Vepřové maso

Vyberte si z 25 receptů

Březen 27., 2020
Vepřové maso

Vepřová panenka s žampiony

500 g vepřové panenky, sůl, pepř, trochu hladké mouky, 5 lžic olivového oleje, 30 g másla, 2 cibule, 1/2 cukety, 2 dl bílého vína, 150 g žampionů, 1,5 dl sladké smetany, bylinky (šalvěj, saturejka, petrželka apod.)
Číst dále »
0 komentářů
Prosinec 31., 2019
Vepřové maso

Silvestrovské ovarové koleno s křenem

Před každou oslavou, kde budeme holdovat alkoholu, bychom si měli dát něco tučného či mastného, aby ranní kocoviny nebyly tak strašné. Ovarové koleno je přesně to, co by každý měl snís pokud se chystá na silvestrovskou oslavu. Pojďme tedy na jeho přípravu.
Číst dále »
0 komentářů
Listopad 6., 2019
Vepřové maso

Pečené vepřové koleno se zelím

Vepřové koleno: 1 vepřové koleno, 1 a ½ l vody, 3 kuličky nového koření, 2 bobkové listy, 10 kuliček černého pepře, sůl, 6 stroužků česneku, 2 jablka, 2 dl piva Dušené zelí: 1 sáček kysaného zelí, hrnek vody, 1 lžíce kmínu, 2 kuličky nového koření, 1 bobkový list, 4 kuličky černého pepře, kousek sádla, 1 velká cibule, sůl, cukr
Číst dále »
0 komentářů
Červenec 11., 2019
Vepřové maso

Vepřové ramínko na česneku a rozmarýnu

Vepřové ramínko očistíme, ze všech stran ho osolíme a trochu opepříme hrubě mletým pepřem. V kastrolu si rozpálíme olej a ramínko na něm opečeme ze všech stran dozlatova. Maso vyjmeme a ve zbylém oleji opečeme i oloupané celé stroužky česneku a kousky oloupané cibule. Zalijeme je červeným vínem a víno necháme vyvařit. Poté do kastrolu vrátíme maso a přidáme zeleninový vývar s nadrobno posekaným rozmarýnem a medem. Přikryjeme pokličkou a při mírném plameni dusíme doměkka (bude to trvat asi 2 a 1/2 hodiny). Na závěr omáčku zjemníme kouskem másla. Podáváme například s pečenými pikantními brambory. Poznámka: Recept na pečené pikantní brambory naleznete ZDE
Číst dále »
0 komentářů

Grilovaná krkovička v pivní marinádě

Maso zlehka naklepejte, z obou stran mírně osolte, opepřete a potřete rozmělněným česnekem. Udělejte marinádu: Máslo rozehřejte na pánvi s vyšším okrajem, přilijte pivo, promíchejte a sejměte z ohně. Vmíchejte kmín, zázvor i nasekanou majoránku. Poté do marinády naložte maso a nechte přes noc v chladu. Před grilováním maso vyjměte z chladničky a nechte dojít do pokojové teploty. Plátky grilujte asi 6–7 minut a poté je otočte. Během grilování potírejte zbylou marinádou. Podávejte s česnekovopažitkovým dipem, opečenými brambory či salátem. Česnekovopažitkový dip Zakysanou smetanu dejte do misky, přidejte olej a vyšlehejte dohladka. Přidejte drcený česnek, najemno naseknou pažitku a dle chuti osolte a opepřete. Před podáváním vychlaďte. Tip: Aby omáčka dokonale pokryla každý kousek masa, můžete marinádu nalít do sáčku, vložit do něj maso, zauzlovat a balíček protřepat a promnout. K šťavnaté krkovičce se skvěle hodí vychlazená Coca-Cola.
Číst dále »
0 komentářů

Opečené brambory s masem a žampiony

4 brambory, 300 g vepřového masa, 4 lžíce oleje, 200 g slaniny, 1 cibule, 10 ks malých žampionů, 1/2 l masového vývaru, sůl, pepř mletý, sojová omáčka, čerstvá zelená petrželka na ozdobu
Číst dále »
0 komentářů
Říjen 1., 2018
Vepřové maso

Ledvinky s ledovým salátem

Opláchnuté ledvinky odblaníme, podélně rozkrojíme, vyřízneme močovody (případně zbylý tuk) a přes noc je namočíme do mléka. Druhý den je propláchneme, nakrájíme na kousky, dvakrát až třikrát je povaříme – vždy v čisté vodě. Nakonec opět dobře propláchneme studenou vodou. Poté si v kastrolu na rozpáleném sádle lehce osmahneme pokrájenou cibuli se slaninou, přidáme připravené ledvinky a vše chvíli mícháme a smažíme. Poté zalijeme vodou nebo vývarem a dusíme doměkka (minimálně 20 minut). Měkké ledvinky osolíme, opepříme a ochutíme troškou citronové šťávy. Na talíře natrháme omytý a osušený ledový salát, naaranžujeme na něj horké ledvinky (včetně opečené slaniny) a posypeme strouhaným sýrem. Ihned podáváme – například s čerstvým chlebem.
Číst dále »
0 komentářů
Únor 22., 2017
Vepřové maso

Orlická specialita zvaná Rampušák

Na pánvi rozpálíme olej, přidáme na kousky nakrájené vepřové maso a opékáme. Postupně přidáme nakrájená játra, slaninu, žampiony, šunku, na jemno pokrájenou cibuli a feferonky. Ochutíme solí, kečupem, pepřem. Na ohni ponecháme do té doby, než je maso měkké. Podáváme posypané pokrájenou jarní cibulkou a jako přílohu servírujeme rýži, brambory, hranolky nebo bramboráčky. Poznámka: Tato specialita dostala jméno podle horského ducha, vládce a ochránce Orlických hor. Rampušák je odpovědný za počasí, je patronem sportovců a Horské služby a nad horami vládne v zimě. V létě přebírá vládu princezna Kačenka, která chrání přírodu a má blíže k dětem.
Číst dále »
0 komentářů
Prosinec 19., 2016
Vepřové maso

Karamelový bůček

Vepřový bok nakrájíme na špalíky velké cca 15×15 cm a horní kůži nařízneme tak, aby nám vnikla na kůži ,,mřížka,,. Cibuli si nakrájíme na kolečka. Vše dáme do pekáčku a zasypeme solí, kmínem a cukrem. Vše důkladně promícháme a necháme nejlépe 1 den odležet v lednici. Podlijeme vodou a pečeme tak dlouho, dokud není bůček pěkně křupavý a nevytvoří se nám v pekáčku karamel. Podáváme s křupavým, čerstvým chlebem.
Číst dále »
0 komentářů

Vyhledávání receptů

Rubriky