej to do polévkové mísy. Potom vezmi malé hříbky, rozkrájej je a dej na máslo, přidej k nim trochu pepře a špetku muškátového květu, hodně zelené petržele a nech je hezky dusit. Pak na ně nalej hovězí polívky a nech to chvíli povařit. Hotovou dobrou hovězí polívku dej na tabuli.”
Číst dále »

Vyhledávání receptů

Rubriky