Velikonoční pokrmy

Vyberte si z 26 receptů

Špenát s vejcem

Čerstvý špenát důkladně omyjeme a listy spaříme v osolené vodě. Na oleji si mezitím zpěníme plátky česneku (na mírném ohni!), přidáme spařený špenát, osolíme, opepříme, zamícháme a přilijeme smetanu. Doprostřed rozklepneme vajíčka a necháme je pod pokličkou “dojít”. Hotový pokrm ihned podáváme.
Číst dále »
0 komentářů

Špenátový salát

Špenátové listy omyjeme a osušíme. Česnek prolisujeme, smícháme s olivovým olejem a dáme na chvilku (!) na oheň na sporák – až začne česnek vonět, ihned odstavíme (nesmíme nechat dlouho, jinak nám zhořkne!). Přimícháme piniové (popř. burské) oříšky a citronovou šťávu, osolíme a jemně opepříme. Promícháme se špenátovými listy a okamžitě podáváme. Jako přílohu servírujeme čerstvé pečivo.
Číst dále »
0 komentářů

Velikonoční zajíčci

Do větší mísy prosijeme mouku a uprostřed vyhloubíme důlek. Přidáme sůl, vejce a vsypeme 50 g cukru. Rozehřejeme máslo, 1 polévkovou lžíci mléka si dáme stranou a zbytek vlijeme do rozehřátého tuku. Droždí smícháme se zbytkem cukru a spolu s vlažným mlékem a tukem přidáme do mouky. Vše dohromady uhněteme v hladké těsto a necháme na teplém místě asi 30 minut kynout. Potom těsto na vále znovu prohněteme a necháme znova kynout ještě dalších asi 15 minut. Z vykynutého těsta utvoříme bulky (těla zajíčků) a nůžkami nastříhneme každému z nich uši. Jako očka vtlačíme do těsta malé hřebíčky. Zajíčky rozložíme na vymaštěný plech nebo pečicí papír a necháme ještě 10 minut odpočinout. Ve zbytku mléka rozmícháme žloutek a zajíčky jím potřeme. V předehřáté troubě při 190 °C pečeme asi 20 minut dozlatova.
Číst dále »
0 komentářů

Tvarohový velikonoční beránek

100 g rozinek či kandovaného ovoce, 70 ml tuzemáku, 3 vejce (bílky a žloutky zvlášť), 180 g moučkového cukru, 250 g másla, 1 měkký polotučný tvaroh, 250 g hladké mouky, 1 kypřicí prášek do pečiva, 1 lžíce tuku na vymazání formy, hrubá mouka na vysypání formy
Číst dále »
1 komentář

Pikantní vajíčková tlačenka

Vejce, párky a zeleninu pokrájíme na kostičky. Nálev z kyjovanky doplníme podle potřeby vodou a podle návodu na obalu připravíme želatinu. Do částečně vychladlé želatiny vložíme veškeré ingredience, osolíme, opepříme a podle chuti přidáme trošku mletého chilli. Nalijeme do formy (může být „srnčí hřbet“, ale i třeba malé bábovičky) a dáme do ledničky ztuhnout. Servírujeme na listech salátu spolu s čerstvým pečivem.
Číst dále »
0 komentářů

Nádivka s krůtím masem a houbami

Plátky krůtího masa osolíme, opepříme a opečeme po obou stranách na rozpáleném oleji. Necháme vychladnout a poté pokrájíme na malé kostičky. Sušené houby zalijeme horkou vodou a necháme nasáknout a změknout. Rohlíky mezitím nakrájíme na kostičky. Oddělíme vaječné žloutky od bílků, přišemž žloutky rozšleháme s mlékem a touto směsí zalijeme pokrájené rohlíky. Namočené pečivo osolíme, opepříme a přidáme prolisovaný česnek a muškátový květ. Vmícháme krůtí maso, namočené pokrájené houby (bez vody) i posekané kopřivy. Ušleháme tuhý sníh z bílků a lehce ho vmícháme do připravené nádivky. Zapékací nádobu dobře vymažeme máslem a rovnoměrně do ní rozprostřeme nádivku. Vložíme do trouby předehřáté na 190°C a upečeme dozlatova. Po upečení a vyklopení ze zapékací misky poklademe plátky másla a ozdobíme čerstvou pažitkou. Nádivku podáváme teplou nebo studenou.
Číst dále »
0 komentářů

Kuře s nádivkou

Kuře vykostíme a omyjeme. Nádivku si připravíme následovně: Tvrdší rohlíky nakrájíme na kostičky, vejce rozšleháme s mlékem a přelijeme je přes rohlíky. Na másle si zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme uzeninu a chvíli opékáme. Poté vmícháme utřený česnek a posekané bylinky a vše smícháme s nasáklými rohlíky. Dochutíme solí, pepřem a muškátovým oříškem. Touto nádivkou kuře naplníme, zašijeme a dáme do pekáčku na plátky slaniny a cibule a zalijeme dvěma hrnky vody. Pečeme v troubě při 190 stupních Celsia asi hodinu a půl. V průběhu pečení podléváme podle potřeby vodou. Podáváme s rýží nebo bramborem.
Číst dále »
0 komentářů

Sladký velikonoční chlebíček

Prosátou mouku společně s cukrem, sodou a solí smícháme. Do středně velké mísy si nalijeme podmáslí, vyklepneme vejce, přidáme olej a vše promícháme. Přisypeme směs s moukou a pořádně spojíme, aby vzniklo hladké těsto. Formu vyložíme papírem na pečení a těsto vlijeme do formy. Poté těsto posypeme celými mandlemi a pečeme 40 až 50 minut při teplotě 180° C. Po upečení necháme zcela vychladnout. Hotový velikonoční chlebíček posypeme moučkovým cukrem a podáváme ke kávě nebo čaji.
Číst dále »
0 komentářů

Vyhledávání receptů

Rubriky