1/2 vanilkového lusku, 1 lžíce krupicového cukru, 1/4 l vody, 1 dl mléka, 1 dl silné černé kávy (může být z presovače či instantní), vyšlehaná šlehačka na ozdobu
1 svazek čerstvé máty, 1 l vody, 1 chemicky neošetřený (bio) citron či limetka, med nebo třtinový cukr Čerstvou mátu opereme pod vodou a osušíme jemně utěrkou. Vložíme ji do konvice nebo džbánu a zalijeme vroucí vodou. Necháme 5 minut vylouhovat a poté přidáme na kolečka nakrájený citron či limetku (nemáme-li chemicky neošetřené ovoce, vymačkáme jen šťávu a nalijeme ji do čaje). Mátový čaj osladíme medem nebo třtinovým cukrem a ihned podáváme.
Sušené nebo omyté čerstvé heřmánkové květy přelijeme vařicí vodou a necháme 5 minut louhovat. (Ne déle, jinak čaj získá nahořklou chuť.) Podle chuti osladíme medem a ochutíme citronem a ihned podáváme. Pijeme až 3 šálky heřmánkového čaje denně nebo jeden šálek na noc. Poznámka: Heřmánkový čaj uklidňuje, zmírňuje stres a pomáhá k snadnému usínání. Dále zmírňuje celou řadu zažívacích potíží včetně špatného trávení.
Instantní granulovaný citronový nápoj zalijeme vodou, přihodíme celé koření s oloupaným zázvorem a přivedeme k varu. Poté přidáme i omytý a pokrájený pomeranč s citronem a červeným hroznovým vínem a přilijeme víno s tuzemákem. Punč zahřejeme téměř k bodu varu a horký jej ihned podáváme.