Zeleninová jídla

Vyberte si z 68 receptů

20 března., 2019
Zeleninová jídla

Růžičková kapusta se šunkou a cibulkou

500 g růžičkové kapusty, 300 g kvalitní šunky (např. od kosti), 2 cibule, 3 stroužky česneku, 3 lžíce olivového oleje, sůl, mletý pepř, trochu citronové šťávy, asi 80 g másla
Číst dále »
0 komentářů
23 října., 2018
Zeleninová jídla

Smažený patizon

Patizon oloupeme a nakrájíme na plátky silné maximálně 1 cm. Plátky patizonů osolíme a potřeme prolisovaným česnekem. Poté je obalíme v klasickém trojobalu – hladké mouce, rozšlehaných vejcích (s trochou mléka) a strouhance. Smažíme na pánvi na oleji z obou stan dozlatova. Podáváme podle chuti posypané nasekanou petrželkou a s pokrájenými rajčaty. Jíme buď samotné nebo například s vařenými brambory.
Číst dále »
0 komentářů
11 června., 2018
Zeleninová jídla

Zapékaný květák s bešamelem

Květák očistíme od košťálu a listů, omyjeme a dáme ho vařit do osolené vody na asi 8 minut. Mezitím si začneme připravovat bešamelovou omáčku: V hrnci rozehřejme máslo a do něj za stálého míchání přidáváme prosátou hladkou mouku. Vytvoříme světlou jíšku, kterou zředíme mlékem. Rozšleháme dohladka metličkou a za stálého míchání povaříme do zhoustnutí (bude to trvat asi 15 minut). Předvařený květák mezitím vyjmeme z vody, necháme okapat a vychladnout. Poté si jej rozdělíme na větší růžičky, které naskládáme do máslem vymazaného pekáčku. Bešamelovou omáčku ještě dochutíme solí, strouhaným muškátovým oříškem a bílým pepřem a přelijeme ji přes připravený květák. Pekáček vložíme do předem vyhřáté trouby na 200°C , kde necháme zapéct zhruba 15 až 20 minut. Nakonec již jen posypeme nasekanou čerstvou petrželkou a podáváme.
Číst dále »
0 komentářů

Chřestový koláč

10 ks bílého nebo zeleného chřestu (popř. kombinace obou), 1 balení listového těsta (vyzkoušejte naše mražené listové těsto Dle Gusta), asi 50 g listového špenátu, 200 g šunky, 150 g tvrdého sýra (např. eidam, gouda či ementál), 250 ml smetany (doporučujeme naši smetanu Ranko), 2 vejce
Číst dále »
0 komentářů

Zapečený lilek s kuskusem

Lilky si omyjeme a podélně rozkrojíme. Vydlabeme dužinu, kterou překrájíme na malé kousky. Do menší misky vysypeme kuskus a připravíme dle návodu. Mezitím si dáme na olej dozlatova osmažit cibulku, ke které přidáme vydlabanou lilkovou dužinu a smažíme zhruba 5 minut dokud lilek nezměkne. Osmažené lilky a rajčátka rozkrojená napůl  smícháme s hotovým kuskusem do kterého na závěr rozdrobíme balkánský sýr, osolíme, opepříme, zakápneme citronovou šťávou a důkladně promícháme. Hotovou směsí plníme vydlabané lilky. Vložíme do trouby a zapékáme při 200°C zhruba 45 min. Poznámka: K zapékaným lilkům s kuskusem se výborně hodí jogurtový dip s koprem. Recept na něj najdete ZDE 
Číst dále »
0 komentářů

Kapustové karbanátky

1/2 kg kapusty, 300 g mletého hovězího masa, 3 vejce, 150 g strouhanky, 2 lžíce mléka, 4 stroužky česneku, sůl, mletý pepř, majoránka, olej na smažení
Číst dále »
0 komentářů

Pečené topinambury

Topinambury a cibuli oloupeme. Topinambury omyjeme a nakrájíme na kolečka, cibuli pokrájíme na kostičky. Takto připravené topinambury s cibulí dáme do hlubšího pekáčku nebo nepřilnavého kastrolu, přidáme prolisovaný česnek, sůl, mletý pepř a trošku muškátového oříšku. Vše promícháme a vložíme do trouby předehřáté na 180° Celsia. Pečeme asi 45 minut a v průběhu pečení několikrát promícháme. Podáváme například jako přílohu k masu.
Číst dále »
0 komentářů

Lilková kaše

2 větší lilky (baklažány), 2 lžíce másla, 1 cibule, 4 stroužky česneku, 4 rajčata, sůl, kmín, drcený mletý pepř, 1/2 kelímku zakysané smetany
Číst dále »
0 komentářů

Květákový salát s cizrnou

1 ks květáku, 1 plechovka cizrny, 150 g slaniny, 2 stroužky česneku, 1 svazeček čerstvé pažitky, 2 lžíce vinného octa, 2 lžíce olivového oleje, 1 lžička cukru, sůl, pepř
Číst dále »
0 komentářů

Vyhledávání receptů

Rubriky