Pstruhy dobře omyjte a osušte. Jelikož je pstruh již vykuchaný, má na břiše řez. Od tohoto řezu udělejte kolmo k páteři z každé strany 5 menších zářezů hlubokých nejvýše 0,3 cm, aby se pstruh dobře opékal. Potřete rybu z obou stran olivovým olejem, osolte a opepřete. Citrony omyjte teplou vodou. Jeden nakrájejte na kolečka a z druhého nastrouhejte kůru. Petrželku nasekejte na menší kousky. Kolečka citronu vkládejte do jednotlivých zářezů (pouze z jedné strany) a přidejte do nich i trochu nasekané petrželky. Z druhé strany vyplňte zářezy pouze petrželkou. Do břišní dutiny vložte zbytky petrželky a citronových koleček. Pečte na grilu dle velikosti ryby asi 7 minut z každé strany. Těsně před otočením rybu podle chuti ještě posypte citronovou kůrou a chilli kořením. Při podávání poklaďte plátky másla. Podávat můžete s bagetou, kváskovým chlebem, bílým jogurtem s citronovou kůrou a koprem. Výborně se hodí také grilované zeleninové špízy. Grilované zeleninové špízy Namočte 4 dřevěné špejle na 30 minut do studené vody, aby se na grilu nepřipalovaly. Na marinádu prošlehejte med, hořčici a olej, osolte a opepřete. Zeleninu napíchejte střídavě na špejle a potřete připravenou omáčkou. Grilujte na mřížce, postupně otáčejte a potírejte zbylou marinádou. Tip: Dřevěné špejle na špízy před použitím […]
Nejprve si připravte marinádu. Do mixéru vložte všechny ingredience a rozmixujte je na hladkou pastu. Připravte si ostrý špičatý nůž. Kuře položte hřbetem nahoru. Odřežte přečnívající kůži na krku a u biskupa. Nožem vyřízněte páteř – řezy veďte po obou jejích stranách. Páteř vyjměte, kuře rukama roztlačte naplocho a vložte jej do mísy, ve které ho budete marinovat. Asi třetinu marinády vmasírujte do vnitřní části kuřete, druhou třetinu do jeho vnější části. Zbývající třetinu marinády si odložte pro servírování. Takto připravené kuře nechte marinovat při pokojové teplotě alespoň 20 minut, nejlépe však několik hodin v lednici (kuře si můžete připravit až 1 den předem). Gril rozehřejte na středně vysokou teplotu. Mřížku potřete olejem. Kuře vyjměte z mísy a položte jej na rozpálený gril kůží dolů. Využijte i zbytek marinády z mísy a kuře jí potřete. Grilujte přibližně 15 minut nebo dokud není kůžička zlatohnědá. Poté kuře obraťte a grilujte ještě dalších 15–20 minut. Propečení můžete zkontrolovat i teploměrem, správně propečené kuře by mělo mít vnitřní teplotu asi 80 °C (na prsou 75 °C). Před porcováním nechejte kuře ještě 5 minut odpočinout. Servírujte s nasekanými čerstvými bylinkami, zbytkem piri piri omáčky a grilovanou kukuřicí s domácím bylinkovým máslem. Na domácí máslo […]