1 kg hovězího masa (nejlépe kližka na guláš), 1 litr vody, 4 lžíce olivového oleje, 3 cibule, 1 kg mrkve, 1 lžíce cukru, 5 kuliček nového koření, 3 bobkové listy a 1 rajčatový protlak.
Chcete svému tělu odlehčit, ale nechcete se vzdát všeho “dobrého”? Přinášíme vám skvělou alternativu klasické majonézy, kterou můžete použít například k masům, či pečené zelenině. Na avokádovou majonézu budeme potřebovat: 1 zralé avokádo, 1/2 šálku panenského olivového oleje, 1 lžíci pomerančové šťávy, sůl, 1/2 lžičky octa a 1 lžičku čerstvého strouhaného zázvoru.
Játra omyjeme a osušíme. Spolu se slaninou nakrájíme na kousky (játra na větší, slaninu na menší). Cibuli oloupeme a nakrájíme na dílky. Vše střídavě napichujeme na špejle, které jsme předtím namočili do vody (aby se nepřipalovaly). Ražniči osmažíme v oleji ze všech stran – raději pomalu a delší dobu, aby byla játra hotová a měkká. Na závěr osolíme a opepříme a naservírujeme na listy zeleného salátu. Podáváme s čerstvým chlebem.
3 jablka, asi 5 stonků řapíkatého celeru, 50 g ledového salátu (nebo i jiných listů salátu), 100 g oblíbeného sýra, 100 g bílého jogurtu, 2 lžíce majonézy, 1 lžíce vinného octa, 1 lžička krupicového cukru, sůl, mletý pepř, 100 g vyloupaných vlašských ořechů a sušené brusinky (podle chuti)