250 g netučného tvarohu (vyzkoušejte náš měkký tvaroh Ranko), 1 malý bílý jogurt, 1 mrkev, 1 malá cibule, 1/2 salátové okurky, 1 plechovka tuňáka ve vlastní šťávě, sůl, celozrnné pečivo, čerstvá zelená petrželka na ozdobu
Červená čočka je lehká, jak na strávení, tak na přípravu. Výborné jsou z ní právě pomazánky. Tato kombinace se sušenými rajčaty je vhodná jako rychlá a skvělá večeře. Připravíme si: 1 hrnek červené čočky, 1 menší cibuli, 1 stroužek česneku, špetku chilli (nemusí být), 1 lžíci přepuštěného másla nebo oleje, ½ hrnku sušených rajčat v oleji, 2 lžíce smetanového sýra žervé (vyzkoušejte naši značku Ranko, 2 lžíce zakysané smetany (také nejlépe Ranko), hrst koriandru (nemusí být, může se nahradit třeba petrželkou), sůl a pepř, limetkovou šťávu.
Už jste někdy slyšeli o dýňovém másle? Krásně voní kořením a je skvělé namazané na pečivu, toastu či placce. To musíte vyzkoušet! Budeme potřebovat: 1 máslovou dýni (o váze asi 4 kg), 60 ml jablečného moštu nebo šťávy, 200 g třtinového cukru, 1 lžička mleté skořice, 1/4 lžičky mletého muškátového oříšku, 1 lžička mletého zázvoru, 1/2 lžičky mletého hřebíčku, 1 lžíce vanilkového extraktu, 2 lžíce citronové šťávy a špetku soli.
2 hrnky čerstvě vyloupaného hrášku, 1 hrnek slunečnicových semínek, 6 lžic oleje (např. olivového), šťáva a kůra z ½ limetky nebo citronu, 4 stroužky česneku, trochu mletého římského kmínu, sůl a pepř.
Mandle vložíme do mixéru a podle výkonnosti mixéru mixujeme do krásné, hladké hmoty. Vmícháme citronovou šťávu se solí (pokud jsme neměli mandle solené) a máme hotovo! Mandlové máslo skvěle chutná na opečených toastech.