Pravý řecký salát se sice správně dělá pouze ze sýra feta, ten je však chuťově i vzhledově podobný s balkánským sýrem, tudíž je za něj u nás v salátu často zaměňován. 😉 Na řecký salát s balkánským sýrem si přichystáme: 4 až 8 rajčat (podle velikosti), 1/2 salátové okurky, 1 červenou cibuli, kousek zeleného salátu, 4 lžíce olivového oleje, trochu vinného octa, sůl, 100 g černých oliv, 1 balení (180 g) balkánského sýra (vyzkoušejte naši značku Ranko) a trochu oregana.
Možná tento předkrm znáte jako Caprese salát, možná jako rajčata s mozzarellou a bazalkou. V obou případech je to stejná dobrota a potřebujete na ni jen pár ingrediencí. Navíc je hotová za chviličku. Co tedy budeme na Caprese salát potřebovat? 1 mozzarellu (vyzkoušejte kvalitní mozzarellu naší značky Ranko), 2 velká rajčata, sůl, mletý pepř, čerstvou bazalku, bazalkové pesto ve skleničce (ale zvládneme to i bez něj), trochu olivového oleje a balzamikového octa.
Do hlubšího kastrolu na sporáku si nasypeme cukr a začneme jej pomalu rozehřívat nad ohněm. Stále mícháme, aby se nám nepřipálil. Do rozpuštěného cukru zlato-hnědé barvy přidáme máslo a stále mícháme. Necháme znova zbarvit zlato-hnědé a odstavíme z ohně. Poté pomalu přilijeme ohřátou smetanu a pečlivě smícháme a spojíme. Vzniklou karamelovou hmotu nalijeme do máslem vymazané nádoby, posypeme mořskou solí a necháme tuhnout při pokojové teplotě. Než hmota ztuhne úplně, nakrájíme ji na malé úhledné karamelky (krychličky či kvádříky) – nejlépe to jde nožem namočeným do studené vody .
Znáte jacked potatoes neboli brambory v kabátku? Jsou to křupavé brambory pečené ve slupce v troubě, naplněné chutnou náplní. My jsme jako náplň použili sýr akawi se slaninou a česnekem, který dodá pečeným bramborům perfektní šmrnc. Na jacked potatoes se sýrem akawi si připravíme: asi 6 ks větších brambor, 100 g rozpuštěného másla, 2 jarní cibulky, 150 g slaniny, 1 balení sýra akawi Ranko (přírodní či kořeněný), 1/2 červené papriky, 1 zakysanou smetanu (např. Ranko), 2 stroužky česneku, mletý pepř a sůl (nemusí být) a 100 g strouhaného sýra (např. čedaru).
Klasické palačinky, byť je sebevíc milujeme, zná určitě každý. Má na ně také svůj osvědčený recept a nedá na něj dopustit. Ne všechny ale potěší sladká palačinka například k večeři. Pojďme si tedy trochu zaexperimentovat a vytvořit něco nového s tímto tradičním pokrmem – palačinky zapečené naslano. Na zapečené slané palačinky si připravíme: Na těsto: 500 m mléka, 250 g hladké mouky, lžičku soli, 1/2 lžičky sušeného česneku, trošku kari a olej na pečení. Na náplň: 300 g kuřecích prsou, 1/2 plechovky loupaných rajčat, 1/2 plechovky kukuřice, 1 stroužek česneku, 2 lžíce oleje, sůl, pepř a sójovou omáčku (na dochucení). Dále pak: 1/2 hrnku smetany, strouhaný sýr na posypání, sůl a pepř.
Také milujete vy nebo vaše děti tyto nadýchané pěnové bonbony? A věděli jste, že jejich domácí příprava není vůbec složitá a můžete si je vytvořit v různých barvách, velikostech a tvarech? Tak jen do toho! Na domácí marshmallows budeme potřebovat: 130 ml vody, 2 a ½ lžičky želatiny v prášku, ¾ hrnku cukru krupice, 1 lžičku vanilkového extraktu, 1 lžíci kukuřičného škrobu, moučkový cukr na obalení, potravinářské barvivo (ideálně gelové), sprej na pečení nebo olej, cukrářský sáček a silikonové formičky.