Biryani – to je směs rýže a masa ochucená voňavým kořením. Kuřecí maso se navíc předem nakládá a je tedy v pokrmu úžasně šťavnaté. Kdo nikdy neměl, musí tuto dobrotu vyzkoušet! Připravíme si: Na marinování: 700 g kuřecího masa (stehenní řízky nebo stehna), 150 g bílého jogurtu, 2 lžíce rajčatového protlaku, 3 lžíce oleje, 1 lžičku mleté červené papriky, 1 chilli papričku (nemusí být), 1 lžičku kurkumy, 1 lžičku koření garam masala, 2 stroužky česneku, kousek zázvoru (cca 4 cm), 2 lžíce sušené smažené cibulky a trošku soli. Na rýži: 2 hrnky rýže (vyzkoušejte naši dlouhozrnnou rýži COOP Premium), 1 badyán, 5 hřebíčků, 3 tobolky kardamomu a 2 lžíce soli. Dále pak: trochu mléka, asi 10 nitek sušeného šafránu, 2 lžíce přepuštěného másla ghí a zhruba 4 lžíce sušené smažené cibulky.
Karotky dáme do vody (vody má být tolik, aby byly přesně zakryté) a přidáme k nim máslo, cukr a bílé víno. Přivedeme k varu a za občasného míchání necháme povařit asi 10 minut. Voda se za tu dobu odpaří a na karotkách zůstane vrstva máslového karamelu. Na závěr dochutíme solí, citronovou šťávou a posypeme nasekanými bylinkami. Glazované karotky podáváme například k pečenému masu a bramborové kaši. Poznámka: Víte, co je to glazování? Je to vlastně potírání povrchu některých potravin tekutinou, která má za účel dodat jim lesklý vzhled. Obvykle se potírá vajíčkem, mlékem nebo medem.
Ředkvičky s jablkem omyjeme, odstraníme stopky a jádřinec. Společně s bílým jogurtem dáme do mixéru a rozmixujeme dohladka. (Pokud máme odšťavňovač, můžeme jablko místo mixování odšťavnit.) Hotový nápoj ochutíme medem a citronovou šťávu a ihned podáváme.
Má vaše maminka ráda čokoládu? Tak ji překvapte a ke Dni matek jí nachystejte tohle božské čokoládové brownies. Intenzivní čokoládová chuť se projeví i v malém kousku a je doplněna křupavými kešu ořechy. Připravíme si: 250 g hořké čokolády, 100 g másla, 1 lžíce kakaového prášku (vyzkoušejte COOP Premium), 3 vejce, 120 g cukru krupice, 1 lžíce vanilkového extraktu, 95 g hladké mouky, 1/2 lžičky prášku do pečiva, 1/4 lžičky soli a 1 hrnek kešu ořechů.